Bayburt Postası

Şehit Dursun Özkuzu, unutulmadı...

İnsanlar

Ülkü Hareket'in ilk şehitlerinden Dursun Önkuzu, 50. ölüm yılında anılıyor.

Bayburt Postası - Özkuzu, Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'nda eğitim gördüğü sırada karşıt görüşlü öğrenciler tarafından 23 Kasım 1970'de ciğerlerine pompayla hava basılarak işkencelerle katledildi.
Önkuzu, ilk olarak 3 gün hapsedildi, acımasızca dövüldü, sonrasında da işkencelere maruz bırakıldı. Ciğerlerine pompa ile hava basılarak acılar içerisinde üçüncü kattan boşluğa bırakılıp, şehit edildi. Genç yaşta işkenceler ile hayatına son verilen Ertuğrul Dursun Özkuzu, Ülkücü Hareket’in ilk şehitleri arasında yer alıyor. Özkuzu 23 Kasım 1970 tarihinde hayatını kaybetti ve naaşı memleketi Tokat, Zile'ye defnedildi.

Türk edebiyatında Dursun Özkuzu

Önkuzu’nun hayatı Türk edebiyatında romana, sinemaya uyarlandı. Yazar Emine Işınsu 1974 yılında yayınladığı "Sancı" adlı romanında Önkuzu'nun hayatını anlattı. Özkuzu’yu Niyazi Yıldırım Gençsomanoğlu da ‘Özkuzu’ adlı bir şiirle destanlaştırdı. Mustafa Yıldızdoğan, Gençosmanoğlu’nun bu şiirini besteledi. En son 2015 yılında vizyona giren, 12 Eylül’ü anlatan ‘Kafes’ filminde Özkuzu’nun hayatından kesitler yer aldı. 

Başkan Pekmezci, mesajla andı

Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Ülkücü Hareket’in ilk şehitlerinden Dursun Önkuzu’nun şehadete erişinin 50. yılını andı.

Pekmezci, yayınladığı mesajında, "Önkuzu hey! Önkuzu! Önde gider Önkuzu/Bu bayrak düşmez yere, Ölmedikçe sonkuzu!" Şehadetinin 50. sene-i devriyesinde Ülkücü Şehidimiz Ertuğrul Dursun Önkuz’uyu rahmetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.

Haber: Murat Okutmuş

Yorumlar (2)

adem 3 Yıl Önce

ALLAH rahmet esin mekanı cennet olsun

Ali şentürk 3 Yıl Önce

Bu Bayrak yere düşmez ölmedikçe son kuzu..

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.