Türkiye erken seçime gidiyor

Bir Cumhurbaşkanı ilk kez seçimin yenilenmesi kararı aldı... İşte detaylar...

Türkiye erken seçime gidiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 1982 anayasası ile getirilen 45 günlük süre içinde hükümet kurulamaması hükmü çerçevesinde yetkisini kullanarak seçimin yenilenmesi kararı alan ilk Cumhurbaşkanı oldu. Çok partili siyasi hayat içinde ilk kez bir genel seçim Cumhurbaşkanı kararı ile yenilenecek.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile bugün yaptığı ve 4 saat süren istişari nitelikteki görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"7 Haziran 2015 tarihindeki 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin tamamlandığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, Anayasada öngörülen süre zarfında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları görevlendirme akabinde, tüm siyasi partilerle gerçekleştirilen temaslara rağmen Bakanlar Kurulu kurulamamış, mevcut şartlarda da kurulamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması zarureti hasıl olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir."
 
RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Karar, açıklanmasına paralel olarak Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Ve geçici hükümetin kurulması süreci başlamış oldu.
 
7 Haziran'daki seçimden sonra Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu; CHP ve MHP ile yaptığı temasların ardından koalisyon hükümeti görüşmelerinde başarısız olunca hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade etmişti. Erdoğan, bu iadenin ardından geçen hafta içinde TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşmüştü.

Anayasada, "Yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Yenilenme kararı Resmî Gazetede yayımlanır ve seçime gidilir" hükmü yer alıyor.

Cumhurbaşkanı'na seçime götürme yetkisi veren 45 günlük süre, dün akşam itibariyle sona erdi. Erdoğan, seçimi yenileme ve seçim hükümeti kurulması konusunda inisiyatifin kendine geçmesinin ardından bugün TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile saat 17.50'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Erdoğan'ın bu görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.
 
BUNDAN SONRA NE OLACAK?

*Yüksek Seçim Kurulu,  toplanarak seçim takvimini belirleyecek. Seçim tarihi olarak 1 Kasım planlanıyordu. Kesin tarih YSK tarafından tespit edilecek.

*Erdoğan, bir milletvekiline büyük ihtimalle de Ak Parti Genel Başkanı Davutoğlu'na geçici seçim hükümetini kurma görevi verecek.

*Bu hükümet, seçimin yenilenmesine ilişkin kararın yayımının ardından 5 gün içinde kurulacak ve Meclis’te güven oylaması yapılmayacak. Bu durumda en geç cumartesi günü hükümetin kurularak, Bakanlar Kurulu'nun Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulması bekleniyor.

*Anayasa gereği bu geçici hükümette Meclis’te temsil edilen bütün partilerin yer alması gerekiyor. Seçim hükümetinde anayasa gereği Ak Parti 11, CHP 6, MHP 3 ve HDP 3 sandalyeye sahip olacak. Ancak CHP ve MHP bu hükümete üye vermeyeceğini açıkladı. Bu durumda CHP ve MHP kontenjanlarına bağımsız isimlerden atama yapılacak. CHP ve MHP'den 9 ismin yerine bağımsız isimler atanacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarına da bağımsız isimler getirilecek. Böylece 12 bakan bağımsız isimlerden seçilecek. Ak Parti 11, HDP ise hükümette üç bakan ile temsil edilecek.
 
Davutoğlu ile yarın görüşecek

Cumhurbaşkanı, yarın (bugün) saat 11.00'de Ahmet Davutoğlu ile görüşerek, geçici hükümeti kurmakla görevlendirecek. Geçici hükümetin anayasa gereği 5 gün içinde kurulması gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.