Tam 27 yıldır kullanılmıyor!

Türkiye ile Ermenistan arasındaki iki geçiş noktasından biri olan ve Osmanlı Devleti tarafından 1890'lı yıllarda askeri amaçla inşa edilen Alican Sınır Köprüsü, 1988'de Ermenistan'da meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye'den gönderilen yardımların ardından bir daha kullanılmadı.

Tam 27 yıldır kullanılmıyor!
Türkiye ile Ermenistan arasındaki iki geçiş noktasından biri olan Alican Sınır Köprüsü, 27 yıldır kullanılmıyor. Osmanlı Devleti'nin son yıllarında askeri amaçla yapımına başlanan ve inşası 1890'da tamamlanan köprü, Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesi ile Ermenistan'ın Margara kasabası arasında bulunuyor.

Yapıldığı dönemden itibaren Sovyetler Birliğine bağlı bir cumhuriyet olan Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler nedeniyle bir türlü kullanıma açılamayan köprü, özellikle Birinci Dünya Savaşı sırasında büyük zarar gördü.

Savaşın sona ermesi ve sınır hattında bulunması nedeniyle 1946'da onarımdan geçirilen köprü, askeri anlamda kritik öneme sahip olduğu için üs merkezi olarak kullanıldı ancak geçişlere açılmadı.

Ermenistan'ın Spitak bölgesinde 1988'de meydana gelen ve binlerce insanın ölümüne neden olan depremin ardından Bakanlar Kurulu kararıyla açılan köprü, yalnızca Türkiye'den gönderilen yardım malzemelerinin Ermenistan'a ulaştırılması için kullanıldı.

Bu tarihten itibaren iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi beklenirken, Ermenistan'ın bağımsızlığını ilan edip yeni politikalar uygulamasıyla köprünün kaderi de bir anda değişti. Ermenistan'ın 1993 yılında Karabağ'ı işgal ederek Azerbaycan üzerinde işgalci politika uygulaması, köprünün Türkiye tarafından tamamen kapatılmasına neden oldu. 

Köprünün her iki tarafında askerler nöbette

Adını Birinci Dünya Savaşı sırasında bölgedeki Rus kuvvetlerine karşı gösterdikleri başarılardan dolayı "Ali" ve "Can" isimli askerlerden aldığı rivayet edilen köprü, her iki ülke için de büyük öneme sahip.

Bu nedenle köprünün her iki tarafında askerler 24 saat nöbet tutuyor. Köprünün Türkiye tarafında konuşlanan karakolda görev alan "Hudut Kartalları", gece gündüz köprüyü gözetliyor ve termal kameralarla köprü çevresindeki hareketliliği anbean takip ediyor.

Köprünün Ermenistan tarafında ise atıl binalar dikkati çekiyor. Köprünün hemen yanı başında gümrük işlemlerinin yapılması için kurulan binanın çürümeye yüz tuttuğu ve aynı amaçla yapımına başlanan başka bir binadaki inşaat çalışmalarının ise yarım bırakıldığı görülüyor. AA
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.