'En büyük problem ağaçsızlık'

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Nuri Uslu; doğu illerinde en büyük çevresel sorunun ağaç eksikliği olduğunu söyledi.TBMM Çevre Komisyonu üyelerinin en az kadar ilimiz kadar çorak olan Kars'a düzenlediği geziye, 10 milletvekili ve 9 uzmandan oluştu. Kars Valiliği tarafından çevre sorunları hakkında brifing alan heyete, AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esad Güven eşlik etti. Doğal değerler olan toprakların, suların, havanın kaybedildiği takdirde tekrar bulunmasının çok zor olduğunu ifade eden Komisyon Başkanı Uslu, "Bu günlerde dünyayı mali kriz sarmış durumda. Bu sıkıntının kaynağı para. Para da bir şekilde bulunur. Peki doğal kaynaklarımız kirlenirse bunları tekrar nasıl bulacağız, bunların telafisini nasıl yapacağız? Bu topraklar bizlere dedelerimizden miras değil, emanettir. Bizler Türk halkı olarak emanete sahip çıkmalıyız. Aynı şekilde bu değerlerimizi torunlarımıza bırakmalıyız." dedi.

'En büyük problem ağaçsızlık'

Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Nuri Uslu; doğu illerinde en büyük çevresel sorunun ağaç eksikliği olduğunu söyledi.

TBMM Çevre Komisyonu üyelerinin en az kadar ilimiz kadar çorak olan Kars'a düzenlediği geziye, 10 milletvekili ve 9 uzmandan oluştu. Kars Valiliği tarafından çevre sorunları hakkında brifing alan heyete, AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esad Güven eşlik etti.

Doğal değerler olan toprakların, suların, havanın kaybedildiği takdirde tekrar bulunmasının çok zor olduğunu ifade eden Komisyon Başkanı Uslu, "Bu günlerde dünyayı mali kriz sarmış durumda. Bu sıkıntının kaynağı para. Para da bir şekilde bulunur. Peki doğal kaynaklarımız kirlenirse bunları tekrar nasıl bulacağız, bunların telafisini nasıl yapacağız? Bu topraklar bizlere dedelerimizden miras değil, emanettir. Bizler Türk halkı olarak emanete sahip çıkmalıyız. Aynı şekilde bu değerlerimizi torunlarımıza bırakmalıyız." dedi.

'En büyük problem ağaçsızlık'Uslu, tıpkı Kars gibi tüm Doğu illerinin çevresel olarak çok büyük sorunları bulunmadığını ama en büyük temel sorunun ağaçlandırma eksikliği olduğunu ifade etti. Gezilerine Van'dan başladıklarını, Iğdır, Ağrı ve ardından Kars'a geldiklerini dile getiren Uslu, "Yol boyunca bir tane bile ağaç görmedik. Bu geçtiğimiz yerlerde zamanında orman yok muydu? Vardı ama kovalıya kovalıya ormanı Sarıkamış'a getirdik. Ardahan, Iğdır ve Kars'ta kesinlikle ağaçlandırma çalışmaları yapılması gerekir. Yetkililer bu konuda hassas davranmalı." diye konuştu. Uslu, Kars Çayı'na atılan atık suların da çevresel kirliliğe yol açtığının altını çizerek, atık suların temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

Çevre komisyonunun Kars'ta aldığı kararların önemli dayanak oluşturacağını ifade eden Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise, çevresel değerlerin hayatın her alanında önem arz ettiğini belirtti. Erden, "Bir tane dünyamız var ve bu dünyayı yerinde tasarruflu kullanmak suretiyle sonraki kuşaklara bırakmak zorundayız. Bu bizim çok temel sorumluluğumuz." diye konuştu.

Komisyon üyeleri daha sonra, Artvin'de de Cerattepe'deki bakır madeni ile Çoruh Nehri üzerinde kurulan Borçka Hidroelektrik Santrali'nde incelemelerde bulundu. Burada da komisyona bilgi veren Artvin Bakır İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Sabri Altınoluk, 1.5 milyon ton rezerve sahip Cerattepe bakır madeninin günde 800 ton bakır rezervi üretmek üzere projelendirildiğini söyledi.

Komisyon üyeleri daha sonra Artvin merkezdeki İskebe mevkisinde bulunan belediyenin günlük çöplerini döktüğü alanda incelemelerde bulundu. Komisyon Başkanı Uslu, gördüğü tablo karşısında çok üzüldüğünü ve bu alanın güzel Artvin coğrafyasına hiç yakışmadığını belirterek, "Burada başta sayın valimize, belediye başkanımıza, Artvin'i sevenlere ve çevrecilere çok büyük iş düşüyor. Bu kötü manzaranın bir an önce ortadan kaldırılması ve Artvin Belediyeler Birliği'nin kuracağı Katı Atık Bertaraf Projesi'nin süratle faaliyete geçmesi için iş yetkililere ve en çok da belediye başkanına düşüyor'' diye konuştu.

Heyet üyeleri son olarak Çoruh Nehri üzerinde kurulan Borçka Hidroelektrik Santrali'nde incelemeler yaptı. Daha sonra Murgul Bakır Maden İşletmeleri'ne çıkan komisyon üyeleri, Hopa Limanı kömür yükleme yerinde de incelemelerde bulundu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.