Bayburt'a tehlike sinyali

Son nüfus sayımı sonuçları üzerinde yapılan akademik araştırmalar, Karadeniz'in Güneydoğu'dan da fazla göç vereceğini ortaya koyuyor. Göç, son yıllarda olduğu gibi yine denize kıyısı olan Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerine doğru oluyor. Araştırmaya göre; orta sınıflar eriyor, sosyal sınıflar "uç"lara kayıyor. İki yıl önce Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) desteği ile "Türkiye'nin Fırsat Penceresi" araştırmasını yapan ekipte yer alan ODTÜ Şehircilik Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Güven ve Doç. Dr. Oğuz Işık Karadeniz'in göç alan değil, göç veren bölge olduğunu açıkladılar. 

Bayburt'a tehlike sinyali

Daha fazla ıssızlaşmasın bu şehir!Son nüfus sayımı sonuçları üzerinde yapılan akademik araştırmalar, Karadeniz'in Güneydoğu'dan da fazla göç vereceğini ortaya koyuyor. Göç, son yıllarda olduğu gibi yine denize kıyısı olan Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerine doğru oluyor. Araştırmaya göre; orta sınıflar eriyor, sosyal sınıflar "uç"lara kayıyor. İki yıl önce Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) desteği ile "Türkiye'nin Fırsat Penceresi" araştırmasını yapan ekipte yer alan ODTÜ Şehircilik Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Güven ve Doç. Dr. Oğuz Işık Karadeniz'in göç alan değil, göç veren bölge olduğunu açıkladılar.

 

Karadeniz'deki nüfus erimesi

Yapılan araştırmaya göre:"Samsun üç yılda yüzde 1, Bartın yüzde 4, Tokat yüzde 4 büyümüştü. Karabük ise, yüzde eksi 1 ile gerileyen tek Karadeniz ili olmuştu."

Oranların anlamı

Karadeniz kentleri ile ilgili oranlar; yüzde 15 büyüyen İzmir'e ve yüzde 21 büyüyen Antalya'ya çok uzak. Araştırma sonuçlarına göre, söz konusu oranlar, depremin vurduğu illere yakın; Düzce yüzde 2, Kocaeli yüzde 3 gibi.

Çekim merkezleri

ODTÜ Şehircilik Öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Işık, bölgeler arası büyüme oranlarını göçler açısından şöyle yorumladı:

"Son sayım gösteriyor ki; Türkiye'de belli çekim merkezleri oluştu. Göçler bu bölgelere doğru oluyor."

Işık, çekim merkezlerini şu şekilde bölümlendirdi:

“Bu çekim merkezlerini üç bölümde toplayabiliriz: Birincisi, İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ'dan oluşan Marmara Bölgesi. İkincisi, Antalya, Mersin ve Muğla'dan oluşan Akdeniz Bölgesi. Üçüncüsü ise GAP'ın olduğu bölge. Öyle görülüyor ki artık göçler bu bölgelere olacak."

Karadeniz göç veriyor

Sayım sonuçlarına göre Karadeniz Bölgesi, göç verme bakımından Güneydoğu'nun da önünde. Işık, konu ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Güneydoğu Anadolu'dan göç azaldı. Fakat bu kez Karadeniz tehlikesi kendini göstermiştir. Bu yüzden acil olarak Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde önlemler alınmalı."

Hangi iller?

Karadeniz Bölgesi'nden en fazla göç verecek illeri de Işık şöyle sıraladı: "Giresun, Samsun, Sinop, Bartın, Tokat, Gümüşhane ve Bayburt Türkiye'de en fazla göç veren iller olacak."

Doç. Dr. Murat GüvençTürkiye yaşlanacak

ODTÜ Şehircilik Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Güvenç, son nüfus sayımı sonuçlarına göre, önümüzdeki 20 yıl içinde Türkiye nüfusunun giderek yaşlanacağını belirterek, Türkiye'nin önündeki sorunları şöyle tespit etti:

"Önümüzdeki 20 yıl içinde nüfus yaşlanacak ve sigorta konusunda büyük problemler yaşanacak. Bu yönde alınmış hiçbir önlem yok. Bunun dışında gençlerin eğitimine hiç önem verilmiyor. 1970'te her hanede üretken bir kişi; iki çocuğa bakmak zorundaydı. Şimdi ise, her hanede üretken olan iki kişi bir çocuğa bakıyor."

Orta sınıf eridi

1980'lerde başlayan ekonomik süreç sonucu "orta direk" diye tanımlanan "orta sınıf"ın giderek eridiğini belirten Güvenç, sınıfsal açıdan Türkiye'yi bekleyen sorunları da şöyle sıraladı:

"Orta sınıflar 1980'lerle berebar erimeye başladı. Şimdi yok olmak üzere. Ekonomik şartlara dayanamayanlar varoşlara göç ediyor. Diğer kutupta ise zenginler var. Onlar ya duvarlar örerek kendi yerleşim alanlarını kuruyor ya da kırlık alanlarda kurdukları çiftliklerine kaçıyor. Yani 'ortada' yaşayan kalmadı. Her iki taraf da uçlara kaydı."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.