Son Gazi Bayburt’ta da görev yapmıştı

İstiklal Madalyası sahibi, Kurtuluş Savaşı'na katılan hayattaki son gazi Mustafa Şekip Birgöl, 105 yaşında hayatını kaybetti. 1. Ordu Komutanlığından verilen bilgiye göre, rahatsızlığı nedeniyle GATA Haydarpaşa'da tedavi gören Mustafa Şekip Birgöl, 11 Kasım sabahı vefat etti. İstanbul Üsküdar'da 1903 yılında doğan Mustafa Şekip Birgöl'ün babası ve dedesi, deniz subayı idi. İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulunda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesinde okuyan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Harp Okuluna girdi. Birgöl, 15. Fırka 45. Alay'dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesi ile Afyon Cephesi'nde Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Büyük Taarruz'da da bulunan Mustafa Şekip Birgöl, düşmanın İzmir'de denize dökülmesinin ardından Samsun'daki kıtasına döndü.

Son Gazi Bayburt’ta da görev yapmıştı

İstiklal Madalyası sahibi, Kurtuluş Savaşı'na katılan hayattaki son gazi Mustafa Şekip Birgöl, 105 yaşında hayatını kaybetti. 1. Ordu Komutanlığından verilen bilgiye göre, rahatsızlığı nedeniyle GATA Haydarpaşa'da tedavi gören Mustafa Şekip Birgöl, 11 Kasım sabahı vefat etti.

İstanbul Üsküdar'da 1903 yılında doğan Mustafa Şekip Birgöl'ün babası ve dedesi, deniz subayı idi. İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulunda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesinde okuyan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Harp Okuluna girdi. Birgöl, 15. Fırka 45. Alay'dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesi ile Afyon Cephesi'nde Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Büyük Taarruz'da da bulunan Mustafa Şekip Birgöl, düşmanın İzmir'de denize dökülmesinin ardından Samsun'daki kıtasına döndü.

1928 yılına kadar Samsun'da görev yapan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Sarıkamış, Bayburt ve Muğla'da görev yaparken, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra çıkan bazı ayaklanmaların bastırılmasında fiilen görev yaptı.

Çanakkale Eğitim Alayı, Ezine Dağ Tugayı ve Gelibolu 4. Tümen'de de görev yapan Mustafa Şekip Birgöl, 13 Eylül 1952'de albaylıktan emekli oldu.

ORGENARAL BAŞBUĞ BULMUŞTU

Eskişehirli Yakup Satar'ın vefatının ardından hayatta kalan son gazi olan 110 yaşındaki Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün yaşayan gaziler arasında olduğunu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ortaya çıkarmıştı. Kayıtlardan ismini bulan Orgeneral Başbuğ, Birgöl'ün yaşadığını öğrendikten sonra İstanbul'daki evinde ziyarette bulunarak yanında 3,5 saat kalmıştı.
 
Yemeklerini dahi kendisi yiyebilen asırlık gazi Birgöl, GATA’ya kaldırıldığı güne kadar evinde yardıma ihtiyaç duymaksızın yaşıyordu. “Asırlık Gazi”mize Allahtan rahmet diliyor, hem ülkemiz hem de şehrimiz Bayburt’a verdiği üstün hizmetlerden dolayı kendisine olan saygı ve hürmetimizi bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Mekanı cennet olsun.


SON GAZİYE ÖZEL TÖREN

OSMANLI Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’ndan mağlup çıkması üzerine Anadolu’yu işgal eden Fransız, Yunan, İtalyan ve İngilizler’e karşı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın son gazisi Mustafa Şekip Birgöl, hayatını kaybetti. TBMM’nin verdiği kırmızı şeritli İstiklal Madalyası sahibi Birgöl, 105 yaşındaydı.

Üsküdar’da 1903’te doğan Birgöl’ün babası ve dedesi, deniz subayıydı. İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulunda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesinde okuyan Birgöl, daha sonra Harp Okuluna girdi. Çanakkale Eğitim Alayı, Ezine Dağ Tugayı ve Gelibolu 4. Tümen’de görev yapan Birgöl, Atatürk’le bir arada bulundu, yüz yüze görüştü. Birgöl, 15. Fırka 45. Alay’dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesi ile Afyon Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Büyük Taarruz’da da bulunan Birgöl, düşmanın İzmir’de denize dökülmesinin ardından Samsun’daki kıtasına döndü. 1928 yılına kadar Samsun’da görev yapan Birgöl, daha sonra Sarıkamış, Bayburt ve Muğla’da, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra da, çıkan bazı ayaklanmaların bastırılmasında fiilen görev yaptı. Birgöl, 13 Eylül 1952’de albaylıktan emekli oldu.

Damadı emekli elektrik mühendisi Bekir Artunç, Birgöl’ün kendisine aktardığı Atatürk ile bir anısını şöyle anlattı: "Atatürk, Mustafa Şekip Birgöl’ün birliğine teftişe gelmiş. Teftiş sonrasında birliği terk ederken, Atatürk’ün peşinden Foks adında bir köpek gidiyor. Atatürk, ’Bu kimin köpeği?’ diye sormuş. Albay, selam verip, ’sizindir’ demiş. Sonra Atatürk o köpeği alıp gitmiş." Birgöl’ün Atatürk ile bir arada bulunduğu dönemler de olduğunu, yüz yüze de görüştüklerini ifade eden Bekir Artunç, kayınpederinin Atatürk’ü gayet iyi bildiğini ve tanıdığını söyledi.

