Bayburt florasından Lale ve Sümbül kopyalandı

Bayburt Postası  - Türkiye florasında bulunan "Lale ve Sümbül Türlerinin Kültüre Alınması Projesi" kapsamında 19 ilden 60 farklı lale ve sümbül popülasyonunun DNA kopyalaması yapıldı. TÜBİTAK desteğiyle Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ziraat mühendisleri Yasemin İzgi Saraç öncülüğünde Dilaver Arslan, Bahadır Altun ve Prof. Dr. Hamdi Güray Kutbay tarafından yürütülen çalışmalar tamamlandı. "Türkiye Florasında Bulunan Lale ve Sümbül Türlerinin Kültüre Alınması" olarak adlandırılan projede, Türkiye florasında doğal olarak bulunan lale ve sümbül türlerinin toplanması, muhafaza altına alınması, çoğaltılması, uzun vadede yeni çeşitlerin sektöre kazandırılması hedeflendi.

Bayburt florasından Lale ve Sümbül kopyalandı

Bayburt florasından Lale ve Sümbül kopyalandı...Bayburt Postası  - Türkiye florasında bulunan "Lale ve Sümbül Türlerinin Kültüre Alınması Projesi" kapsamında 19 ilden 60 farklı lale ve sümbül popülasyonunun DNA kopyalaması yapıldı. TÜBİTAK desteğiyle Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ziraat mühendisleri Yasemin İzgi Saraç öncülüğünde Dilaver Arslan, Bahadır Altun ve Prof. Dr. Hamdi Güray Kutbay tarafından yürütülen çalışmalar tamamlandı. "Türkiye Florasında Bulunan Lale ve Sümbül Türlerinin Kültüre Alınması" olarak adlandırılan projede, Türkiye florasında doğal olarak bulunan lale ve sümbül türlerinin toplanması, muhafaza altına alınması, çoğaltılması, uzun vadede yeni çeşitlerin sektöre kazandırılması hedeflendi.

2008 yılında floranın taranması ve bitki toplama çalışmaları kapsamında Manisa, İzmir, Muğla, Balıkesir, Eskişehir, Çanakkale, Tekirdağ, İstanbul, Sivas, Malatya, Uşak, Kütahya, Bilecik, Bayburt, Erzincan, Adıyaman, Tunceli, Şanlıurfa'dan 60 farklı popülasyondan lale ve sümbül türleri enstitü deneme alanına getirildi. Doğada çiçekli olarak bulunan türlerin herbaryumları ve tür teşhisleri yapıldı. Yapılan tür teşhislerinde sümbülün bütün türlerine ulaşılırken, lalenin ise iki türü (tulipa clusiana ve tulipa sprengei) dışındaki türlerine ulaşıldı.

Proje takvimine uygun olarak tohum ekimi, kromozom sayımı, fitokimyasal analizler, DNA izolasyonu, doku kültürü ve toprak analizleri çalışmaları yapıldı. Projenin her aşamasında hastalık ve zararlı takibi yapılırken, arazi çalışmalarında ise kayıt, fotoğraflama işlemleri formata uygun olarak tamamlandı. Çalışma ile yok olma tehlikesinden kurtarılan lale ve sümbül türlerinin enstitüde üretimine başlandı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.