Türkiye Kenan Yavuz'un yaptığı açıklamaları tartışıyor

Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz'un, YÖK'e yönelik sert eleştirileri büyük yankı uyandırdı. İşte detaylar...

Türkiye Kenan Yavuz'un yaptığı açıklamaları tartışıyor
Bayburt Postası - Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz'un, YÖK'e yönelik sert eleştirileri büyük yankı uyandırdı. Sosyla medya hesaplarından yaptığı açıklamalarda 'gecekondu üniversiteler' ifadesi kullanan Yavuz, sanayi sektörü olarak kalifiye eleman bulamadıklarına vurgu yaptı. "Gelen CV’leri çöpe atıyorum kapım üniversitelilere kapalı" diyen Yavuz'un bir çağrısı da ailelere yönelik.

Yavuz, yaptığı açıklamaların üzerine oluşan tartışma ortamından memnun olduğunu söyledi. Yavuz, yaptığı açıklamada; "Yükseköğretim düzenine getirdiğim eleştirilerin, bu meselenin tartışmaya açılmasına katkı sağladığını ve tartışma zemini açtığını görmekten son derece memnun oldum" dedi.

İşte o tartışma yaratan açıklamalar...

3.6 milyar liralık cirosu ile Türkiye'nin en büyük 16'ncı sanayi kuruluşu olan Petkim’in de aralarında bulunduğu bir dizi yatırımı bulunan Socar 10 yıllık bir süreçte Türkiye’de 20 milyar dolar yatırım planlıyor. Söz konusu bu portföy de Kenan Yavuz’a emanet. Ancak, Yavuz’un gündemi şu sıralar kalifiye eleman sorunu…

Üç yıl içinde binlerce meslek eğitimli işçi istihdam edeceklerini ifade eden Yavuz, 'Üniversiteliler’e kapım kapalı’ diyor.

Yavuz, Twitter hesabı üzerinde paylaştığı mesajlarda son yıllarda sayıları hızla artan üniversitelere yönelik de eleştirilerde bulundu.

İşte Kenan Yavuz’un dikkat çeken paylaşımları:

* Bazı üniversitelerin yaptığı reklamlar ibretlik;

*YÖK denilen kurum aileleri ve çocuklarımızı kandırmaktan vazgeçmelidir. Üniversite! bitirip ortalığa dökülen milyonlarca genç var.

*Nitelikli ara işgücü bulamıyoruz. Üniversite bitirdim diye eline diploma alan,ben ne zaman müdür olacağım demeye başlıyor.

*Buradan YÖK'e sesleniyorum, gelecek üç yıl içinde binlerce meslek eğitimli işçi istihdam edeceğim. Üniversite mezunlarına ise kapım kapalı.

*Ailelere sesleniyorum, Sitcom Üniversitelere çocuklarınızı gönderip hayatlarını karartmayın. İş bulamazlar.

*Anadolu'nun köylerine uluslararası ilişkiler bölümü açan YÖK, yazık değil mi bu çocuklara, onlara ümit bağlamış ailelere?

*Üzülerek söylemek zorundayım, lütfen bana Üniversite! mezunu CV yollamayın. Bakmadan çöpe atıyorum.

*YÖK eğer talep ederse, çöpe attığım Üniversite mezunlarının CV'lerini kendilerine hediye edebilirim. Çöp kutum dolu zira. @YuksekogretimK

*Gecekondu üniversiteler kuruluyor.Buralardan mezun çocuklarımız ve ailelerin beklentileri yükseliyor. Sonrası ise vahim.

*Meslek Yüksek Okulları ve teknik meslek eğitimi teşvik edilmeli, teknik olmayan Meslek Yüksek Okulları kapatılmalıdır.

*Kasabalarda uluslararası ilişkiler olur mu? Çocuklarımız ve aileleri sanal beklentilere sokuluyor.Eğitim planlaması en önemli meselemizdir.

*Herkes üniversite mezunu olacak diye birşey yok. En yüksek işsizlik oranı üniversite mezunları arasında.

*Zira her on ara işgücüne karşı sadece bir üniversite mezununa ihtiyaç var.

*Japonya, Kore ve Almanya mucizelerinin altında yatan nitelikli ara işgücü ve kaliteli üniversite eğitimidir.

*YÖK sürdürülemez bir düzen kurdu. Kaynaklarımız heba oluyor, yazık oluyor. Radikal reformlar yapılmalıdır. @YuksekogretimK

*Sanayici olarak bir gün bile YÖK bizlere sormuyor istihdama dair ihtiyaclarımız nelerdir diye.Kafasına göre hareket ediyor.Sonuç ise ortada.

*YÖK Sitcom Üniversitelere izin vermemelidir artık; @YuksekogretimK

Kenan Yavuz: "Tartışma zemini oluştu, memnunum"

Socar Türkiye CEO'su Yavuz, yaptığı paylaşımların büyük yankı uyandırması ve tartışma başlatması üzerine ek bir açıklama yaptı ve şunları kaydetti:

"Yükseköğretim düzenine getirdiğim eleştirilerin, bu meselenin tartışmaya açılmasına katkı sağladığını ve tartışma zemini açtığını görmekten son derece memnun oldum. Ülkemizin en önemli zenginliği nüfusumuzun genç oluşudur. Ancak bu büyük avantajımız eğitim planlamasındaki yanlışlıklar ile heba olmamalıdır.  Mesleki eğitimin önemine dikkat çekmek istiyorum. Yakın geçmişimizde meslek liselerindeki haksız katsayı uygulamaları nedeniyle mesleki eğitim büyük darbe almıştı.

Bu toplumsal meseleyi çözmek için; eğitim planlamasını sağlıklı bir zemine çekmek ve mesleki eğitime önem veren bir yapıya geçmek zorundayız. Nitelikli ara işgücü ve kaliteyi merkezine alan bir üniversite eğitimi, olmaz ise olmazımızdır.
 
Genç nüfusumuz 2023 hedeflerimiz için en önemli avantajımızdır. Nitelikli meslek ve üniversite eğitimi bizi bu hedeflerimiz ile mutlaka buluşturacaktır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburt lu Salih 9 yıl önce

Sayın Kenan Yavuzun ben Bayburt umu geri istiyorum tarzı olumlu çıkışları gibi Üniversiteler ile ilgili bu tip eleştirilerini göze ardı etmek çok yanlış olmazmı;
Hatırlayalım yıllar önce TÜSİAD ara eleman sıkıntımız var bu konu irdelenmeli demiş idiler lakin ara eleman alanında yeterli çalışma netlik kazanmadı, sadece meslek liselerinden mezun olanlar direk yüksek okullada eğitimlerine devam edebilirler dendi fakat yüksek okullara geçiş yapan öğrenciler içerisin dede gerçekten bilgili donanımlı eğitim almak isteyenleri elemek lazım eğitil kalitesini istatistik olarak denetlemek lazım oralar dada projeci olmalarını teşvik etmek lazım, lakin buralara giden öğrenciler lay lov havasında hemen kendilerini hemen ailelerini hemen hocalarını arğo tabir ile kandırıyorlar.
Acizane öteden beri bu sayfalarda şu temennimi hep ifade etmeye çalıştım , Bayburt Üniversitesinde bulunana bölümlerin üst seviyede eğitim kalitesi olmalı, bütün bölümler olmuyorsa en azından bazı bölümlerin üst seviyede