BEKDER çok önemli ve iyi işler yapıyor çokk!
Fakat…

Bayburt Bilim, Eğitim ve Kültür Derneği bir sivil toplum kuruluşu.

Bir dernek ancak bu kadar iyi işler yapar, yaptığı işlerin içini ancak bu kadar sağlıklı doldurur ve her projesi böylesine doğru yönetilir. Gerçekleştirdikleri tüm projeler Bayburt’un bir eksiğini tamamlayıcı, içerik olarak doğru tanımlanmış ve kültürel alan açıcı. Bayburt’ta böylesine hedefini tutturan iş, doğrusu az yapılıyor. Derneğin kurucu yöneticileri ise saygın ve nitelikli insanlar.

Geçenlerde Şair Zihni Kültür Merkezi’nde 6.sı gerçekleştirilen görkemli törende onur ödülleri, Bayburt bilim, kültür ve hizmet alanına emeği geçmiş değerli insanlara sunuldu.

Evet bu gerçeklerden sonra geliyim küçük ama önemli ‘fakat’a!

BEKDER ödül töreninde, daha öncekilerde olduğu gibi bu defa da ödül alan kişilere ödüllerini; kentteki üst düzey bürokratlar, siyasetçiler, yerel yöneticiler ve işadamları verdi. İşte eleştirim bu konuda olacak.

Benim siyasetçilerle, üst düzey yöneticilerle ve iş alemiyle bir sorunum yok. Zaten sadece sistemleri ve kitlesel nitelikleri eleştirisinin hedefine koymuş biri için bunun dışında bir davranış tutarsız olur. Benim amacım, doğru tasarlanmış bir projenin daha itibarlı ve anlamlı kılınması adına bir öneri...

Şimdi uygulanan bu yöntem dışındaki önerime geleyim. Önce, ikisi dünyadan biri ise ülkemizden saygın üç ödül töreninin ödül verme yöntemine işaret edeyim, sonra da bu ödül verme işini neden sağlıklı bulmadığımı gerekçelendireyim.

Vereceğim örnekler ile usuller yurdışından herkesin bildiği Nobel, Oscar ve bizden de Reklamcılar derneği ile GMK’nın ödül törenleri.

Nobel ödül törenine İsveç krallık ailesi ve üst düzey yöneticiler davet edilir. Protokolda en önde otururlar ve içlerinden bir temsilci üç beş cümlelik bir konuşma yapar ama ödül vermez. O kadar. Yani bir padişah törene katılıyor ama ödül vermiyor! Ödülleri ise genelde daha önce o alanda başarılı olmuş ya da onurlandırılmış kişiler sunuyor. Oscar törenlerini de yıllardır izlerim, orda da değil bir siyasetçi ya da atanmış yönetici, kültür alanının dışından birine davetiye bile gönderilmez. Bizim Reklamcılar Derneği ve GMK’nın ödül törenlerine yıllardır katılırım. Oralarda da ödüller ya o alanın saygın isimlerine ya daha önce ödül almış kişilere ya da ilgili alana katkılar sunmuş insanlara verdirilir.

BEKDER’in projesine tıpkı benzer olan, yani bir kentin bilim ve kültür alanına katkı sunmuş insanlara yine o kentin o alandaki insanları ödüllerini verir. Burda o kentlerin isimlerini yazsam yanlış olur.

Ve karşı çıkmamın asıl gerekçesi: Bir kentin üst düzey bürokratı üç gün sonra tayin olur, siyasetçisi seçilemeyebilir, yerel yöneticisi değişir, işadamları görev değiştirir ve bir yıl sonraki törene değil kendileri, amcasının oğlu bile gelmez. Oysa ödülü önceden almış kişiler veya o memleketin kültür yaşamına katkısı olanlar sunduğunda hem veren hem de verilen bir kez daha onore edilmiş olur. Böylece katılım hem daha kapsayıcı hem de tören o siyasi eğretiliğinden temizlenmiş olur.

Elbette söz konusu kent yöneticileri ve seçilmiş kişiler ödül törenine davet edilip yine gerekli saygı gösterilip en önde misafir edilmeliler ama 'ben de ben' isem onlar kendilerine baş rol verilmeyen filmlerde pek oynamak istemezler.

Eleştiri yapıcı olsa da farklı yönü işaret ettiği için kırıcıdır. BEKDER’in saygın, çalışkan ve saygıdeğer yöneticileri lütfen alınmayın ya da zor yerden sorduğum için bağışlayın. Sizler “düşünen, araştıran, tartışan ve sadece eleştirmekle kalmayıp eleştirdiğini değiştirmek peşinde olan” değerli insanlarsınız. Anlıyorum, bu öneri ve öne sürüşlerimi gerçekleştirmek çeşitli dengeleri olan bir kırılma gerketiriyor. Bunu kesin olarak siz benden daha önce sezmişsinizdir. Benim öne sürüşüm size “bekara eş boşamak “ gibi gelebilir fakat bu büyük hizmeti daha güçlü bir anlamla taçlandırmak istiyorsanız kahraman olun!

Aklınıza inanıyorum ve cesaretenize kuvvet diliyorum!

(BEKDER’in saygıdeğer yöneticisi arkadaşlar, önerimi özel olarak doğrudan size yapabilirdim ama bu eleştiriyi sizlerin yanısıra Bayburt Postası aracılığıyla, değerli Bayburtlular’ın da okumasını istedim.)
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Beşiroğlu 9 yıl önce

çok güzel,,, elbette, bence de öyle olmalı. mesela (bu sene verilen plaket ödül töreni) halihazırdaki vekilin verdiği plaket, plaketi alanın içine çok sindiğini zannetmiyorum.

biraz daha daikkatli düşünmek lazım. hele siyasetçilerden zinhar uzak durmak gerek.

