Bayburt’ta 'anons' geleneği sürüyor

Bir zamanlar Anadolu’nun bilim ve kültür merkezlerinden olan Bayburt’ta, belediye anonsları üzerine, Naci Ahıskalıoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bayburt’ta 'anons' geleneği sürüyor
Bayburt Postası - Bir geleneğe dönüşen belediye anonsları, Türkiye’de büyük kentler dışında bazı ilçe ve şehirlerde bugün de sürüyor. Sesli duyuru ile daha çok kayıp, ölüm ve cenaze haberlerinin, çeşitli ilan ve etkinliklerin duyurulduğu belediye anonslarını devam ettiren illerin arasında Bayburt da var.

Kamuoyunda ‘gürültü kirliliği’ eleştirilerine karşın genel olarak olumlu yaklaşılan, hatta nostaljik bulunan bu anonslar bazen de o şehirde yaşayan insanlara haksızlık ve hemşehri hukukuna uymayan bir uygulama olarak da görülüyor. Yanlış yere parketmiş araçların kaldırılması, bir kamu görevlisinin işinin başına gelmesi gibi duyurular ve ticari kaygı taşıyan haberler bu uygulama içinde sayılıyor.

İlk olarak 1926 yılında hukuksal düzenlemesi yapılan belediye anonsları yönetmeliği ise kamusal yükümlülüklerin, ölüm veya cenaze ilanlarının, kültürel ve eğitimsel etkinliklerin duyurulması dışında bu anonsları, o şehirde yaşayan insanların özgürlük alanlarına bir müdahale olarak görülüyor. 

Bir zamanlar Anadolu’nun bilim ve kültür merkezlerinden olan Bayburt’ta, belediye anonsları üzerine, Naci Ahıskalıoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Renkli kişiliği ile tanınan Ahıskalıoğlu, belediyede hem santral memurluğu yapıyor, hem de şehrin dört yanına haberler, ilanlar duyuruyor. Duru dili, içtenliği ve neşeli kişiliği gözden kaçmayan Ahıskalıoğlu, yaptıkları işi, aynı zamanda bir ‘hayır işi’ olarak da değerlendiriyor.

Haber & Söyleşi: Engin Kaban

- Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
- Ben Naci Ahıskalıoğlu. Bayburt’ta doğdum, 10 yaşına kadar Bayburt’ta büyüdüm ve 1978 yılında İstanbul’a göç ettik. 30 yıl orada yaşadıktan sonra tekrar Bayburt’ta döndük. 2008 yılından beri burada yaşıyorum ve Bayburt Belediyesi’nde ilan ve santral memurluğu yapıyorum.  

- Bu mesleğe nasıl başladınız?
- İstanbul’da yaşadığım zamanlarda hemşerilerim beni, belediye başkan yardımcısı Muharrem Bağlar’a tavsiye etmişler. Kendisine ve o tavsiyeleri yapanlara teşekkür ediyorum. Böylece Bayburt’ta işe başlamış oldum. 3.5 yıl belediye başkan yardımcılarına sekreterlik görevi yaptım. Daha sonra ilanlarda  aksaklıklar ve problemler olduğu söylendi ve bu göreve getirildim. Bunda Hacı Ali Polat ve Selahattin Kondolot’un katkıları oldu. Radyoda program yaptığım biliniyordu. Diksiyonum da düzgün olduğu için sanırım bu göreve getirilmem uygun görüldü. Bu göreve başladıktan 15 gün sonra Belediye Başkanı, başkan yardımcısı, meclis üyeleri bana gelerek halkın olumlu tepkilerinden dolayı teşekkür ettiler. 

- Mesleğinizi ne olarak tanımlıyorsunuz?
- Burası belediyenin ana santrali. Burada hem telefonlara bakıyorum hem de ilanları yapıyorum. Yani bütün Bayburt halkına buradan sesimizi duyuruyor, insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Mağdur olan insanların mağduriyetini çözmeye çalışıyoruz. 

- Özetlerseniz ne tür duyurular yapıyorsunuz?
- Özellikle ölüm ilanları, Bayburt’ta en önemli şeylerden biri. Şehir merkezi ve köylerdeki vefat haberlerini halkımıza duyurarak, onların cenaze ve taziyelere iştirak etmesini sağlıyoruz. Ayrıca cuma günleri Mevlut ilanları yapıyoruz. Ve kayıp ilanları yapıyoruz. Bunlar da çok önemli. İnsanların bazen sevincine, bazen hüznüne ortak oluyoruz. Bunları yaparken insanları güler yüzle karşılıyoruz. Allah rızası için yardımcı olma babında bunu yapıyoruz. Para bulan getiriyor, kaybeden gelip alınca seviniyor. Bunları sık sık yaşıyoruz.

