TEMA’yla yeni baştan Bayburt

UNUTULMAYAN YATIRIMLARTEMA'nın kırsal kalkınma projelerinin en önemlisi Bayburt'ta seçilen 5 köyde yürütülüyor. Şanslı köylerin sakinleri 1.5 milyon Euro'luk bu proje ile yeni bir hayata adım attı. Erozyonu önlemek üzere harekete geçen TEMA'nın en önemli projelerinden biri kırsal kalkınma. Erozyon ormansızlıktan oluyor, ormanlar ise geçinmek için tarla açma ve ağaç kesme derdine düşen 14 milyon orman köylüsünün tehdidi ve tacizi altında. TEMA'nın yaptığı hesaplara göre Türkiye'nin yıllık odun tüketimi yaklaşık 35 milyon metreküp. Orman Bakanlığı, yıllık 14-16 milyon metreküp odun üretiyor. Kavakçılıkla da yaklaşık 4-4.5 milyon metreküp odun üretiliyor. Yine yıllık olarak yaklaşık 4 milyon metreküp odun ithal edilmekte. Yani resmi olarak üretilen ve ithal edilen odun miktarı yaklaşık 24 milyon metreküp civarında. Geriye kalan 11 milyon metreküp odun ise kaçak kesimlerle elde ediliyor. Erozyon konusunda çalışmalarını sürdüren TEMA da kısa sürede bu gerçekle karşı karşıya kaldı. Orman köylüsünün ormanlar üzerinde yarattığı baskıyı kaldırmadan sorunun çözülemeyeceğini gören TEMA köylülerin sosyo ekonomik durumlarını düzelterek bu baskının giderilebileceğini tespit etti. Bu tespitle birlikte TEMA Kırsal Kalkınma projeleri hazırlayarak bunları uygulamaya başladı. Şu ana kadar sayıları 31'e ulaşan kırsal kalkınma projelerinden birisi de Bayburt projesi.

TEMA’yla yeni baştan Bayburt
UNUTULMAYAN YATIRIMLAR

TEMA'nın kırsal kalkınma projelerinin en önemlisi Bayburt'ta seçilen 5 köyde yürütülüyor. Şanslı köylerin sakinleri 1.5 milyon Euro'luk bu proje ile yeni bir hayata adım attı.

Erozyonu önlemek üzere harekete geçen TEMA'nın en önemli projelerinden biri kırsal kalkınma. Erozyon ormansızlıktan oluyor, ormanlar ise geçinmek için tarla açma ve ağaç kesme derdine düşen 14 milyon orman köylüsünün tehdidi ve tacizi altında. TEMA'nın yaptığı hesaplara göre Türkiye'nin yıllık odun tüketimi yaklaşık 35 milyon metreküp. Orman Bakanlığı, yıllık 14-16 milyon metreküp odun üretiyor. Kavakçılıkla da yaklaşık 4-4.5 milyon metreküp odun üretiliyor. Yine yıllık olarak yaklaşık 4 milyon metreküp odun ithal edilmekte. Yani resmi olarak üretilen ve ithal edilen odun miktarı yaklaşık 24 milyon metreküp civarında. Geriye kalan 11 milyon metreküp odun ise kaçak kesimlerle elde ediliyor. Erozyon konusunda çalışmalarını sürdüren TEMA da kısa sürede bu gerçekle karşı karşıya kaldı. Orman köylüsünün ormanlar üzerinde yarattığı baskıyı kaldırmadan sorunun çözülemeyeceğini gören TEMA köylülerin sosyo ekonomik durumlarını düzelterek bu baskının giderilebileceğini tespit etti. Bu tespitle birlikte TEMA Kırsal Kalkınma projeleri hazırlayarak bunları uygulamaya başladı. Şu ana kadar sayıları 31'e ulaşan kırsal kalkınma projelerinden birisi de Bayburt projesi.

