Bayburt Postası

Bayburt'a has tabirle ve tarifle: Lor Dolması

Lezzet

İşte Bayburt'a has tabirle ve Bayburt’a has tarifiyle lor dolması…

Bayburt Postası - Bayburt mutfağının en ünlü yemeği... Aynı zamanda yöreye has yemek kültüründe kavrulmuş gıdanın kralı… İsmi taklit edilse de Bayburt’a has tarifiyle taklit edilemeyen bir lezzet…
Şair Mustafa Kayalı, yörede, ‘olsa da yesek’ türünden en çok aranan Bayburt Lor Dolması’nın Bayburtlu için ne anlama geldiğini yazdı.
İşte Bayburt'a has tabirle ve Bayburt’a has tarifiyle lor dolması…

Yemehlerin ferişdahi,
Diyirük hep lor dolması.
Getürir diye işdahi,
Yiyirük hep lor dolması.

Bulğuri lorun çoğuna
Gatıp südün gaymağına
Eveligin gundağına, 
Goyiruh hep lor dolması.

Atıp tandurda herege
Tutup dirgennen kürege
Doğri bacadan merege,
Yayiruh hep lor dolması.

Tabiri şu; amiyane
Şumi düşe yemiyene. 
Tereyle cacıhla ya ne,
Yuyiruh hep lor dolması.

*

Kullanılan malzemeler

1 kg. taze çökelek (lor), 1 kg evelik (evelik bulamayanlar için pancar yaprağı), 2 adet yumurta, 1 su bardağı bulgur, 1 su bardağı süt kaymağı, 4 kaşık tereyağı, 1 deste taze soğan, 1 tatlı kaşığı tarhun otu, (dargun) ve tuz.

Hazırlanışı


Evelik yaprakları yumuşaması için kaynar suda haşlanır. Yumurta, süt kaymağı, haşlanmış bulgur, ince doğranmış taze soğan ve tarhun otuyla yoğrulmuş taze lor haşlanmış evelik yapraklarıyla sıkı bir şekilde sarılır. Yağlanmış tepsiye düzgün bir şekilde dizilen sarmalar fırına verilir. Yöreye has tarifine göre tandırda da pişirilir. 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilen sarmalar, eritilmiş tereyağı döküldükten sonra servis yapılır.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.