Büyük Taarruz'a şahitlik eden belde sit mağduru

Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Büyük Taarruz' emrini verdiği ve Bayburtlu Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği'nin bulunduğu Büyükkalecik beldesinde vatandaşlar ‘sit alanı’ mağduriyeti yaşıyor.

Büyük Taarruz'a şahitlik eden belde sit mağduru

Afyonkarahisar’da Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Büyük Taarruz' emrini verdiği Kocatepe'nin eteklerinde bulunan Büyükkalecik beldesi sakinleri ‘sit alanı’ mağduriyeti yaşıyor.

Kurtuluş Savaşı'nın kazanıldığı tarihi topraklar olan Kocatepe ve Büyükkalecik beldesinin tarihi özelliği var. Bayburtlu Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği de burada bulunuyor. 3 bin 500 nüfusa sahip olan belde tarihi özelliğinden dolayı yıllar önce sit alanı ilan edilmiş. Yeni yapılaşmaya ya da mevcut binaların tamiriyle ilgili değişikliklere izin verilmiyor. Bu yüzdende vatandaşlar, yıllar önce dedelerinin yaptığı kerpiç, ahşap evlerde oturmak zorunda kalıyor. Bir çivi çakmanın dahi yasak olduğu beldede 2-3 aile bir arada yaşarken, evin bir odası da hayvanlar için ayrılmış. Adeta hayvanlarla iç içe yaşayan belde halkı, özellikle yaz aylarında sinek ve kokudan duramadıklarını, çocuklarının da sağlıksız bir ortamda yaşadığını belirterek, yetkililerden bu sorunun çözülmesini istedi.

“Yeni ev yapamıyoruz, eski evleri tamir edemiyoruz”

Belde sakinlerinden Ahmet Kavak, yıllardır bu sorunu yaşadıklarını, evlerine bir çivi dahi çakamadıklarını söyledi. Yeni ev yapmalarına da müsaade edilmediğini ifade eden Kavak, “Biz beldenin tam merkezinde yaşıyoruz. Evlerimiz bakımsızlıktan yıkılmak üzere. Eski evlerimizin bir bölümünü barınma, bir odasını da hayvanlar için kullanıyoruz. Aynı ev içinde 3 aile ve hayvanlar birlikte yaşıyoruz. Evimize misafir almakta bile zorlanıyoruz. Çocuklarımız sağlıksız bir ortamda yaşıyor. Ancak, gidecek başka bir yerimiz de yok. Yıllardır böyle gidiyor.” dedi.

30 Mart Yerel Seçimi'nde belediye başkanı olan Mustafa Çıngırak, ilgili yerlerle görüşmelere başladıklarını söyledi. Beldenin tarihi bir özelliği olmasına rağmen hak ettiği yerde olmadığını ifade eden Çıngırak, “Ancak, sit alanı yüzünden kasaba gelişememiş. Evler harabe, yeni yapılaşmaya kesinlikle izin verilmiyor. Beldemiz, sosyal ve kültürel açıdan hiç gelişmemiş. Şehitliklerimiz var. Kocatepe’nin hemen altındayız. Ancak, çok tanınmıyoruz.” diye konuştu. Çıngırak, konunun çözümü için bakanlık yetkilileriyle de görüşeceklerini kaydetti.

Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri de bu yerleşim biriminin uzun süredir sit alanı olduğunu ancak konunun Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirildiğini kaydetti.

Şehitlikler mevcut

Büyükkalecik beldesi, Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği Kocatepe’ye çıkış güzargahında. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 25 Ağustos 1922 akşamı Kocatepe’ye gelerek 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’u burada başlatmışlardı. Başkomutan Mustafa Kemal, Büyük Taarruz’un ilk safhasını burada tesis edilen karargahından ve halen mevcut olan siperden bizzat sevk ve idare etmişti.

Beldede Kocatepe'ye tek geçit olan Kurtkaya mevkiinde Yüzbaşı Bayburtlu Agâh Efendi ve 100 askerin anısına yapılan şehitlik bulunmakta.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.