Tarihi İpek yolu üzerinde Karadeniz Bölgesi’ni Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan ara kuşakta yer alan ve Karadeniz Bölgesi’nde olmasına rağmen karasal iklimin hakim olduğu ilimizde kış mevsiminin uzun ve yoğun olarak hüküm sürmesi, güneşli gün sayısının çok olması kış sporları ve kayak açısından ideal bir merkez olmasını sağlamaktadır.

Bakanlar Kurulu’nun 07.02.1991 tarih ve 91/1514 sayılı kararın 20.05.1991 tarih ve 20876 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanması ile Bayburt Kop Dağı ‘turizm merkezi’ ilan edilmiş, yine aynı merkez üzerinde Turizm Bakanlığı’nca ‘Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi’ ilan edilmiştir. 17 Ekim 1993 tarih ve 21713 Sayılı Resmi Gazete’de sınır tadilatı yapılan turizm merkezinin proje çalışmaları Turizm Bakanlığı ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı elamanlarınca sürdürülmüştür.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1989 yılında keşif incelemesi yapılan ve 2 yıl sonra turizm merkezi ilan edilen Kop Dağı, bakanlık envanterinde Bayburt’un aynı zamanda ilk ve tek turizm merkezidir. 

Turizm merkezi içerisinde planlanan Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi için 1/25 000 ölçekli Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Çevre düzeni planı Turizm Bakanlığı’nca hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca onaylanmış, akabinde aynı merkezin 1/ 1000 ölçekli haritaları ile 1/1000 ve 1/5000 ölçekli uygulama imar planları ve nazım imar planlarının ihalesi yapılmış hazırlatılan planlar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nca planlama aşaması tamamlanmıştır.

Kop Dağı Kayak ve Sporları Merkezi Bayburt’a 39 km, Erzurum iline 80 km, Erzurum Havaalanı’na 70 Km, demiryoluna 20 Km Trabzon ili ve Trabzon Havaalanı’na 215 km, Erzincan Havaalanı’na 240 Km olup Erzurum-Trabzon transit karayolu üzerindedir. Kop ve Salmankaş tünelleri tamamladığında Erzurum ve Trabzon arası bu mesafeler daha da kısalacaktır.  Üzerinde yapılması planlanan mekanik tesis hatlarının uzunluğu bin 500 ve bin 800 metredir. 2 bin 600, 2 bin 950 metrelik zirvelerden başlayacak pistler ile uluslar arası standartlardaki merkezin bir başka özelliği ise Turizm Bakanlığı’nın merkezi yayla turizmine de hizmet edecek şekilde planlanmasıdır.

Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi planında mevcut olan kayak evinin bulunduğu alan ile günübirlik tesislerin bulunduğu alanların bir kısmı gerektiğinde yatırımcılara tahsis edilmek üzere İl Özel İdaresi’nce kamulaştırılmış haberleşme, yol, su  ve alt yapı çalışmaları tamamlanmış, başlangıçta kayak evi olarak planlanan alan 90 yataklı bir otel olarak İl Özel İdaresi’nce yapımı tamamlanmış ve özel bir şirkete kiraya verilmiştir.

Bayburt Kop Dağı Turizm Merkezi İçerisinde yer alan Kop Dağı Kayak ve Sporları Merkezi Bayburt’un ileriye dönük en önemli projelerinden biridir. Tamamlanması ile ilimizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Ülkemiz yeni bir kayak ve kış sporları merkezine sahip olacaktır.

Kop Dağı kayak merkezinde önceleri bir baby liftle başlayan çalışmalar önce 300 metre ardından ilave ikinci bir baby liftle 600 metreye ulaşmış daha sonraki yıllarda Ağrı’dan getirilen 1200 metreye ulaşan bir teleski bu liftlerin yerini almıştır.

Bugün dünyada ve ülkemizde hızla gelişen ve değişen kayak turizmi ulusal ve uluslar arası düzeyde yarışmalar düzenlemek için devamlı bir değişim içindedir. Merkezin ilan edildiği yıllarda Erzurum Palandöken, Kars Sarıkamış ve Bayburt Kop Dağı kayak merkezleri ilerleyen yıllarda uluslar arası boyutta büyük organizasyon için üçlü bir şekilde ev sahipliği yapması planlanmakta idi.