- Peki bu anons ve duyuruları kim belirliyor, bir denetimden geçiyor mu, inisiyatif siz de mi yoksa?
- Cenaze ve kayıp ilanlarında inisiyatif bende oluyor. Fakat kurumların ilanlarında, iş ilanlarında, etkinliklerde başkan yardımcılarımızın onayını aldıktan sonra yapabiliyoruz. Yani bize her gelen ilanı yapamıyoruz. Bu belediyemizin halkımıza bir hizmetidir. Küçük şehirlerin hepsinde olması gereken bir hizmet. En önemli şey mesela; çocuk kayboluyor, ailesi feryat figan geliyor. İlanı yaptıktan sonra hemen emniyeti arayarak bilgilendiriyorum. Bayburt halkı da buna çok duyarlı, yarım saat geçmeden çocuk bulunuyor. Tabi onların burada sarılıp, ağlayıp sevinmesine biz de ortak oluyor, duygulanıyoruz. Benim için en önemli olaylardan biridir. Her çocuk kaybolduğunda kendimi kötü hissederim. Buna dayanamıyorum. Hemen aklıma ‘İstanbul’da bir çocuk kaybolsa acaba ne olurdu’ sorusu geliyor.   


- Anonslar şehir nüfusunun tamamına ulaşıyor mu?
- Bence tamamına ulaşıyor. Burası küçük bir şehir. Köylerden gelen de dinliyor, şehir merkezinde yaşayan da. Bir anonsu en az 3 kez yapıyoruz. Duyanlar,  duymayanlara söylüyor. 

- Bu duyuru ve anonslar ne ölçüde etkili oluyor?
- Bayburt’ta en önemli şeylerden biri anonsların etkili olması. Zaten etkili olduğu için insanlar sık sık buraya geliyor. Anonslar çoğu zaman kısa sürede etkisini gösteriyor.

- Gürültü kirliliği eleştirileri de var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
- Evet, gürültü kirliliği eleştirileri de yok değil. Ama bizde abartılı, kirlilik sayılacak bir anons ihtimali hiç yok. Gürültü kirliliğinden daha çok yaz sezonunda dışarıdan gelen gurbetçilerimiz bahsediyor. Yaşadıkları yerlerde anons olmadığı için alışkın değiller ve bu durumu doğal olarak yadırgayanlar oluyor. Onlara da burada yaşayanlara da hak vermek lazım. Dahası burası çok önemli bir misyonu üstlenmiş. Öte yandan anonsların belirli saatleri var: Hafta içi 09:30, hafta sonu 10:00’dan önce, akşamları ise 17:00’dan sonra zaruri olmadığı sürece ilan yapmıyoruz.

- Bu uygulama Bayburt dışında başka illerde de sürüyor mu?
- Benim bildiğim kadarıyla cenaze ilanı Trabzon’da yapılıyor. Bazı küçük illerde de anonslar yapıldığını biliyorum.

- İlginç şeyler yaşıyorsunuzdur, paylaşır mısınız?
- Evet. Enteresan ilan talepleri oluyor. Mesela bir vatandaş takma dişlerini kaybetmiş, ilan verdirmek istiyor. (Gülüyor.) Keza köpeğini kaybeden çocuk. Tespihini kaybeden geliyor mesela. Ama bu tür ilanları yapmıyoruz tabi ki. Vatandaşa güzel güzel anlatıp ikna ediyoruz. 

- Son olarak söylemek istediğiniz nelerdir?
- Burası belediyenin yoğun birimlerinden biri ve aynı zamanda belediyenin santrali. Ama her şeye rağmen elimizden geldiğince en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz.  Vatandaşlarımız, her zaman bizi arasın. Bizler, onlara hizmet etmek için varız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
murat hayati 10 yıl önce

Allahina kurban naci babA

Avatar
serhat 10 yıl önce

Naci bey'den önce anonslar doğru düzgün anlaşılmıyordu,sayesinde ne dendiğini anlayabiliyoruz.Allah yardımcısı olsun...

Avatar
Ümit Turan 5 yıl önce

Mehmet çelebi mah kuzgun sokakta oturuyorum belediye hoparlörü yatak odamın yanında çok rahatsızlık veriyor saygılar