Doğanın gücüyle burun buruna...

Rafting tıpkı insan yaşamı gibi inişli çıkışlı,  kah hızlı kah yavaş akan nehirde ayakta kalabilme sanatı olarak tarif edilebilir. Vadiler, kanyonlar geçilirken sert dönüşlerle karşılaşılır... Aşılması zor etaplar gelir... Tıpkı yaşamın kendisi gibi akarsu da alır götürür kişiyi. Usta olan, kendine doğru rehber seçen ve kurallara uyanlar da coşkulu akan sulardan rahatça çıkıp, dinginliğe ve huzura kavuşmanın hazzını yaşayabilir.

Doğanın gücüyle burun buruna...

Doğanın gücüyle burun buruna... Rafting tıpkı insan yaşamı gibi inişli çıkışlı,  kah hızlı kah yavaş akan nehirde ayakta kalabilme sanatı olarak tarif edilebilir. Vadiler, kanyonlar geçilirken sert dönüşlerle karşılaşılır... Aşılması zor etaplar gelir... Tıpkı yaşamın kendisi gibi akarsu da alır götürür kişiyi. Usta olan, kendine doğru rehber seçen ve kurallara uyanlar da coşkulu akan sulardan rahatça çıkıp, dinginliğe ve huzura kavuşmanın hazzını yaşayabilir.

Tüm zorluklar bunun içindir. Nehir altında olanca hızıyla akıp giderken, raftçının yapacağı tek iş burnu dik tutup, devrilmemeye ve kayalara bindirmemeye çabalamak olacaktır. Tekrar başa dönelim: Rafting tıpkı insan yaşamı gibi inişli çıkışlı, kah hızlı kah yavaş akan nehirde ayakta kalabilme sanatı olarak tarif edilebilir. Vadiler, kanyonlar geçilirken sert dönüşlerle karşılaşılır... Aşılması zor etaplar gelir... İleriyi, sizi bekleyen tehlikeleri göremezsiniz...

Vadiler, kanyonlar geçilirken sert dönüşlerle karşılaşılır...Girdaplarda devrilirsiniz... Zaman zaman korku, zaman zaman da cesaret egemen olur bedeninizde... Nasıl ki yaşamınızda "durun! ben burada iniyorum" diyemezseniz, akarsudayken de bunu yapamazsınız. Tıpkı yaşamın kendisi gibi akarsu da alır götürür kişiyi. Usta olan, kendine doğru rehber seçen ve kurallara uyanlar da coşkulu akan sulardan rahatça çıkıp, dingin sulara kavuşur. Yaşadıkları, başardıklarıyla belleklerini süsler. Rafting bir anlamda doğayla içiçe, gövde gösterisi yapmadan ve hepsinden de önemlisi akarsuyu yenmeye çalışmadan yapılacak bir etkinlik. Nehre girilen mevsime göre neoprenden su tutan özel giysi, kask ve can yeleği ile yapılan rafting konusunda çok sayıda acenta hizmet verip, turlar düzenliyor…

Çoruh Nehri, dünyanın en iyi 10 parkuru arasında

Yılın 12 ayına yayılan bir raft takvimi, farklı seviyelerde zorluğu olan etapların aynı parkurda bulunması Türkiye'yi çarpıcı ve ziyarete değer bir raft ülkesi yapıyor. Ülkemizin özellikle güney bölgeleri rafting için uygun. Çoruh Nehri Dünya'nın en iyi 10 parkuru arasında gösteriliyor. Rafting, insanoğlunun doğanın dayanılmaz gücüyle burun buruna geldiği bir etkinlik olarak dikkat çekiyor. Üstüne üstlük özel bir ilgi, beceri ve fizik kondisyon gerektirmemesi de bu sporu daha da cazip kılıyor.

Her aşamada yapılabilir

Bu zorluk derecelerini nehrin akış hızı, kayaların çokluğu gibi etkenler belirliyor. Akarsu, yatağı içinden geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorunda. Suyun yolunu kesen bu engeller genel akışın hızını ve yönünü etkiliyor, suda türbülanslar, dalgalar ve akışta ani süratlenmeler oluşturuyor. Akarsu sporlarında, bu tür beyaz ve köpüklü görüntüler sergileyen bölgelere "Rapid" (Şarlak) adı veriliyor.

Hızlı akan nehirlerde kontrolü sağlamak zor olduğu için, nehirler akış hızlarına göre, yani zorluk derecelerine göre numaralandırılıyor.

Derece 1: Çok basit akıntıya sahip. Küçük kolay geçişler için uygun.
Derece 2: Akıntı az; düzenli bir akışa sahip. Küçük kayalar ve dalgalar var, ancak hiçbir tehlikesi olmayan, basit geçişler için elverişli.
Derece 3: Orta zorlukta. Bu sınıfta boyu bir metreyi bulan dalgalanmalar oluşabilir. Görüş mesafesi sınırlı.
Derece 4: Çok zor ve büyük rapidler var. Düşüşlerin başlangıcını ve bitişini kestirmek güç. Hırçın geçişler ve zorlu engellerle dolu bir sınıf.
Derece 5: Aşırı zor, yüksek debi ve akıntı, tehlikeli kayalar, dik yamaçlar, arka arkaya gelen düşüşler, ilerlemede sınırlı geçişler var. Amatör raftingciler için önerilmeyen parkur.
Derece 6: Nehrin metrelerce yukarısından dökülür; sık engellerle doludur. Geçişi uzman raftginciler için bile zor ya da imkansız olan sınıf.