Ancak Erzurum Palandöken Kayak Merkezi çok hızlı bir değişim göstererek yapılan büyük yatırımlarla tek başına uluslar arası boyutta organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle artık Bayburt’ta yıllar önce bu anlamda tesisleri yok iken milli takıma sporcu veren bugün de mevcut tesislerinde yetiştirdiği kızlı erkekli sporcuları ile milli formayı taşıyan ve uluslar arası büyük organizasyonlarda ülkemizi temsil etmekte ve yarınlar için heyecanımızı artırmaktadırlar. Ayrıca Bayburt Üniversitesi bünyesinde kurulan spor akademisinin de uzun vadede bu tesislerden faydalanması sağlanabilir.

Bayburt Kop Dağı Kayak ve Kış sporları merkezi ile ilgili son aylarda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Kayak Federasyonu, FİS (Uluslar Arası Kayak Federasyonu) uzmanları ve diğer yerel yetkililerle Kop dağında teknik incelemeler yapılmış ayrı ayrı telesiyejlerle 2-4-6 sistemler kurularak 2600 metre yüksekliğe ulaşan yeni tesisler yapıldığında 50 km yaklaşan toplam uzunlukta pistlere sahip olması planlandığı ifade edilmiştir. Bunlar içerisinde acemi ve usta pistlerin oluşması ve zorlu pistlerin uluslar arası yarışmaların yapılabilmesi için FİS onayı alınarak gerekli prosedürlerin tamamlanması sağlanmalıdır.

Kop Dağı Turizm Merkezi içerisinde kamp eğitim merkezleri oluşturularak, yüksek irtifa antrenmanları için spor kulüpleri ve milli takımların faydalanması yaz ve kış kullanımına dönük düzenlemeler yapılarak her mevsim faal bir şekilde çalışmalar yürütülmelidir.

Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nde mevcut alanlarda yeterli su olduğundan gerektiğinde uygun mevsimlerde suni karlama sistemleri de çalışacak şekilde yürütülmelidir.

Başlangıcından itibaren konuyu bu günlere taşımaya çalıştım, amacım dünü bu günlere, bugünü yarınlara taşıyarak günün yöneticilerine söz sahibi olanlara ışık tutmak insanımızın var olan değerlerimiz hakkında bilgi edinmesini sağlamak amacıyla içten ve samimi düşüncelerimi ifade etmeye çalıştım. Yarınlarımızda kayak pistlerinde ve eğitim merkezlerinde ulusal ve uluslar arası boyuttaki organizasyonları şimdiden hayal edebiliyorum… Gerçekleşmesi dileğiyle...

İlgili haberler:

*

*

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan Güney 9 yıl önce

yazınız için teşekkürler. erzurum ve sarıkamışa devlet tüm desteği sağlarken bayburtu kopu unutmuştur.

Avatar
emre 9 yıl önce

Bayburt'un tek turizm merkezi, tek sosyal aktivite alanı(kış mevsiminde), kışın o kuru soğuğu hissettirmeyecek ve insanların içini ısıtacak tek mekanı, havasız kahve köşelerinden insanları uzaklaştıracak oksijeni bol en havalı alanı, yine kışın ailecek gidilebilecek nadir alanlardan biri v.s v.s. Ama nedense bu ilgiyi hiç görmedi. Eskiden 10 aile bu güzelliği yaşıyorduysa şimdi bunu yalnızca 1 aile yaşıyor. Teknoloji ilerliyor, Türkiye ilerliyor ama nedense Bayburt ve değerleri geriliyor !! Gerekli yatırım yapılırsa Bayburt'un turizmden kazancı olabileceği tek mekanı olduğu aşikar. Umarım gereken ilgiyi görür ve Bayburt'a, Bayburtluya, Turkiye'ye bir kazanç olur. Kaleminize sağlık Hükmü Pekmezci.

Avatar
Dilek Ekşi ÖZELER 8 yıl önce

ÇOK GÜZEL YAZMIŞSIN HOCAM ELİNE YÜREĞİNE SAĞLIK ALLAH SAĞLIKLI MUTLU UZUN ÖMÜRLER VERSİN