Türkiye'nin en yaşanabilir şehirlerine göre Bayburt

TÜİK'in yaşam endeksinde genel olarak Türkiye 47'incisi olan Bayburt, yaşam memnuniyetinde ise 3'üncü oldu.

Türkiye'nin en yaşanabilir şehirlerine göre Bayburt
 Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) illerde yaşam endeksiyle ilgili çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Bireylerin ve hanehalklarının yaşamını objektif ve subjektif göstergeler kullanarak il düzeyinde ölçen TÜİK, konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsayana bir araştırma yaptı.

Bayburt açısından şaşırtan verilere göre genel endekste Türkiye 47'ncisi olan Bayburt, yaşam memnuniyetinde ise çarpıcı bir şekilde 3'üncü oldu!



Bayburt, güvenlik endeksinde 17'nci, yaşam memnuniyetinde 3'üncü

Bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksinde en yüksek endeks değeri 0,8222 ile ilk sırayı Artvin aldı. Artvin’i 0,7860 ile Sinop ve 0,7697 ile Gümüşhane izledi. Güvenlik endeksinde son sırayı 0,3210 ile Muğla aldı. Muğla’yı, 0,4041 ile Kilis ve 0,4114 ile Antalya takip ederken, Bayburt 17'nci sırada görüldü.

Genel değerlendirmeye göre 47'nci sırada olan Bayburt için en iyi gösterge yaşam memnuniyeti endeksinde çıktı. Sağlıkta 50'nci olan Bayburt, konutta 48'inci, çalışma hayatında 51'nci, gelir ve servette 39'uncu, eğitimde 50'nci, çevrede 69'uncu, sivil katılımda 63'üncü, altyapı hizmetlerine erişimde 65'inci ve yaşam memnuniyetinde 3'üncü sırada yer aldı.

Bayburt, kendini güvende hissedenlerin en yüksek orana sahip olduğu 2'nci il

Türkiye'de geçen yıl gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranını da açıklayan TÜİK, bu oranın en düşük olduğu ili yüzde 45,1 ile İstanbul olarak belirledi. 

İstanbul'u sırasıyla, yüzde 48,6 ile Batman, yüzde 49 ile Kocaeli, yüzde 51 ile Diyarbakır, yüzde 51,1 ile Ankara izledi.

Kendini güvende hissedenlerin oranının en yüksek olduğu iller yüzde 87,2 ile Afyonkarahisar iken, bu ili Bayburt, Rize, Artvin ve Isparta izledi.

Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 75 

Yaşam memnuniyetini, insanların yaşamlarının farklı zamanlarında ve alanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasından doğan tatmin açısından değerlendiren TÜİK'in verilerinde Bayburt en yüksek endeks değerine bu alanda ulaşırken,  en düşük endesk değerine ise sosyal yaşamda sahip oldu. Güçlü toplumsal ilişkilere, çeşitli sosyal faaliyetlere sahip olma yoluyla bireylerin sağlık, çalışma hayatı gibi diğer yaşam boyutlarını da olumlu etkileyen sosyal yaşam endeksine göre Bayburt, 70'inci sırada kaldı.

Sineması olmayan şehrin, sinemaya giden seyirci sayısı

Verilerde dikkat çeken bir başka ayrıntı, sinema ve tiyatro seyirci sayısı oldu. Sineması olmayan iller arasında yer alan Bayburt'ta hali hazırda bir tiyatrosu ya da düzenli bir şekilde gösteri yapan ekibi de bulunmuyor.

Kurumlar tarafından özel günlerde organize edilen sinema ve tiyatro etkinliklerine rağmen kentte her iki anlamda kalıcı bir kültür istasyonu oluşturulamadı henüz. Buna rağmen TÜİK'e göre her 100 kişiden 4'ü sinema veya tiyatroya gidiyor.

TÜİK'e göre Bayburt'un yaşam endeksini oluşturan ve kentin işsizlik, istihdam gibi verilerini de içeren bazı gösterge değerleri ile en yaşanabilir iller haritası şöyle:


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
etem 8 yıl önce

Sayın editör bu haberi incelemiş oluşunuz çok güzel fakat bunu bayburtun önde gelenleri yani siyasileri incelemeli veya sizin haberinizi okumalı...