Aşılması zor etaplar gelir... Tıpkı yaşamın kendisi gibi akarsu da alır götürür kişiyi.Rafting, herhangi bir beceri ve fiziksel kondisyon gerektirmediğinden dileyen herkes bu sporu yapabilir. İlk iki derece için yüzme bilmek bile gerekmeyebilir ancak hakiki, adrenalin isteyen bir rafting yapabilmek için iyi yüzmek bilmek şart. Bir de sizi yönlendirecek ve bilgilendirecek bir rehber... Yani rafting yapabilmeniz için bir kursa gitmenize gerek yok. Bütün güvenlik önlemleri, 45 dakika süren kısa bir eğitimle size öğretiliyor ve gerekli malzemeler sizin için temin ediliyor. Giyinip kuşandıktan sonra, tecrübenize göre bir bota yerleştirilip suya bırakılıyorsunuz. Botunuzda yer alan rehber ve yardımcısı sürekli olarak telkinde bulunuyor ve herhangi bir zorlukla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini konusunda yardımcı oluyor.

Başlangıçta her nehirde rafting yapma şansına sahip değilsiniz, çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi nehirlerin zorluk dereceleri bulunuyor.

Rafting için gerekli malzemeleriniz olduğu ve gerekli güvenlik önlemleri alındığı sürece rafting tehlikeli bir spor değil. Yani, can yeleği, kask, ayakkabı, kurtarma ipi ve flip rop (devrilen botu çevirmek için kullanılan ip)rafting yapabilmek için mutlaka olması gereken malzemeler.

Çoruh Nehri

Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında, bölgenin doğusunda yer alan ve Kaçkar Dağlarından inen Çoruh nehri, dünya raftçılığı açısından en makbul 10 akarsudan biri olarak kabul edilir.

Usta olan, kendine doğru rehber seçen ve kurallara uyanlar da coşkulu akan sulardan rahatça çıkıp, dinginliğe ve huzura kavuşmanın hazzını yaşayabilir. Tüm zorluklar bunun içindir.Zorluk derecesi 5'e kadar, arkurları ile mayıs ayı ortalarından ağustos sonuna kadar "white water raft" için ideal bir akarsudur. Özellikle Bayburt-Yusufeli-Oltu arasında kalan kesiminde uluslararası yarışmalar ve 5 günlük süren ekspedisyonlar düzenlenmektedir. Seyahat acentalarının bölgeye ulaşım, konaklama ve ekspedisyonu içeren paket turları vardır.

Dalaman Çayı

Türkiye'nin ulaşımı en kolay bölgesinde, Muğla il sınırları içinde kalan Dalaman Çayı, değişik zorluk derecelerinde ve birbirlerinden bağımsız iki parkur sunmaktadır.

Mayıs ve ekim ayları arasında en uygun debiye sahip olan Dalaman çayının üst parkuru 2-3, alt parkuru ise 1-2 zorluk derecesindedir.

Alt parkurda mayıs ayından kasım ayının sonuna kadar raft yapılabilmektedir. Bu parkurda sporculara tur pakeketine dahil olarak wet suit sağlanmaktadır.

Köprüçay

Kaynaktan beslenen ve su debisi yılın her mevsiminde white water raft için elverişli olan Köprüçay, özellikle eylül-ekim ayları arasında raft için elverişlidir. Çoğunlukla iki kişilik raftların tercih edildiği Köprüçay geçişi, 2-3 zorluk zeviyesindedir. Dirsekleri ve sert dönüşleri ile raftçılara heyecan verecek özellikler taşımaktadır. Nehrin denize kavuşmasından önce geçtiği ve alt parkur olarak anılan kesim ise zorluk açısından 1-2 seviyesinde, özellikle yeni başlayanlar için elverişlidir. Seyahat acentaları tarafından paket olarak günübirlik turlar düzenlenmektedir.

Melen (Büyük)

Marmara ile Karadeniz bölgelerinin buluştuğu, İstanbul'a çok yakın olan Büyük Melen nehri de raft açısından oldukça yoğun ilgi görmektedir. Aralık ayı başlarından itibaren yağmur rejimine bağlı olarak mayıs ayı sonlarına kadar raft yapılan bu akarsuya hemen hemen her hafta sonu tur düzenlenmektedir. Özellikle Akyazı-Hendek arasında kalan 10 kilometre uzunluktaki parkur, 2-3 zorluk derecesinde olup ortalama olarak 120 ile 150 dakika arasında tamamlanabilmektedir

Akdeniz Bölgesi'nin diğer parkurları

Bölgede dağlardan doğan ve küçük akarsularla beslenen nehirlerin hemen hepsi rafting için elverişlidir. Raft için uygun olan akarsuların başında Manavgat Çayı, Göksu Deresi'nin 4 günlük ekspedisyonla aşılabilen Hadım-Silifke arasında kalan kesimi, Alanya il sınırları içinde kalan Dim Çayı, Alara Çayı, Seyhan'ın Göksu ve Zamantı kolları gelir. Dim Çayı'nda Alraft merkezi bulunmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.