Bayburt Postası
2024-02-27 10:46:26

Ağzı bozuk bir Bektaşi’ydi Bolşevik Mahmut

Cazim Gürbüz

27 Şubat 2024, 10:46

Şair Erdoğan Alkan, Erzurum Dumlu'da yedeksubayken onu tanımıştır ve bir şiirini ona, Bolşevik Mahmut'a, nüfus kâğıdındaki adıyla Mahmut Terzioğlu'na adamıştır.

Erzurum Dumlu'ya bağlı Akdağ köyünden Mahmut Terzioğlu... Tanırdım kendisini Erzurumlu yıllarımda. Çok söven ağzı bozuk bir adamdı ama sövgülerinde hep haklıydı.

Hadi önce ona adanan ve lise yıllarımda okuyup belleğime nakşettiğim o şiirden o dörtlüğü yazayım size:

"Dedim güzel dem çekmenin çağı mı?
Ak koynunun içi cennet bağı mı?
Memelerin Palandöken dağı mı?
Yaslan eteğine niyaz oluver."

Mahmut Terzioğlu, Sütçüler Kooperatifi kurmuştu Akdağ köyünün bağlı olduğu Dumlu bucağında. Mandıra kurmuştu, köylünün sütü para eder olmuştu. Ama Mahmut “dinsiz kitapsız” bir Bolşevikti. Alttan alta hazırlıklar vardı, “hepimiz bu beldenin çocuğuyuz, komşuyuz, onlar da bulunsun, yararlansınlar, ayrım olmasın” diye üye ettiği MHP’li Bozkurtlar ilk genel kurul toplantısında devirmişlerdi onu. 

Kendi kardeşi, Erzurum Toprak Reformu Bölge Müdürü olan ülkücü Yüksel Terzioğlu bile sahip çıkmamış, ondan yana olmamıştı.

İşte o günlerde, olup biteni bana, kendisine “Bolşevik” lakabını takan Kooperatifler Erzurum Bölge Müdürü Hamza Babagil’e ve sonraki yıllarda Erzurum’da belediye başkanlığı ve milletvekilliği yapan Necati Güllülü’ye, şu dörtlükle anlatmıştı Hemşin Pastanesinde:

"Deli düzde koyun yaydın
Kavalını pusat saydın
Kurtlar geldi maldan caydın
Nerde sürün, şimdi sürün"

Bolşevik Mahmut, o gün bir şey daha anlatmıştı, ona da çok gülmüştük, onu da yazayım: Bayramdır, Dumlu’nun dinbazlarından bir grup erkek, Bolşevik Mahmut’a bayram görmesine gelmişlerdir. Sorarlar:

-Mahmut Efendi, bayram namazında hangi camideydin?
-Hiçbirinde… Gelmemiştim… 
-Orta camiye geleydin, hoca ele (öyle) müjdeler verdi ki…
-Yaa, ne dedi? 
-Cennete gettığımızda, inşallah hepimiz giderih, her birimize kırh tene huri gızi, bir de kemügü (kemiği) alınmış serçe eti veracahlar bol bol.
-Ola o imam bizim köylü olan değil mi?
-He he odur.
-Vay gavat vay, ola o benim çocukluk arkadaşım, sapanla serçe vururdu durmadan zalım oğlu zalım, şimdi vuramir, cennete mi havale edir işi?
-Neyse o sizin arazdaki iş de, hurilere ne diyirsen?
-Ne diyim oğlum, işiz gücüz garılar, gendi garılarız ne olacah orda?
-Onları da veracahlar…
-Ola ben ele cenneti istemirem, gahın .iktir olun, bayram günü gafamı bozmayın!

Sonraki yıllarda, benim artık Erzurum’da olmadığım yıllarda, bir dostum anlatmıştı Bolşevik Mahmut'la ilgili bir anekdotu. Son olarak onu da anlatayım: 1985 yılı olacak sanırım, köylülerinin eksiksiz olarak Turgut Özal'ın mitingine gitmek için arabalara bindiğini görür ve dayanamaz, der ki: "yolunu .iktiğimin abdestli lümpenleri, odduz (otuz) senemi sizin üzüzden (yüzünüzden) heba ettim..."

Bolşevik Mahmut'u saygıyla anıyorum.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.