Mukabeleye egzersiz yapmadan başlamayın

Ramazan, Kur'an ayı. Birçok yerde mukabeleler okunmaya başladı bile. Ses eğitmeni ve müzisyen Gönül Hurmalı, ses egzersizleri yapmadan uzun süre sesli Kur'an okuyanların boğazında ağrı, nodül şişlik olu-şabileceğini söylüyor. Bunu önlemek için bir dizi egzersiz yapmak, rahatsızlıkların önüne geçiyor. Kur'an ayı Ramazan'da birçok evde ve camilerde bir araya gelen mü'minler, mukabele okuyarak Peygamber Efendimiz ile Cebrail Aleyhisselam'ın karşılıklı okuma âdetini devam ettirir. Bir kişinin Kur'an'ı en baştan başlayıp her gün bir cüz (20 sayfa) sesli okuyup diğerlerinin takip etmesine mukabele deniyor. Bir cüzü manasına uygun ve doğru telaffuz ile anlaşılır şekilde okumak ortalama 40 dakika sürüyor. Bazen bu süre, okuma hızına göre bir saate ulaşıyor. Sesli okuma tecrübesi olmayan, sesini yormadan kullanmayı bilmeyen okuyucular, bir süre okuyunca boğazlarında rahatsızlık hissetmeye başlıyor.

Mukabeleye egzersiz yapmadan başlamayın

Mukabeleye egsersiz yapmadan başlamayınRamazan, Kur'an ayı. Birçok yerde mukabeleler okunmaya başladı bile. Ses eğitmeni ve müzisyen Gönül Hurmalı, ses egzersizleri yapmadan uzun süre sesli Kur'an okuyanların boğazında ağrı, nodül şişlik olu-şabileceğini söylüyor. Bunu önlemek için bir dizi egzersiz yapmak, rahatsızlıkların önüne geçiyor. Kur'an ayı Ramazan'da birçok evde ve camilerde bir araya gelen mü'minler, mukabele okuyarak Peygamber Efendimiz ile Cebrail Aleyhisselam'ın karşılıklı okuma âdetini devam ettirir. Bir kişinin Kur'an'ı en baştan başlayıp her gün bir cüz (20 sayfa) sesli okuyup diğerlerinin takip etmesine mukabele deniyor. Bir cüzü manasına uygun ve doğru telaffuz ile anlaşılır şekilde okumak ortalama 40 dakika sürüyor. Bazen bu süre, okuma hızına göre bir saate ulaşıyor. Sesli okuma tecrübesi olmayan, sesini yormadan kullanmayı bilmeyen okuyucular, bir süre okuyunca boğazlarında rahatsızlık hissetmeye başlıyor.

Ses eğitmeni ve müzisyen Gönül Hurmalı, ses egzersizleri yapmadan uzun süre sesli okuyanların boğazında ağrı, nodül şişlik oluştuğunu söylüyor. İzmir Hatay Kız Kur'an Kursu'nda koro çalıştıran Gönül Hurmalı, Kur'an'ı yüzünden okuyan veya sesli tekrarlar yaparak hafızlığa çalışan birçok öğrencinin, boğazında oluşan enfeksiyonlar yüzünden hastanelere başvurduğunu belirtiyor. Mukabele okuyanların da benzer sorunlar yaşadığına dikkat çeken Hurmalı, "Bir günde birkaç yerde mukabele okuyan hafızlar var. Ramazan'da su da içemiyor, seslerini çok yoruyorlar. Belki gençliğin verdiği heyecanla üstesinden gelebilirler ama egzersiz yapmaz, doğru nefes almaz ve seslerini dinlendirmezlerse ileri yaşta kalıcı sorunlar oluşabilir." diyor. Hurmalı, Kur'an kurslarında sesin doğru kullanılmasına yönelik uzmanlar tarafından eğitim verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Ses telleri, gırtlak içerisinde yer alan ve birbirine tek bir noktada dokunarak çalışan iki adet doku parçasıdır. Konuşma sırasında birbirlerine tek bir noktadan dokunmak suretiyle açılıp kapanarak ses çıkması sağlanır. Sesi yüksek kullanmak, bağırmak gibi hareketlerle birbirlerine çarpma kuvveti artırılırsa ses tellerinin uçlarında ödem, şişlik oluşur. Bu da ses kısıklığına yol açar. Ses tellerinin birbirine çok dokunması ve şiddetli çarpması sonucu oluşan ödemler, sesi kötü kullanma devam ederse zamanla ses teli nodülüne de dönüşebiliyor. Nodüllere bağlı ses kısıklıklarının uzun sürdüğünü ve medikal tedavilerle geçmediğini belirten Medical Park Göztepe Hastanesi kulak burun boğaz uzmanı Dr. Tamer Haliloğlu şu bilgileri veriyor: "Sesin zorlanması ile oluşan nodüllerde ses terapisi, tedavinin can alıcı seçeneğidir. Ses terapisi ya da ses eğitimi, sesi doğru kullanmayı öğretir. Biz böyle hastaları ses eğitmenine gönderiyoruz. Nodül başlangıcında çoğu zaman ses terapisi tek başına nodülün tamamen gerilemesi veya nodülün varlığına rağmen şikâyetlerin azalması ile sonuçlanabilir. Medikal ve ses terapisine rağmen iyileşmeyen hastalarda cerrahi çözümler düşünülür. Cerrahi planlanan hastalarda ses terapisine cerrahi öncesinde başlanmalı ve sonrasında da devam ettirilmelidir. Cerrahi, mikrolarengoskopik yöntemle ve soğuk cerrahi ile yapılmalıdır. Nodül cerrahisinde lazerden kaçınılmalıdır."

Ses egzersizi nasıl yapılacak?

Ses eğitmeni Gönül Hurmalı'dan, mukabele okuyacaklara öneriler: "Okumaya başlamadan başka işlerinizi yaparken diyaframı çalıştıran nefes egzersizleri yapın. Sonra ağzınızı kapatıp sevdiğiniz bir ilahiyi on dakika mırıldanın veya ağzınız kapalı bir şey okuyun. Sonra ağzınız açıkken hafif sesle okuyun. Bunlar ısınma hareketleridir. Okurken ağızdan nefes alınıyor genellikle ama doğrusu nefesi burundan almaktır. Ağızdan alınan nefes boğazı kurutur ve yorar. Burundan daha nemli, ılık bir nefes alınır."

Sesinizi çok yükseltip yormayın

Ses kısıklığı tedavisinde öncelikle ses istirahati, bol sıvı alınması, buhar inhalasyonu öneriliyor. Soğuk hava, sigara ve alkolün yasaklanması, kola kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durulması gibi destekleyici bir tedavi uygulanıyor. Dr. Tamer Haliloğlu, sesini devamlı surette uzun süre kullanacak kişilere arada birkaç gün dinlenme payı koymalarını öneriyor.

 

GÜNÜN AYETİ

O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayıracak olan, hidayet rehberi ve deliller halinde bulunan Kur'ân onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya şahit olursa onda oruç tutsun. Kim de hasta, yahut yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diler zorluk dilemez. Sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı tekbir etmenizi ister. Umulur ki şükredersiniz. (Bakara Suresi / 185)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.