Bayburt Postası
2015-01-13 12:01:55

Memleketimden Kış Manzaraları

Yusuf Tezcan

13 Ocak 2015, 12:01


Her mevsimin tatlı bir gülüşü, sıcacık kucağı vardır aslında… Bahar geldiğinde pınar başında aşk ile öten kuşlar, baharın sonlarında yağmura ve sevgiliye methiyeler, kar yağışıyla ısınan yürekler, yakılan ağıtlar… Her mevsim bir başka kokuyor insan. Ve her mevsim, ‘‘güzel’’ olana farklı bakıyor şairler.

Ve şimdi… Dışarıda lapa lapa kar yağıyor…

Anadolu’da kış bir başka oluyor… Toprağa sürülerek pası silinen kızaklar, yarış için hazır hâle getiriliyor. Köz hâline gelmiş tandır ateşinde battaniye altına uzatılan ayaklar, büyüklerin anlattığı hekâtları (hikâye) dinliyor. Yahut siyer-i nebi dersleri veriliyor tandır başlarında. Geçim kaygısı olmayan insanlar, tandır çorbasıyla hayatın tadına varıyor.

Dışarda lapa lapa kar yağıyor…

Tavuklar, cücükler (civcivler), pervazlara konan kuşlar yemleniyor; sokakta kalan kedilere ekmek doğranıyor. Ufukta geri çekilen güneşle beraber insanlar yurtlarına çekiliyor.

Dışarda lapa lapa kar yağıyor…

Soba engâhtan (yavaş yavaş) yürekleri ısıtırken, tencerede lahana sarması ve mercimek çorbası fokur fokur kaynıyor. Akşam namazından sonra her lokması bereket kokan sofralar kuruluyor. Sonrasında, kanaatkâr olmanın hazzı ile eller semaya açılıyor.

Dışarda lapa lapa kar yağıyor…

Çevre illerden-köylerden gelen tüccara, misafire, yoksula kapılar açılıyor. Kucak dolusu sevgi, sıcacık bir çorba, kuyu suyundan yapılan doyumsuz çay ikram ediliyor. Köy odalarında; ferasetin, mertliğin ve ahlâkın temelleri atılıyor. Hecelenen kuran ayetleri gökyüzüne hoş bir sadâ bırakıyor.

Dışarda lapa lapa kar yağıyor…

Minarelerden ezan sesleri yükseliyor. Şerefelerden akseden ışıklar, müminlerin kalbine nur gibi dağılıyor. Ve Ramazan’ın habercisi mukabeleler, teravihler, dualar bir bir işleniyor gönüllere. Sahur vakti çocuklar bir başka gülüyor, anaların hazırladığı yemeklerden muhabbet kokusu dağılıyor evin her köşesine.

Dışarda lapa lapa kar yağıyor…

Şimdi ben, pencere köşesinde yorgun ve mahzun…

Ankara’nın resmiyet kokan havasında, gönlüm o günlerin özlemiyle yanıp kavruluyor. Geçmişin özlemiyle atılan her adım zindanlara sürüklüyor beni.

Gönlüme lapa lapa kar yağıyor!..
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.