Bayburt Postası

Dr. Özlem Ünalan'ın 'Sazıyla Sözüyle Bayburt Mutfak Kültürü' Çalışması Kitaplaştı

Edebiyat

Bayburt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Dr. Özlem Ünalan'ın 'Sazıyla Sözüyle Bayburt Mutfak Kültürü' adlı çalışması kitaplaştı.

Bayburt Postası - Gerçekleştirdiği çalışmalarla, Bayburt’un tarihi ve kültürel kimliğine büyük katkılar sunan Bayburt Üniversitesi, üretmeye ve sözlü kültürü kayıt altına almaya devam ediyor. 

Paradigma Akademi Yayınları'ndan 328 sayfa olarak okuyucuyla buluşan eserde, Halk Edebiyatı Ürünlerinde Bayburt Mutfağı, Bayburt Mutfağının Genel Özellikleri, Yemeklerde Kullanılan Malzemeler, Bayburt'taki Yemek Çeşitleri adlı dört bölümden oluşuyor.

Halk Edebiyatı Ürünlerinde Bayburt Mutfağı bölümde bugüne kadar yazılı eserlerde yayınlanan Bayburt Mutfağına dair söyleşiler yer alırken, günümüzün yaşayan ozanlarından derlenen şiirler de yer alıyor. 71 kaynak kişi ile yüz yüze görüşmeler yapılarak, zengin bir içerikle okuycu ile buluşan kitabın sonuç bölümünde ise Bayburt'a ait Mutfak Terimleri Sözlüğü ile Bayburt mutfağı ürünlerinin fotoğrafları bulunuyor. 

Bayburt Üniversitesi'nin şehre kattığı önemli eserlerden biri olan 'Sazıyla Sözüyle Bayburt Mutfak Kültürü' adlı eserini Bayburt'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. yıl dönümü hediyesi olarak tüm Bayburtlulara hediye eden Dr. Özlem Ünalan, kitabın 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ve bir yemek kitabından ziyade bir kültür kitabı olduğunu söyledi. 

Kitaplaşan çalışması ile Bayburt'un mutfak ve sofra kültürünü tanıtmayı, unutulmaya yüz tutmuş değerlerini hatırlatmayı ve Bayburt sofra ahlakını, mutfak kültürünü gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladığını söyleyen Ünalan, "Bayburt’un merkezinde ve köylerinde saha çalışması yapılarak kaynak kişilerden elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır. Sazıyla Sözüyle Bayburt Mutfak Kültürü olarak isimlendirilmesinin sebebi yemek destanlarından, manilere, efsanelerden, dualara halk edebiyatının çok çeşitli ürünleri ile Bayburt mutfak kültürüne yer verilmesidir. Kitapta geçmişten günümüze Bayburt mutfağında kullanılan araç gereçlere, bitki ve baharatlara, yemeklerin tariflerine, kış hazırlıklarına, tandır kültürüne, törensel yemeklere vb. birçok hususa yer verilmiştir. Bu eserin hazırlanmasında her türlü desteği sağlayan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mutlu Türkmen’e, araştırmalarımız esnasında bizlere yoldaşlık eden Bayburtlu hemşerilerimize ve kitabın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise, “Bayburt, halk kültürünün zengin ve güçlü olduğu önemli merkezlerden biridir. Bu eser de bu doğrultuda Bayburt'un halk kültürüne katkı sağlayacak önemli bir çalışmadır. Üniversite olarak, bölge ve şehir için yapılan araştırmaları bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bu kapsamlı çalışmayı hazırlayan öğretim elemanımız Özlem Ünalan’a teşekkür ederim. Bu eserin Bayburt'un tarihi ve kültürü açısından önemli bir kazanç olmasını temenni eder, bilim dünyası ve Bayburt için hayırlı olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Dr. Özlem Ünalan'ın 'Sazıyla Sözüyle Bayburt Mutfak Kültürü' adlı çalışması online kitap satışı yapan tüm adreslerden temin edilebilir. 

Yorumlar (1)

müjde yücesoy 2 Yıl Önce

yemekler güzelde bayburt tarihi kimlik ve kütük kitap haline gelmelidir bayburt üniverst büyük görev düşmekte,zamanında prf dr n.tozlu yapmadı,yazık

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.