Ataların damak tadı

Uygur kökenli Eser Saka, Türkler’in ata mutfağını tanıması için yemek kitabı çıkarttı. Kendisi de Uygur kökenli olan Eser Saka, deneyimlerini de katarak, Uygurluların mutfak kültürü ile özel yemeklerini tek kitapta topladı. Babasının küçük yaşta ayrıldığı ve bir daha geri dönemeden hayata gözlerini yumduğu memleketi Doğu Türkistan’ı “babasının gözünden” fotoğraflayan Eser Saka, şimdi de Uygur yemeklerini Anadolu’yla tanıştırmak ve benzerlikleri göstermek için kendi çabasıyla “Uygur Mutfak Kültürü ve Yemekleri” kitabını çıkarttı. Saka yaptığı açıklamada, eserin bir yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. “Kültürler genç nesillere aktarılmalı, bize büyük iş düşüyor.

Ataların damak tadı

Uygur kökenli Eser Saka, Türkler’in ata mutfağını tanıması için yemek kitabı çıkarttıUygur kökenli Eser Saka, Türkler’in ata mutfağını tanıması için yemek kitabı çıkarttı. Kendisi de Uygur kökenli olan Eser Saka, deneyimlerini de katarak, Uygurluların mutfak kültürü ile özel yemeklerini tek kitapta topladı. Babasının küçük yaşta ayrıldığı ve bir daha geri dönemeden hayata gözlerini yumduğu memleketi Doğu Türkistan’ı “babasının gözünden” fotoğraflayan Eser Saka, şimdi de Uygur yemeklerini Anadolu’yla tanıştırmak ve benzerlikleri göstermek için kendi çabasıyla “Uygur Mutfak Kültürü ve Yemekleri” kitabını çıkarttı. Saka yaptığı açıklamada, eserin bir yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. “Kültürler genç nesillere aktarılmalı, bize büyük iş düşüyor.

En azından mutfak kültürünü genç nesillere öğretmek istedim” diyen Saka, kitabında sunduğu yemeklerin hemen hepsini kendisinin de sürekli yaptığını, evlerinde hala Uygur yemek kültürünü devam ettirdiklerini anlattı.

En çok makarna tüketiliyor

SAKA, mantıların Çin mantısına benzediğine dikkat çekerek, “O coğrafyaya bakarsak ilk uygarlık Uygurlar. Çin mantısı dünyada duyulmuş ama sanıyorum Çinliler bu mantıyı Uygurlulardan almış” dedi. Uygurluların en fazla makarna tükettiğine de dikkat çeken Saka, “Marco Polo seyahat yazılarında Uygurluların uzun uzun makarnalar yediğini gördüğünü yazar. İtalya’da spagetti daha sonra doğmuş. Spagetti Orta Asya’dan Avrupa’ya taşınmış gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sadece adları değişik

UYGUR ile Anadolu mutfağının benzediğini, bazı yemeklerde sadece adların değişik olduğunu söyleyen Saka, “Misafirperverlik bizde olduğu gibi, korkunç ön planda”dedi.

Samsa böreği

Saka “Özellikle bayramlarda uzun masa kuruluyor, üzerine özel ekmek, börek, şekerleme, kuruyemiş konuluyor. Bütün bayramda 24 saat açık olan masaya her gelen oturmak zorunda; kadın, erkek; yaşlı, genç ayrımı olmadan yer sofrasına oturulur ve beraber yemek yenilir. Hamur işi yoğun olan bir mutfak. Düğünlerde ve resmi davetlerde en önemli yemekler Polo (Türkmenistan pilavı), su buharında mantı, Lagmen adlı özel soslu makarna ile Samsa adlı böreği seviyorlar” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.