Bölgemiz, fırtına ve şiddetli rüzgarın esaretinde!

Şiddetli rüzgar, fırtına, sis ve taşkınlar bölgede hayatı olumsuz etkiliyor. Doğa adeta bölge insanına "sinyal" veriyor... İşte, gün boyu il il yaşananlar...

Bölgemiz, fırtına ve şiddetli rüzgarın esaretinde!
Bayburt Postası - Şiddetli rüzgar, fırtına, sis ve taşkınlar bölgede hayatı olumsuz etkiliyor. Doğa adeta bölge insanına "sinyal" veriyor.

Akşam saatlerinde, Bayburt merkezde Çoruh nehri'ne devrilen elektrik direği paniğe sebep olmuş, elektrik kesintilerine neden olmuştu. (Habere Git: Çoruh Nehri'nde görülmemiş olay!) Yine akşam saatlerinde, aşırı sis nedeniyle Gümüşhane Torul'da 2 işçinin kaybolduğu ve saatlerdir işçilerden haber alınamadığı bildirilmişti. (Habere Git: İşçilerden saatlerdir haber alınamıyor!)

Devrilen panolardan, kapanan yollara, yıkılan köprülerden taşkınlara kadar işte gün boyu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesi'nde yaşananlar... 



Karadeniz sahil yolu yer yer tek şeride düştü

Fatsa ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle Karadeniz'de 4-5 metrelik dalgalar oluşurken, Karadeniz Sahil Yolu'nun tek şeridi ulaşıma kapatıldı. Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, hızı saatte 60 kilometreye kadar ulaşan rüzgar nedeniyle denizde 4-5 metre yüksekliğinde dalgalar oluştu. Karadeniz Sahil Yolu'nun Bolaman mevkisinde, Samsun istikametine olan şerit ulaşıma kapatılarak, söz konusu güzergahta trafik kontrollü şekilde sağlandı.

Fatsa Emniyet Müdürü Etem Öztürk, dev dalgalardan dolayı Karadeniz Sahil Yolu'na denizden suyla birlikte taş da geldiğini söyledi.

Gerekli tüm önlemleri aldıklarını belirten Öztürk, "Fırtınadan dolayı balıkçılar denize açılamadığı gibi Karadeniz Sahil Yolu'nda su birikintileri oldu. Bu bölgelerde ekiplerimiz trafik yönünden gerekli önlemleri aldı. Belediye ile Karayolları yetkililerini bilgilendirdik. Onlar da çalışmalarını yapıyor" dedi. Karayolları personeli Yüksel Öz ise dev dalgaların yola taşıdığı taş ve kumları temizlediklerini kaydetti.

Zonguldak’ta fırtına, reklam panolarını yıktı

Ereğli'de fırtına nedeniyle ilçe merkezindeki reklam panoları yıkıldı. İlçede, sağanak yağış ve fırtına, yaşamı olumsuz etkiliyor. Sabah saatlerinde etkisini artıran fırtına nedeniyle Ereğli Kaymakamlığı yanındaki reklam panoları devrildi. Bunun üzerine Ereğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince, çevrede güvenlik önlemleri alındı.

Karadenizli balıkçılara "hava muhalefeti" engeli

Türkiye genelinde yaklaşık bir haftadır devam eden olumsuz hava şartları nedeniyle Karadeniz'deki balıkçılar denize açılamıyor. Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, balıkçıların denize açılmasına hava şartlarının engel olduğunu söyledi.

Nisan aynının kendileri için olumsuz başladığını anlatan Arslan, "Denizin durumu ortada. Yaklaşık bir haftalık süre oldu ve denize açılamıyoruz. Hava şartları sert. Son günlerde Karadeniz'de hava fırtınalı geçiyor. Biz de şaşırdık, bizim de beklediğimiz bir durum değildi. Açıkçası son yıllarda böyle bir havayı nisan ayında yaşamamıştık" dedi. Arslan, yaklaşık bir aydır denizden verim alamadıklarını ifade ederek, havaların düzelmesi sonrasında ağları bırakarak denizdeki son duruma bakacaklarını dile getirdi.

Olumsuz hava muhalefetinin balıkçılık ekonomisine de yansıdığını vurgulayan Arslan, "Balıkçıların geçimi sadece balık avından olduğu için hava şartları ekonomik anlamda etkiliyor. Bir hafta gibi bir süre denize açılamadığımız için ekonomik olarak olumsuz etkileniyoruz. Bu durum tezgahlara da olumsuz yansıyor. Bakıldığında tezgahlardaki fiyatlar yüzde 50 atmış görünüyor" diye konuştu.

Kura Nehri taştı

Ardahan'da  kent merkezinden geçen Kura Nehri, sağanak ve kar birikintilerinin erimesi sonucu taştı. Edinilen bilgiye göre, kar birikintilerinin erimesi ve aralıklı olarak etkili olan sağanak yağışın etkisiyle debisi yükselen Kura Nehri, Ardahan Ovası bölgesinde taştı, tarım arazileri altında kaldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bölgede olumsuz bir durum yaşanmadığını, su altında kalan bölgelerde hasat dönemi olmaması nedeniyle sıkıntı olmadığını kaydetti. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü dalgıç ekibi sorumlusu Fırat Örs ise taşmadan dolayı olumsuz bir durum olması halinde teyakkuzda olduklarını söyledi.

Ağrı'da şiddetli rüzgar

Taşlıçay ilçesinde etkili olan şiddetli rüzgar hayatı olumsuz etkiledi. İlçede gece başlayıp gündüz de etkisini artıran şiddetli rüzgar, bazı bahçe duvarlarını yıktı. Adnan Menderes Mahallesinde kökünden sökülen bir ağaç, yolun ortasına düştü.  Elektrik tellerinin kopması sonucu bazı bölgelerde elektrik kesintisi uygulandı.

Belediye ekipleri, yıkılan ve kırılan ağaçları sokak ve caddelerden kaldırmak için çalışma başlattı.

Barajdan tahliye edilen su, köprünün yıkılmasına neden oldu

Samsun'un içme suyunun sağlandığı, Çarşamba ilçesindeki Gökçe Çakmak Barajı'nda aşırı doluluk nedeniyle tahliye edilen su, tahliye kanalları önündeki köprü yıkılmasına neden oldu.

DSİ'ye bağlı Samsun Gökçe Çakmak Barajı'nda doluluk oranı, son dönemde etkili olan yağışların ardından maksimum kapasiteye ulaştı. Bunun üzerine barajdaki fazla suyun tahliyesi için hazırlanan tahliye kanallarıyla su salınmaya başlandı.

Tahliye kanalının önünde bulunan ve Porsuk ile Gökçe Çakmak mahallelerini birbirine bağlayan köprü, kanallardan gelen suyun şiddetine dayanamayarak çöktü.

Çarşamba Jandarma Komutanlığı ve Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, köprüye girişin bulunduğu yolları kapatarak güvenlik önlemi aldı. Köprünün yıkılması bölgede ulaşımı olumsuz yönde etkiledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.