TEMA’yla yeni baştan Bayburt Bayburt Projesi

Almanya Kalkınma Bakanlığı tarafından da desteklenen Bayburt Kırsal Kalkınma Projesi'nin mali büyüklüğü 1.5 milyon Euro. 5 köyü içine alan ve toplam 2 bin kişiyi ilgilendiren proje 14 bin 700 hektarlık bir alanı kapsıyor. Bayburt Projesi'nin en önemli ayağı gelir artırıcı önlemler. Proje kapsamında 5 köyün toplam 4 bin 700 dönümlük merasına yem bitkisi ekimi yapıldı. Tohumu TEMA tarafından sağlanan yem bitkisi ekimindeki amaç meradaki ot miktarının artması. Böylece köylüler hayvanlarını otlatmak için yeterince yeme sahip olacaklar ve bugüne kadar dışarıdan yem almak için kullandıkları paralar ceplerinde kalacak. Yem bitkisi ekiminin bir başka faydası da daha fazla hayvan beslemeyi olanaklı kılması. Tabii ki son amaç köylüyü yeterince gelire ulaştırarak onların ormanlara ve kaçak kesimlere yönelmemesini sağlamak. Bayburt Projesi kapsamında köylerde ayrıca kuşburnu yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği üzerinde duruldu. 6 bin 700 adet kuşburnu fidanı dikilirken 5 değişik yerde birer dekarlık çilek bahçeleri kuruldu. Bu arada üretilen çileklerin son turfanda olması yüksek fiyattan satılmasını da sağlıyor. Bayburt Projesi'ndeki köylere getirilen bir başka yenilik ise arıcılık. Camili'de üretilen safkan Kafkas arıları bölgeye dağıtıldı. Köylerde yaşayan 198 erkeğe ve Türkiye'de ilk kez 130 kadına arıcılık eğitimi verildi.

TEMA'nın kırsal kalkınma projelerini uygularken yaptığı en önemli faaliyet köylüleri projeye inandırmak için gerçekleştirilen geziler. TEMA projeye başlamadan önce tüm köylüleri otobüslere bindirip daha önce kalkınma projesinin uygulandığı bölgelere götürüyor. Burada herşeyi gözleriyle gören köylüler uygulamaya daha yürekten katılıyor. Aslında TEMA'nın kırsal kalkınma projeleri Ecevit'in Köykent projesine çok benziyor. Ama aralarında önemli bir fark var. TEMA Genel Müdürü Ümit Gürses bu farkı şöyle açıklıyor: "Bizi davet ettiler ve Köykent uygulamasını yerinde gördük. Aramızdaki fark şu ki biz balık tutmayı öğretiyoruz. Oysa Köykent uygulamasında tam anlamıyla yöre insanına balık dağıtılmış."

Karaca: En önemli sorun toprak kaybı

TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca, Türkiye'nin en önemli sorununun toprak kaybı olduğunu söyledi. Karaca, "Toplumsal bir hareket başlatarak ülkenin en önemli sorununun toprak kaybı olduğu gerçeğini gündeme taşımalıyız'' dedi.

TEMA Vakfı Genel Müdürü Ümit Gürses ise Bayburt'ta iki yıldır sürdürülen Kalkınma Projesi kapsamında, köylülerle güzel bir diyalog kurduklarını belirterek, şunları söyledi: "Köylerde başlattığımız kırsal kalkınma projeleriyle köylü kadınları daha aktif hale getiriyoruz. Artık kadınlar sadece tarlada çalışan kesim olmaktan çıkmış durumdalar. Onlar eşlerine tarlada ne ekilip biçileceği yönünde fikir sunumu ve yaratıcı güçlerini ortaya koyuyorlar." GTZ Yetkilisi Maks Kasparex de Almanya'nın doğa kaynaklarının korunmasını küresel ölçekte bir görev olarak üstlendiğini belirterek, bu yönde kendilerine sunulan projeleri desteklediklerini kaydetti. Bayburt'ta yürütülen projenin sorumlusu Dr. Gülay Yasin de 2001 yılından itibaren Bayburt'taki beş köyde 14 bin 700 hektar alanı kapsayan bir arazide çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.