5 asırlık cami şimdilik ayakta!

Bu tarihi caminin minaresi göz göre göre yıkılmak üzere.

5 asırlık cami şimdilik ayakta!
Bayburt Postası - Bu tarihi caminin minaresi göz göre göre yıkılmak üzere. Mülkiyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan caminin yıkılmak üzere olan minaresi için mahalle sakinleri hem endişeli, hem de çaresiz. Bayburt’un en eski tarihi camilerinden biri olmasına rağmen bakımsızlıktan virane bir görüntü sergileyen Zahit Efendi Camii, birçok sorunuyla birlikte minaresiyle de vatandaşı korkutuyor.

Beş asırlık tarihi bir geçmişi bulunan ve uzun yılların vermiş olduğu yıpranma sonucu minaresinde gözüken çatlakların gün geçtikçe daha çok büyüdüğünü belirten Zahit Mahallesi Muhtarı Mahmut Orun, minarenin yıkılma tehlikesiyle her an için karşı karşıya olduklarını söyledi.

Konuyla ilgili yaşadıkları kaygıyı Bayburt Postası'na anlatan Orun, çözüm için yetkililerden yardım istedi. Minarenin bulunduğu yolun hem yaya hem de araç trafiğine açık olduğunu beliten Orun, “Minaredeki çatlaklar her geçen gün daha da belirginleşiyor. Allah korusun burası bir yol üstü ve her tarafı evlerle dolu. Açıkçası mahalle sakinleri olarak bu durumdan dolayı tedirginiz.” dedi.

Caminin genelinde acilen bir tadilat yapılması gerektiğini söyleyen Orun, Vakıflar genel Müdürlüğü mülkiyetinde olduğu için herhangi bir müdahalede bulunamadıklarını belirterek, “Genelinde acilen bir tadilata ihtiyaç var. Mesela bayanlar için ayrılan tahta bölüm yani üst kat bayağı bir eski. Alttan destekleyici direklerle kullanılmaz hale gelmesini önledik ama bu geçici bir çözüm” diye konuştu.

Daha önce cami içinde yapılan tadilat dolayısıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile sıkıntı yaşandığını da ifade eden Orun, “Cami içi duvarlara yaptırdığımız lambriler yüzünden neredeyse mahkemelik oluyorduk. Hiç bir şey yapamıyoruz.” dedi.

Sadece denetleniyor! 

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlüğünden 2009 yılında bir yazı geldiğini ve bu yazıda aynı yıl Mart ayında caminin tadilatının başlanacağının belirtildiğine dikkat çeken Orun, “Yazı elimizde ama 2012 yılı bitiyor. Halen el sürülmedi. Denetlemek için yılda 5-6 kişi geliyor ama arkası gelmiyor. Biran önce buraya el atılması lazım.” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili sürekli girişimlerde bulunduklarını belirten Orun, şu ana kadar olumlu bir cevap alınamadığı ve yetkililer tarafından bu konuya el atılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

(Bu haber, 16 Eylül 2012'de Bayburt Postası'nda "Her an yıkılabilir!" başlığıyla yayınlanmıştı)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
salih doğan 10 yıl önce

Yardim toplayalim