Avatar
Tarafsız 9 yıl önce

abi, katılıyorum görüşlerine. ödüllerin geleceği için dikkat çektiğiniz nokta çok önemli.

Avatar
Dursun Ali Camadan. 9 yıl önce

Yazınızı dikkatle okudum. Çok beğendim. Yüreğinize sağlık. Bayburt'la ve Bayburtluya alakalı konuşulacak ama konuşulmayan çok konular var. Bence hepimiz öz eleştiri yapmalıyız. Yemeyi kendimize sokmalıyız. Sizi taktir ediyor saygı sunuyorum.

Avatar
Mete Emir 9 yıl önce

şimdi ödül verdiklerimizin bazılarını sizlere yeniden hatırlatmak ve bunların hangisinin toplum vicdanında karşılık bulmadığını tartışmak isterim.
prof. dr. hüsamettin koçan (ab müze ödülü ve tbmm onur ödülü sahibi... bırakın kentin tamamını, sokağınıza, mahallenize onun yaptıklarının katresini yapabildiniz mi, hatta düşünebildiniz mi? )
yakup temür (temizlik işçisi, hani yanından geçerken çoğumuzun fark etme tenezzülü bile göstermediği bir kardeşimiz... sizin ondaki meslek ahlakını müşahede etmişliğiniz var mıdır?)
hadi salihoğlu ( dünyanın en önemli ahşap oyma sanatçılarından biri, mimber, mihrap ustası... tanışıklığınız oldu mu? biz ödülü vermeden şehrimizin ne kadarı ondan haberdardı?)
prof. dr. semra kahraman (samimi bir bayburtlu, tüp bebek konusunda dünyanın en önemli uzmanlarından birisi, kaç uluslararası ödül aldığı hakkında bir bilginiz var mı?)
asım durulmuş ( rahmete kavuştu, eşraftı, halk adamıydı... bu şehre yaptıkları için bizden başka teşekkür eden oldu mu?)

Avatar
Mete Emir 9 yıl önce

yıl 2012, bekder tiyatro topluluğu vasıtasıyla tiyatroya gitme imkanı olmayan köy çocukları için, köylerde oyunlar sergilendi. çocuklara diş macunu ve diş fırçası dağıtıldı. 3000'den fazla çocuk tiyatro sanatıyla buluşturuldu.
yıl 2012, azerbaycan bakü'de bayburt günleri düzenlendi. fotoğraf sergisi açıldı, konserler verildi, panellere iştirak edildi.
yıl 2013, bayburt'ta ilk doğa sporları şöleni düzenlendi. rafting, yamaç paraşütü, trekking gibi etkinlikler yapıldı. türkiye genelindeki fotoğrafçıların katılımıyla foto safari turları düzenlendi.
yıl 2013, bayburt'ta ilk kez of road yarışları organize edildi. bu yarışmalara 7 of road kulübünden 20'yi aşkın takım katıldı. bir karnaval halinde geçen yarışmaları binden fazla kişi izledi.
yıl 2013, bayburt'un doğa sporları parkurları belirlendi ve ilin ilk ve tek foto safari kitabı basıldı.

Avatar
Mete Emir 9 yıl önce

yıl 2013, azerbaycan'dan gelen bilim adamları ile bilimsel çalışmalar yapıldı. azerbaycan devlet senfoni orkestrası halk oyunları ekipleri gösteriler yaptı. bayburt konulu bir belgesel hazırlanarak, azerbaycan devlet televizyonu olan az tv'de yayınlandı.
bekder'in kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmaların bir kısmını bu şekilde özetlemeye çalıştım. liste uzar gider... velhasıl biz anlattık da, siz artık görüyor musunuz?

mete emir
bekder yönetim kurulu başkanı

Avatar
Salih Cengiz 9 yıl önce

sevgili ahmet abiye katılıyorum, kültür ve sanat içeren ödül törenlerinde genellikle bu yöntem uygulanıyor, (örnekse; "yılın tiyatro ödülleri") selam ve saygılar.

Avatar
Mete EMİR 9 yıl önce

öncelikle her yıl olduğu gibi bu sene de bizi yalnız bırakmayan ve salonu tıka basa dolduran tüm hemşerilerime teşekkür ediyorum. ahmet beyin programın ödül takdimiyle ilgili önerilerini mutlak suretle dikkate alacağız, üyelerimizle tartışacağız. zira biz eleştiriyi ilerlemenin ilk koşulu olarak değerlendiriyoruz. kaldı ki sivil duruş bunu gerektirir...
gelelim fatih beyin ithamlarına... bazen bilgi sahibi olmadan yargıda bulunmak maalesef hakkaniyet, izan ve insafla bağdaşmayacak değerlendirmeler yapılmasına neden olabiliyor. bu nedenle fatih beyi bilgilendirmek isterim. bekder onur ödülleri her ne kadar derneğimiz tarafından verilse de ödül alacak kişileri belirleyen komisyonda mutlak suretle diğer stk'lardan da temsilciler yer alır. ödüller oy birliği ile verilir. ödül alacaklarla ilgili statü, zenginlik ve yakınlık gibi herhangi bir sübjektif değerlendirmeye izin verilmez. kriterler nettir; bayburtluluk, yararlılık ve namus...