Bir başkadır Bayburt’ta bayram...

Çocuk neşesine yenik düşmüş sokaklardan sıyrılıp, Tuzcuzade Mahallesine ilerliyoruz. Bayburtlu payına Ramazan Bayramının ilk gününü yağmurla birlikte karşılamak düşmüştü. Büyük bayramlaşmanın adresi ise bu yıl Tuzcuzade mahalle odasıydı. Bayburt’a has, Bayburt’a özgü geleneklerden biri olarak yaşamaya devam eden mahalle odaları; acıyı ve kederi bağrına basabildiği gibi, sevinci ve mutluluğu paylaşma konusunda da bir ustaydı.Bayramlaşmanın bu yıl ki otağı olarak seçilen Tuzcuzade Mahalle Odası, bayram neşesini evinde başlatan ve bir miktarını mahalle odasına taşıyabilenlerle dolmuştu. Yağmur bu paylaşımı engellememiş, aksine çiğ tanesi gibi filizlendirmişti.

Bir başkadır Bayburt’ta bayram...

Tuzcuzade Mahalle OdasıÇocuk neşesine yenik düşmüş sokaklardan sıyrılıp, Tuzcuzade Mahallesine ilerliyoruz. Bayburtlu payına Ramazan Bayramının ilk gününü yağmurla birlikte karşılamak düşmüştü. Büyük bayramlaşmanın adresi ise bu yıl Tuzcuzade mahalle odasıydı. Bayburt’a has, Bayburt’a özgü geleneklerden biri olarak yaşamaya devam eden mahalle odaları; acıyı ve kederi bağrına basabildiği gibi, sevinci ve mutluluğu paylaşma konusunda da bir ustaydı.Bayramlaşmanın bu yıl ki otağı olarak seçilen Tuzcuzade Mahalle Odası, bayram neşesini evinde başlatan ve bir miktarını mahalle odasına taşıyabilenlerle dolmuştu. Yağmur bu paylaşımı engellememiş, aksine çiğ tanesi gibi filizlendirmişti.

Birlik ve dirliğin en canlı örnekleri olan Mahalle odaları, kederli günlerde vakur suskunluğa ev sahipliği yaptığı gibi, bayram günlerinde de ozanlara, erenlere konuşma özgürlüğü sunmuştur.

Bu sabah, bu otağda ilk konuşanlardan biri de Milletvekili Ülkü Güney’di:

“Yine bir bayram, yine bir kaynaşma, yine bir kucaklaşma… Mahalle odalarımız, ülkemizde sadece Bayburt’ta yaşamaya devam ediyor. En büyük mahalle odamızda burasıdır. İyi ve kötü günümüzde bu odalarda bir araya gelerek mutluluğumuzu ve hüznümüzü birlikte paylaşıyoruz. Bu geleneğin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bayramınızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Bayburt’ta dördüncü bayramıydı, Vali Kerem Al’ın. Dördüncü olduğundan mahalle odalarında bayramlaşmaya alışmıştı ama ilkini unutmamıştı:

“Bayburt’ta ilk geldiğimde, ilk bayramımda bayramın bir mahalle odasında kutlanacağını söylediklerinde garipsemiştim. Bu durum şimdi o kadar olağan hale geldi ki, bayramların mahalle odalarımızda kutlanmasından bende zevk almaya başladım. Diğer illerde bayramlaşmalar resmi kurumlarda yapılır ama bu ortamın sıcaklığı çok farklı… Aile ortamını aratmıyor.

Bayramlar toplum hayatımızda, kültürümüzde, dinimizde önemli yerleri olan günler. Sevincin, coşkunun ve mutluluğun paylaşıldığı günlerdir. Sosyal hareketliliğin, paylaşmanın doruğa çıktığı anlardır. Dileğimiz her günümüz bayram havasında geçsin. Hepinize uzun ve sağlıklı günler diliyorum.”

Belediye Başkanı H.Ali Polat ise alışıktı mahalle odalarında bayramlaşmaya. Bu rahatlıkla başladı konuşmaya:

“Yaradan, zor bir işi başarmanın ödülünü bugün bizlere veriyor, bayramlaşmamızı vesile kılıyor. Toplumsal yapımızı, daha iyi bir geleceğe taşıyabilmemiz için sevgiye ihtiyacımız var. O zaman kalbimizdeki sevgiyi büyütelim, o kadar büyütelim ki kin, nefret ve öfke kalmasın. Ülkemizin birliğe ve beraberliğe her zaman ihtiyacı var. Birbirimizdeki iyilik ve doğrulukları görmeye çalışalım. Sevginin, merhametin ve şefkatin hakim olduğu bir toplumu hep birlikte yaşayalım. Bu temennilerle hepinizin bayramını tebrik ediyorum.”

Mahalle odasının en yenisi ise, Bayburt’ta ilk bayramını geçiren Garnizon Komutanı Muh. Kur. Alb. Faruk Kayadelen’di. Sabah erken kalkmış, şehit yakınları ve gazilerin bayramlarını kutlamış, kahraman Mehmetçiklerle bayramlaşmış, oradan da mahalle odasında ki buluşma davetine katılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Mehmetçiğin selamını getirmişti Tuzcuzade Mahalle Odasına.

Bayburtlular, Tuzcuzadeliler, esnaf ve vatandaş…Hepsi oradaydı.
Bayburt’ta bayram, bir başkaydı…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.