Ersin Kalkan’ın "Son Gaziler" kitabında tanıtılan ve söyleşi yapılan bütün gaziler hayatını kaybetmiş oldu. İstiklal Savaşı’nın son 4 gazisi 3 yıl içinde teker teker aramızdan ayrıldı. İstiklal Savaşı Gazisi Yakup Satar 110 yaşındayken 2 Nisan 2008 tarihinde Eskişehir’de, Veysel Turan ise 107 yaşındayken 25 Mart 2007 tarihinde Konya’da, Ömer Küyük ise 12 Ocak 2006’da Çorum’da vefat etmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstiklal Savaşı’nın hayattaki son gazisi, Mustafa Şekip Birgöl’ün vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Gül, mesajında, "Vatanımız için her şeylerini ortaya koyan gazilerimiz, milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahiptir. İstiklal mücadelemizin zor şartlarını yaşayan, tecrübelerini yeni nesillere aktaran gazilerimiz, millet olma şuurunun güçlenmesine değerli katkılarda bulundular. Onlar, aynı zamanda yokluklar içinde kurulan ülkenin bugün geldiği ileri noktayı görme gururunu da yaşadılar. Bizler de vatanımıza aynı şuur ve kararlılıkla ilelebet sahip çıkacağız" dedi.

1. Ordu Komutanlığı'nda tören düzenlendi

Törene Birgöl'ün ailesi ve yakınlarının yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, İstanbul Valisi Muammer Güler, kuvvet komutanları, eski genelkurmay başkanları, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçilirken, son gazi Birgöl'ün Türk bayrağına sarılı tabutunun başında 2 asker nöbet tuttu.

Kurtuluş Savaşı'nın son gazisi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün madalyası da tabutunun hemen yanına konuldu. Birgöl'ün kızı İpek Artunç, törende taziyeleri kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin ebediyete kadar yaşayacağını söyledi. Birgöl'e Allah'tan rahmet, ailesi ve Türk milletine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına başsağlığı dileyen Bakan Yazıcı, "Başta Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Mustafa Şekip gibi istiklal aşıklarının üstün fedakarlıkla dolu mücadeleleri her zaman önümüzü aydınlatan bir meşale olacaktır. Onların şanlı mücadelesi büyük ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek yaşatma idealimizde bizleri aşk ve şevkle çalışmaya teşvik edecek, yolumuzun sönmez ışığı olacaktır. Milletimizin ateşle imtihan edildiği dönemlerin şehit ve gazilerine milletçe şükran duygularımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Tarihin en özlü sayfalarında yerini almış bulunan Kurtuluş Savaşımızın nice isimsiz kahramanlarını da rahmet ve minnetle anıyoruz. İstiklal'in son gazisi diğer şehit ve gazilerimizle birlikte yüreğimizin baş köşesinde yaşayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı vekili sıfatıyla bir konuşma yapan TBMM Başkanı Toptan ise, "Hiç kimse kuşku duymamalıdır ki aziz Mustafalarımızın bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti dünya durdukça duracak, ebediyen yaşayacaktır. Bize bu cumhuriyeti emanet edenlere, cumhuriyeti kuranlara ve yaşatanlara, bu topraklar için canını verenlere, gazi olanlara minnet ve şükran borçluyuz. Elbette bu toprakları vatan haline getirmek çok zordur. Acaba merhum Birgöl son çılgın Türk müydü. Hayır. Bu çılgın Türkler tükenmeyecektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Birgöl'ün cenazesi askerlerin omuzlarında bir süre taşınarak Selimiye Camisi'ne götürülürken, saygı atışı da yapıldı.

Selimiye Camisinde ki törende, Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kurtuluş Savaşı’nın hangi koşullar altında gerçekleştiğine değinen Ortaylı, Birgöl’ün imkansızlıklar içinde verilen zor mücadelenin yaşayan son tanığı olduğunu kaydetti. Atatürk ve silah arkadaşlarının yokluktan bir vatan kurduğunu ve ömürlerini bunun için feda ettiğini altını çizen Ortaylı, şehit ve gazilere Türk milletinin sonsuz minnetini ve şükran duygularını sunduklarını söyledi. Ortaylı’dan sonra kürsüye Çılgın Türkler kitabını yazarı Araştırmacı Gazeteci Turgut Özakman geldi. Özakman’da dönem itibari ile 400 bin kişilik bir orduya karşı bir avuç insanla mücadeleye çıkan Birgöl gibi kahramanların önemini anlattı.

Son Gazi, yapılan törenlerin ardından toprağa verildi. Ailesine ve ülkemize; Bayburt ve Bayburt Postası olarak başsağlığı diliyor, Allahtan rahmet diliyoruz. 


Emekli Albay Gazi Mustafa Şekip Birgöl

Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün 7 dedesi de denizci subay. Nesiller boyu süren geleneği karacı subay olarak bozan o olmuş. Harp Okulu'nu bitirmeden Osmanlı Devleti döneminde savaşlar başlayınca onu da okul arkadaşları gibi cepheye sevk etmişler. Çanakkale Savaşları'na genç bir harbiyeli olarak katılan Mustafa Şekip Birgöl, Kurtuluş Savaşı'nda Yunan çetelerle mücadele etmiş. Yaşlı gazi, İstiklal Savaşı'nda teması olduğu Atatürk ile ilgili anılara sahip. Bir asrı çoktan deviren, kulakları ağır işiten İstiklal Savaşı gazisi albayın üç kızından biri olan Tamay yıllar önce, ikiz kızları İnci ve İpek ise 1 yıl önce vefat etmişti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.