En güzel misafir sofrası: Galacoş ve tatlı çorba

Türkiye’nin şehir şehir en sevilen yemeklerini kitabında bir araya getiren yazar Elif Ayla, 81 ilden 243 tane yemek tarifi derledi. Hayykitap'tan çıkan 'En Güzel Misafir Sofraları' adlı kitapta, Gaziantep'ten sarmısak kebabı, Kayseri'den içli pastırma, Mersin'den lepe, Rize'den fasulye diblesi gibi restoranda ve kebapçı dükkanlarında kolay bulunamayan yemek tariflerini derleyen Ayla, kitabında Bayburt'tan tatlı çorba ve galacoşun da tarifini veriyor. Türkiye'nin 81 ilinden seçtiği leziz yemeklerin tariflerini 'En Güzel Misafir Sofraları' kitabında aktaran Ayla, 'anne yemeği' yapmak isteyenlere birçok alternatif sunuyor.

En güzel misafir sofrası: Galacoş ve tatlı çorba

Türkiye’nin şehir şehir en sevilen yemeklerini kitabında bir araya getiren yazar Elif Ayla, 81 ilden 243 tane yemek tarifi derledi. Hayykitap'tan çıkan 'En Güzel Misafir Sofraları' adlı kitapta, Gaziantep'ten sarmısak kebabı, Kayseri'den içli pastırma, Mersin'den lepe, Rize'den fasulye diblesi gibi restoranda ve kebapçı dükkanlarında kolay bulunamayan yemek tariflerini derleyen Ayla, kitabında Bayburt'tan tatlı çorba ve galacoşun da tarifini veriyor. Türkiye'nin 81 ilinden seçtiği leziz yemeklerin tariflerini 'En Güzel Misafir Sofraları' kitabında aktaran Ayla, 'anne yemeği' yapmak isteyenlere birçok alternatif sunuyor.

Kitapta her ilden üç tane yemek tarifi bulunuyor. Bunları az bulanlara ise yazar "Türkiye her şehrine bir yemek kitabından fazlasını yazdıracak kadar kültürel zenginliğe sahip. Biz nispeten evvelce az konuşulmuş yemeklere yer vermeye çalıştık. Kitabı hazırlarken dostlarımızı arayıp "Senin memleketinin hangi yemeği sana en çok anneni hatırlatıyor' diye sorduk" cevabını veriyor. Kitapta tarifi verilen yemeklerin ortak özelliğiise restoranda ve kebapçı dükkanlarında kolay bulabileceğiniz yemekler olmaması. İzmir'den kabak çiçeği dolması, Hatay'dan semirsek, Gaziantep'ten sarmısak kebabı, Kayseri'den içli pastırma, Mersin'den lepe, Rize'den fasulye diblesi ve Bayburt'tan tatlı çorba ve galacoşun tarifi veriliyor.

Bayburt mutfağının geleneksel yemekleri arasında yer alan galacoşun yanı sıra tatlı çorbayı da seçen yazar Ayla, yemeklerin tariflerini şu şekilde paylaşıyor:

Galacoş:

Malzemeler:

250 gr yeşil mercimek
500 gr kıyma
200 gr tereyağı
1 adet büyük boy soğan
2 kaşık salça
3 su bardağı süzme yoğurt veya kurut
2 adet pide veya ev ekmeği

Yapılışı: Mercimekleri 2,5 su bardağı suda hafif diri kalacak şekilde haşlayarak süzülür.Bir kenarda bekletilir.Soğanlar küçük küçük kıyılır. Yağda kavrulur. Kıyma ilave edilerek 5 dakika süre ile karıştırarak kavrulur. Mercimek salça ilave edilir.Tuz ve karabiberde ilave edilerek lezzetlendirilir. Servis tabağına pideler doğranır. Kıymalı karışım ekmeklerin üzerine dengeli bir şekilde yayılır.Ezilmiş süzme yoğurt üzerine dökülür.Yağ kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir.Servis yapılır.

Tatlı çorba:

Malzemeler:

1 kg kurutulmuş kuşburnu veya ½ kg. kuşburnu marmeladı
100 gr. kuru üzüm
1,5 kg. toz şeker
½ kg. yarma (gendime)
100 gr. incir (istenirse)
100 gr. kayısı
100 gr. erik (istenirse)
250 gr. fındık
1 su bardağı un
Tuz

Yapılışı: Kuşburnu iyice pişirilerek ezilir önce süzgeçten sonra elekten geçirilerek süzülür. Başka bir kapta iyice pişirilen yarma suya katılır, un su ile karıştırılıp bulamaç halinde üzerine ilave edilir bir taşım kaynatılır. Başka kapta diğer malzemeler (kayısı, üzüm, erik, incir) pişirilerek şekerle birlikte karışıma ilave edilir ve bir taşım kaynadıktan sonra, soğumaya bırakılır. İyice soğutulan tatlı çorba üzerine dövülmüş fındık serpilerek servis yapılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.