Oltalar nicedir vurmuyor artık!..

Bayburt Postası - Akşamüstü karanlık çökmek üzere… Çoruh kıyılarında bir gölge dolaşıyor. Oltayla balık tutmaya çalışan yaşlı bir amca… Daha yukarılarda, piknik alanlarına yakın bir alanda oltaya alışmaya çalışan bir kaç genç... Geç saatlerde ıssız bir alana sandalyesini kurmuş başka bir keyifçi... Belki, olağan görüntüler gibi gelebilir ama son yıllarda özlenen tablolar bunlar! Bundan beş on yıl öncesine kadar tor atanlar veya akşamüstü şehrin göbeğindeki köprüler üzerinden oltayla balık tutanlar çok sık görünürdü… Derken, son yıllarda değişik, tuhaf bir ağ çıktı ortaya. İsmi de kendisi gibi tuhaf;  “tırı vırı”... Yıllar önce tarif ederken, “hacmi isminin asaletinde gizli” demiştik.

Oltalar nicedir vurmuyor artık!..

Oltalar vurmuyor artık!Bayburt Postası - Akşamüstü karanlık çökmek üzere… Çoruh kıyılarında bir gölge dolaşıyor. Oltayla balık tutmaya çalışan yaşlı bir amca… Daha yukarılarda, piknik alanlarına yakın bir alanda oltaya alışmaya çalışan bir kaç genç... Geç saatlerde ıssız bir alana sandalyesini kurmuş başka bir keyifçi... Belki, olağan görüntüler gibi gelebilir ama son yıllarda özlenen tablolar bunlar! Bundan beş on yıl öncesine kadar tor atanlar veya akşamüstü şehrin göbeğindeki köprüler üzerinden oltayla balık tutanlar çok sık görünürdü… Derken, son yıllarda değişik, tuhaf bir ağ çıktı ortaya. İsmi de kendisi gibi tuhaf;  “tırı vırı”... Yıllar önce tarif ederken, “hacmi isminin asaletinde gizli” demiştik.

 

Akşam güneşi batarken, sabır testi...Balığı kolay avlama konusunda daha şeytani bir icat olduğundan kullanan insanların sayısı çabucak arttı. Bunun üzerine bir çok kez yazdık, uyardık. Duyarlı vatandaşlarımız, bu konuda telkinlerde ve uyarılarda bulundu. Sonunda yetkililer konuya el attı ve yasaklandı bu tuhaf alet. Çünkü bu “tırı vırı” denen icat, takılarak kaldığı yerde balıklar için birer katil niteliği taşıyordu.

Fazla değil, 5 yıl öncesine kadar bu kıyıda oltacılar daha sık görünürdü...İşte o geçiş döneminin ardından, sanki olta unutulmuş, sabırlı bekleyişleri ve rızkına ne düşerse razı olanlara rastlamaz olmuştuk. Halbuki olta balıkçılığı Çoruh kenarlarına işlenen farklı bir renk ve nakış gibiydi. Hem renk, hem sabır testi, hem de Çoruh’ta yaşayan canlılara karşı adaletli bir saygının göstergesiydi.

“Rast gele” temennisinde bulunmak veya duymak için neyi bekliyoruz?

 

 

YASAL UYARI: www.bayburtpostasi.com ve www.bayburtpostasi.com.tr adresinde yer alan resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır. Yeniden basılması, dağıtılması, gerçek veya elektronik ortamda kullanılması izne bağlıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili sayfaya link verilmeden kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.