Bayburt Postası
2009-05-10 18:36:10

İki Bayburtlu…

Behram DESTANOĞLU

10 Mayıs 2009, 18:36

Her zaman olduğu gibi yine bir akşam elde kumanda televizyon kanalları arasında geziniyordum ki, birden kanalın birinde duruverdim. Bir masanın çevresinde biri bayan olmak üzere üç konuşmacı yer almıştı. Konuşmacılardan ikisi tanıdıktı, tam karşımda iki seçkin Bayburtlu duruyordu. Büyük bir merak ve dikkatle bu paneli dinlemeye başladım. Bu iki Bayburtludan biri...

 

...Sayın Erol Tuncer, diğeri ise Sayın Namık Kemal Zeybek’ti. O an büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum.
Ülkemizin genel sorunlarını sohbet havası içerisinde tartışıyorlardı. Amaç bir sonuca varmaktan çok, ele aldıkları konuyu çeşitli yönleriyle irdeleyip eğilimlerini ortaya koyabilmekti. Bu iki Bayburtlunun konuşmalarından ve yaptıkları açıklamalardan doğrusu büyük bir keyif aldığımı söylemeliyim.

Kendisiyle birkaç kez görüştüğüm ve varlığıyla gururlandığım Sayın Erol Tuncer, ülkemizin ekonomik sorunlarının çözümüne ilişkin değerli görüşlerini dile getirirken özellikle yetişmiş elemanların devletin çeşitli kademelerinde görevlendirilmelerinin yararını somut örneklerle ortaya koyuyordu. O anda; yıllar önce eğitim aldığım TODAİE’de “Türkiye’nin Ekonomik Yapısı” dersimize giren değerli hocam Tevfik Çavdar’ın, şu sözünü hatırladım: “Arkadaşlar, ülkemizdeki yetişmiş insan gücü petrolden daha önemli ve değerli bir kaynaktır; yeter ki bu güçten yararlanabilelim.”

Sayın Namık Kemal Zeybek’le görüşebilmek nasip olmadı ama bu değerli hemşerimi yıllarca izledim. Hem siyasi yaşamı sırasındaki duruşunu hem de bir bilim adamı olarak topluma sunduğu değerli görüş ve hizmetlerini hep takdir ettim. Şimdi ise ilgili kanalda yayınlanan “Derin Tarihimiz” adlı programını kaçırmamak için çaba harcıyorum.

Bu değerli iki insanın, izlediğim bu programa hem zenginlik hem nitelik kazandırdıklarına inanmaktayım. Ayrıca bu programı izlerken duygulandığımı da itiraf etmeliyim; çünkü çok ama çok güzel konuşuyorlardı. Sözcükleri kullanımdaki ustalıkları, ses tonları, kelime ve cümle vurgusuna gösterdikleri özen ve bütünlük ilkesine uyumları insanda hayranlık uyandıracak ölçüdeydi!

Değerli konuşmacıların bu panelde dile getirip irdeledikleri konulardan bir bölümüne ilişkin düşüncelerimi ifade etmek istiyorum.

Konunun çok boyutlu olması nedeniyle düşüncelerimi ifade ederken olabildiğince konunun çerçevesini sınırlı tutacağım.

Yetişmiş insan gücünden yararlanabilmeyi ilke edinen her siyasi otorite mutlaka başarılı olur; çünkü nitelikli eleman, işte verimliliği artıracağı gibi zaman kavramına da gereken önemi verir. Böylece boş şeylerle vakit geçirilmeden iş için ayrılan süre, amaca uygun kullanılmış olur. Alanlarında uzmanlaşmış ve donanımlı olanlar görev yaparken zamanı çok önemserler; çünkü zaman, eşittir hayattır. Hayatı verimli kılmak aslında her bireyin görevi olmalıdır.

Shakespeare diyor ki: “Zaman her adama göre bir başka hızla gider. Ben size söyleyeyim, zaman kiminle rahvan, kiminle tırıs, kiminle dörtnala gider, kiminle olduğu yerde durur.” Zamanı, verimli kullanabilme becerisine sahip olanlar uzmanlık alanları ölçü alınarak devletin ilgili birimlerinde görevlendirilmelidir.

Nitelikli insan gücünden yararlanabilmek, pek çok kazanım sağlayabileceği gibi hız kavramını da istenilen seviyeye çıkaracaktır. Bu nedenle devletin bütün kademelerinde hiyerarşik düzen içerisinde, yetişmiş insan gücünden yararlanabilmek için yeniden yapılanmaya gidilmelidir. Halk arasında sıkça söylendiği gibi “adama göre iş değil de işe göre adam” ilkesi benimsenmelidir. Kişiler görevlendirilirken bilimsel ölçüler esas alınmalıdır. Yetişmişlik ölçüsü dikkate alınmazsa, ünlü düşünür Platon’un dediği gibi : “Ölçü bir yana bırakılıp, küçük gemiye büyük yelken, ufak tefek bedene fazla giyecek ve kaldıramayacak adama büyük yetki verilirse, hepsi alt üst olur.”

Kişilerin görevlendirilmelerinde genel yaklaşım ‘işi ehline vermek olmalıdır’; aksi takdirde sonuç hüsran olur. İşin ehli dendiğinde; gerekli eğitimi almış, belirli ölçüde deneyim sahibi olan, donanımlı, yüreği insan sevgisiyle dolu ve hukukun üstünlüğü ilkesine yürekten inanıp bu doğrultuda davranış biçimi oluşturabilen yetişmiş insan anlaşılmalıdır. Bu özellikleri ve insani değerleri uhdesinde toplayan bireylerden yararlanabilmek öncelikle şu olumlu sonuçları doğuracaktır: Birincisi, verim artacak ve kalkınma hız kazanacaktır, ikincisi ise toplum mutlu olup geleceğe umutla bakabilecektir.

Televizyon programında izlediğim bu iki seçkin Bayburtlunun konuşmalarından esinlenerek bu konudaki düşüncelerimi çok kısa da olsa dile getirmiş olmaktan büyük bir mutluluk duydum; onlara teşekkür ederim.

2009 / Mayıs

e-Posta: behramdestanoglu@hotmail.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.