Çaykara’ya bağlı üç mahallelik Haldizen köyü (yeni ismi Demirkapı) ve Bayburt’a bağlı Üzengili (Aşhınas), Ardıçgöze ve Göloba köylerinin bulunduğu yüksek arazideki Yedigöller; Atlas Dergisi'nin 2009 yılında ilân ettiği "elli saklı cennet’’ten biri.

Bölge aynı zamanda yaylaları ile meşhur. Haldizen yaylası balı ile meşhur Anzer yaylasına ve Bayburt’a bağlı Sarıçiçek, Aşhınas, Ardıçgöze, Göloba yaylalarına komşu.



Zirvesi 3 bin 376 metreyi bulan Demirkapı, 3 bin 193 metreye ulaşan ve ikisi de Soğanlı sıradağlarına dahil olan Karakaya’nın doruklarındaki bu krater göllerinden çıkan sular, Haldizen deresi olup akarak bir heyelan gölü olan Uzungöl’ü ortaya çıkarır. Sonradan oluşan Uzungöl’ün varlık sebebi onbinlerce yıldır var olan yedigölün suyudur. Bu su Uzungöl’ün diğer tarafından Solaklı Deresi olarak çıkıp akıyor.

Bize en yakın olan Göloba köyümüzdeki krater gölünü, on beş yıl kadar önce Doktor Murat Çubukçu, şimdi Kapaklı'da gazetecilik yapan Asım Yavuz, Aytaç Koman gibi arkadaşlarla gezmiş yazı konusu yapmış; dağ çiçekleri, yemyeşil otlar, yer yer ağaçlar arasındaki bu sükûnet ve huzur saçan yerleri methetmiştik.. Dipsizgöl, Balıklıgöl, Aygır Gölü, Çiftegöl, Buzlu (Gazlı) Göl, Sarıçiçek Gölü, Pirömer Gölü her yıl daha fazla yerli ve yabancı ziyaretçi çekiyor ama…

Çaykara Uzungöl (Şerah)'tan vadiyi takip ederek 16 kilometrelik yolla Haldizen’e ve göllere rahatça ulaşılabilinirken; Haldizen ile Bayburt Üzengili (Aşhınas) arasındaki 10 kilometrelik yol asfalt olmadığı ve bozuk olduğu için, bölgeye gelen ziyaretçiler Bayburt’a inemediği gibi doğudan gelecek ziyaretçiler de göllere ulaşamıyor..

Bölge 20 yıl kadar önce korumaya alınmışsa da ulaşımın rahat yapıldığı Çaykara tarafından başlayan çevre kirliliğinin zamanla artması en büyük korku… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mehmet 5 yıl önce

ahmet bey yedi göller maalesef trabzon haritasına gözükmektedir.!!???,ilgililer
ankaradan,bu haritanın düzeltilmesi,yedi göller bayburt haritasında olması hakkıdır.
sn valimize önemle duyrulur.saygı ile.

Avatar
a.aker 5 yıl önce

Engin Kaban hemşerim, face hesabım olmadığı için buradan yazıyorum
Harita internetten olduğu için yazıyı da öyle sanmışsın ..önceki yazımı da mahalli gazetede yazdığımızı unutarak çok mahalli bulmuştın..Gereksiz işler..Allah yardımcın olsun

Avatar
Hasan Haldız 5 yıl önce

İnsan olmaktan gurur duyacağımız bir şekilde gelecek nesillere aktarabiliriz inşAllah