“Rastgele” demek veya duymak için neyi bekliyoruz?

Çoruh kıyılarında birkaç gölge dolaşıyor...

“Rastgele” demek veya duymak için neyi bekliyoruz?
Bayburt Postası - Akşamüstü karanlık çökmek üzere… Çoruh kıyılarında birkaç gölge dolaşıyor. Oltayla balık tutmaya çalışan bir vatandaş… Daha yukarılarda, piknik alanlarına yakın bir alanda oltaya alışmaya çalışan birkaç genç daha...

Belki, olağan görüntüler gibi gelebilir ama son yıllarda özlenen tablolar bunlar! Bundan beş on yıl öncesine kadar tor atanlar veya akşamüstü şehrin göbeğindeki köprüler üzerinden oltayla balık tutanlar çok sık görünürdü… Derken, son yıllarda değişik, tuhaf bir ağ çıktı ortaya. İsmi de kendisi gibi tuhaf; ‘tırı-vırı’... Yıllar önce tarif ederken, “hacmi isminin asaletinde gizli” demiştik.

Balığı kolay avlama konusunda daha şeytani bir icat olduğundan kullanan insanların sayısı çabucak arttı. Bunun üzerine birçok kez yazdık, uyardık. Duyarlı vatandaşlarımız, bu konuda telkinlerde ve uyarılarda bulundu. Sonunda yetkililer konuya el attı ve yasaklandı bu tuhaf alet. Çünkü bu ‘tırı-vırı’ denen icat, takılarak kaldığı yerde balıklar için birer 'katil' niteliği taşıyordu.

Fazla değil, 5 yıl öncesine kadar bu kıyıda oltacılar daha sık görünürdü... İşte o geçiş döneminin ardından, sanki olta unutulmuş, sabırlı bekleyişleri ve rızkına ne düşerse razı olanlara rastlamaz olmuştuk. Halbuki olta balıkçılığı Çoruh kenarlarına işlenen farklı bir renk ve nakış gibiydi. Hem renk, hem sabır testi, hem de Çoruh’ta yaşayan canlılara karşı adaletli bir saygının göstergesiydi... Dün böyleydi... Çoruh kıyılarında olta balıkçılığının anlamı buydu... Peki ya bu gün?

Ne oldu, kent yaşamından biraz uzaklaşıp Çoruh'un nimetiyle bereketlenmenin keyfine?
“Rastgele” temennisinde bulunmak veya duymak için neyi bekliyoruz?
(Bayburt Postası Arşiv - 2006)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Çağıldak 8 yıl önce

Duyarlığının, bottan inip 'tırı vırı'cıyı uyaracak kadar olduğuna şahitim. İçtenlikle kutluyorum. Umarım balık tutma heveslileri okur.

Avatar
dertli vatandaş 8 yıl önce

tırı vırıyı sen yasaklatmıştın demi kürşat abi :) seviyoruz seni