'Büyük yalan'ın 20 yıl öncesi: 1895 Ermeni Ayaklanmaları

Sözde Ermeni soykırımını siyasi çalışmalarla ispatlamaya çalışan diasporaya karşı mücadele eden Türk tarihçiler ise meseleyi tarihi gerçeklerle gözler önüne seriyor.

'Büyük yalan'ın 20 yıl öncesi: 1895 Ermeni Ayaklanmaları
Bayburt Postası - Her yıl Türkiye'nin önüne konulan ‘büyük yalan’ sözde Ermeni soykırımı ile ilgili iddialar, 100’üncü yılının arefesinde. Türkiye Cumhuriyeti’nin "çözümü tarihçilere bırakalım" önerisini sürekli reddeden Ermeni diasporası tarafından ulusal arenada siyasi sonuçlar çıkarılmaya çalışılırken, sözde soykırım iddiaları her yıl bir şekilde gündem konusu oluyor. Ve olağanüstü baskıyla yürütülen söz konusu iddialar ile ilgili kampanya, Türkiye’yi zora sokan bir hamle olarak başka devletler tarafından da kullanılıyor. 

Sözde Ermeni soykırımını siyasi çalışmalarla ispatlamaya çalışan Ermeni diasporasına karşı mücadele eden Türk tarihçiler ise meseleyi tarihi gerçeklerle gözler önüne seriyor.

Ermeni meselesine ışık tutabilecek ve Türkiye Cumhuriyeti’nin “meseleyi tarihçiler ele alsın” önerisini güçlendirebilecek benzeri tarihi belge ve anlatımlardan birini Doç. Dr. Yunus Özger ortaya koymuştu. Doç. Dr. Yunus Özger tarafından 2007 yılında kaleme alınan ve Bayburt Postası tarafından da daha önce yayınlanan “1895 Bayburt Ermeni Ayaklanmaları” adlı kitap, Ermeni diasporasının tarihçileri neden saf dışı bırakmak istediğini de ortaya koymuştu.

Anadolu'da Ermeni olaylarının en yoğun yaşandığı 1890'lı yılları anlatan bu eser, Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan gelişmelerin nedenlerine de ayrıca ışık tutuyor. 1895 yılında Anadolu'nun pek çok yerinde olduğu gibi, Bayburt ve köylerinde de Ermeni ayaklanmaları olmuştu. Birinci Dünya Savaşı’nın sürdüğü yıllarda ise Osmanlı İmparatorluğu tarafından çıkarılan tehcir yasası ile yaşanması muhtemel benzer sorunların önüne geçilmeye çalışılmış fakat buna rağmen savaşın tüm şiddetiyle kaosa sürüklediği Anadolu’da münferit hadiseler yaşanmıştı. Bu hadiseler, Bayburt'u işgal eden Ruslar'ın 1916'da çekilişi sonrasında devam etti. 1895-1896 yıllarında olduğu gibi Ermeni çeteleri 1918'de tekrar sahneye çıkmış ve yörede yine pek çok katliam yapmıştılar.

İşte 1890’lı yıllarda Bayburt’ta yaşanan Ermeni olaylarıyla birlikte 1915'teki Ermeni Tehciri'nin nedenlerini ortaya koyan, “1895 Bayburt Ermeni Ayaklanmaları” adlı yazı dizisi... Lütfen tıklayınız...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muharrem 10 yıl önce

Bunları bize anlatmayın. tayyibe anlatında bilsin. ama adamın niyeti çıkıyor iyice ortaya. pkk ile başladı ermenilerle devam ediyor. varın siz anlayın.

Avatar
Cengaver 10 yıl önce

Hükümet yerlerde sürünen dış itibarı kurtarmak icin Dış dünyaya rüşvet vermiştir. Şimdiye kadar neden bu bildiri veya benzerleri yayınlanmadı? İçeriğine büyük ölçüde katılmakla birlikte zamanlamasının moda tabirle olduça nanidar olduğunu düşünüyorum. Halkımız yolsuzluk, hukukun yürütmenin emrine girmesi, keyfi tasfiyeleri normal karşılasa da Dünya böyle karşılamıyor. İmajın sıfıra yaklaştığı bir dönemde CB seçim sürecini de bütün dikkatleriyle takip ediyorlar. Eh bu ortamda böyle radikal adımlardan medet ummak şaşırılacak şey değil.

Avatar
ahmet69 10 yıl önce

Birkac sayfaya baaktim herkes polise yukleniyor.utanin be halinizden polis birilerini dovmus diye ortaligi karistiracaksiniz.siz Ermenilerin bayburtta yaptigi katliyamlari bilmiyormusunuz.bunlar hemseriniz dedeniz neneniz degilmiydi adamin biri cikip taziye ediyor ermenileri bayburtlu hemserilerim buna karsi cikmiyor.yaziklar olsun size. Ayni hassasiyeti gostersenize.yok ama biz hukumut yalakasiyz o ne derse dogrudur dimi.o zamanda dokulen her damla turk kani bu duruma karsi cikmayanlara HARAM OlSUN...

Avatar
Muharrem @ahmet69 10 yıl önce

Helal olsun.