Onu bu kadar lezzetli kılan ne?

Aslında Türkiye’nin her noktasında yapılan bu lezzetin Bayburt’a has duruşunu incelemek gerekiyor. Bayburt pidesi demek ve kişiselleştirmek, ne kadar doğru? Peynirli, kaşarlı ve kavurmalı belki diğer yörelerin ki kadar aynı tatta ama kıymalı için aynı şeyi söyleyemiyoruz! Çünkü farklı bir çağrışımı ve farklı bir tadı var Bayburt’ta yapılan kıymalı pidenin. Zamanla kendini yineledi Bayburt pideciliği, değişkenliklere erken adepte oldu. Mesela, cabrio misali üstü açık olanın yanına birde kapalısını eklendi.

Onu bu kadar lezzetli kılan ne?

Onu bu kadar lezzetli kılan ne?Aslında Türkiye’nin her noktasında yapılan bu lezzetin Bayburt’a has duruşunu incelemek gerekiyor. Bayburt pidesi demek ve kişiselleştirmek, ne kadar doğru? Peynirli, kaşarlı ve kavurmalı belki diğer yörelerin ki kadar aynı tatta ama kıymalı için aynı şeyi söyleyemiyoruz! Çünkü farklı bir çağrışımı ve farklı bir tadı var Bayburt’ta yapılan kıymalı pidenin. Zamanla kendini yineledi Bayburt pideciliği, değişkenliklere erken adepte oldu. Mesela, cabrio misali üstü açık olanın yanına birde kapalısını eklendi.

İstanbul, Ankara, Bursa ve Antalya başta olmak üzere bir çok büyükşehirde tabelalarda yarışır memleketler… Karadeniz pidesi belki de en meşhurudur aralarında, Konya’da öyle. Üstüne bir de Bayburt pidesi tabelaları eklenmeye başladı sokaklara… Gurbette birkaç kişiye sorduğumuzda “heç sorma, olsa da yesek” cevabını aldığımız Bayburt kıymalısını özel kılan ne?

Biz cevaplarını araştırıyoruz fakat öncesinde size soruyoruz? Bayburt pidesi veya kıymalısını sever misiniz? Seviyorsanız ve diğer pidelerden tadıp, deneyim sahibi olduysanız aradaki damak şaklatan, onu bu kadar lezzetli kılan fark ne? Malzemesi, hamuru, fırını, yumurtası, odunu, ateşi, ustası, yağı, unu, kepeği? Hangisi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.