Türk Dünyasına Hizmet Ödülü, bu yıl 7 isme verilecek

23. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülüne layık görülen isimler açıklandı.

Türk Dünyasına Hizmet Ödülü, bu yıl 7 isme verilecek
Bayburt Postası - Ödül töreni, 23 Nisan 2019 tarihinde Hollanda’da yapılacak.

Bu yıl ayrıca ilk defa olmak üzere “19 Mayıs Türk Dünyası Diriliş Ödülü” verilecek. İlk ödül sahibinin Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olduğu bildirildi. Nazarbayev’e ödülü Kazakistan’ın başkenti Astana’da takdim edilecek.

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı’nın (TÜRKSAV) her yıl vermekte olduğu Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödüllerinin bu yılki sahipleri açıklandı. Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Akengin, Vakıf merkezinde düzenlediği basın toplantısında Türk Dünyasına Hizmet Ödüllerinin 23 yıldır kesintisiz devam ettirildiğini belirtti. Ödül törenlerinin ilk yıllarda Ankara’da Çankaya Köşkü’nde, daha sonra Türkiye’nin değişik bölgelerinde gerçekleştirildiğini kaydeden Yahya Akengin, “Uluslararası nitelikteki ödül törenlerimizi zaman zaman yurt dışına da taşıdık. KKTC, Azerbaycan, Makedonya, ABD, Kazakistan, ve Kırgızistan’daki ödül törenlerimizin her birinin yanında bazı kültürel etkinliklere de yer verdik. 23 Nisan 2019’da Hollanda’da yapılmasını planladığımız ödül töreninin yanı sıra Türk ve Hollanda kültürlerinin ortak unsuru ‘Lale’ konulu bir de panel gerçekleştirilecektir.” dedi.

19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılı dolayısıyla farklı bir ödül geleneğini de gündeme aldıklarını, “19 Mayıs Türk Dünyası Diriliş Ödülü”nün her yıl bir şahsiyet veya kuruma verilmesini planladıklarını belirten TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıktığında yeryüzündeki bütün Türkler ve Müslümanlar emperyalizmin kuşatması altında bulunuyordu ve hemen hemen hiç birinin bağımsızlığı yoktu. Bu bakımdan 19 Mayıs’ı Türk ve İslam dünyasının yeniden dirilişi olarak düşünmek gerekiyor. Anadolu bozkırlarından başlayan diriliş, şimdilerde Orta Asya bozkırlarında devam etmektedir. Vakfımız bu bakış açısından hareketle ilk 19 Mayıs Türk Dünyası Dirilişi Ödülünü Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’e takdim etmeyi kararlaştırmıştır.” dedi.

TÜRKSAV olarak 19 Mayıs’ın yüzüncü yılı olan 2019’da bütün Türk dünyasında “19 Mayıs Türk Dünyasının Dirilişi” başlığı altında etkinliklerin yapılması doğrultusunda kamuoyu oluşturma çalışması başlatmış bulunuyoruz.

TÜRKSAV merkezinde yapılan basın toplantısında, bu yıl beş ülkeden altı kişi, kurum ve kuruluşa verilecek ödül sahipleri açıklandı.

23. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASINA HİZMET ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ

IRAK
Irak Türkmen Cephesi adına Başkan Erşat Salihi
İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Irak Türkmenlerinin mücadele ve sorunlarını yansıtan çalışmaları.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet
Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) adına Başkan Yılmaz Bora
Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinde göstermiş olduğu tarihi direniş ile günümüzde de bu misyonu sürdürmesi.

HOLLANDA
Atatürk ve Çanakkale Müzesi Kurucusu Bülent Türker
Dünyanın dört bir yanından Çanakkale savaşları ile ilgili objeler toplayarak Avrupa’da böyle bir müzenin kuruluşunu gerçekleştirmiş olması.

KAZAKİSTAN
Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı
Türkiye ile Kazakistan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini geliştirme doğrultusundaki başarıları ve Türk dünyası meseleleriyle yakından ilgilenmesi.

TÜRKİYE
TRT - Mehmetçik Kutlu Zafer Dizi Filmi
Türk askerinin Birinci Dünya Savaşında Ortadoğu’da emperyalist güçlere karşı ülke ve millet bilinciyle vermiş olduğu mücadeleyi ve kazandığı başarıları yansıtması. Bu ödül ayrıca 2018 yılında bölücü terör örgütlerine karşı yurt içinde ve sınır ötesi operasyonlarda sağlamış olduğu önemli başarılardan dolayı Mehmetçik’e ithaf edilmiştir.

Araştırmacı Yazar ve Bayırbucak Türkmen Derneği Kurucusu İsmet Bozoğlan
Suriye Türkmenlerinin geçmişte ve günümüzdeki durumlarını tespit edip yansıtan eserleri ve Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerinin liderlerinden biri olarak anavatan Türkiye ile Suriye Türkmenlerinin bağını canlı tutan çalışmaları.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fahri akyıldız 5 yıl önce

sn yahya akengine müjde"hoca ahmet yesevi-hacı bektaş veli"soyu-boyu"hz.ali.r.a.
4 cü hanımından oğlu"muhammet hanefi*el-kebir"türbesi makamı balca Bayburttta.