Süleyman Demirel hayatını kaybetti

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara'da tedavi gördüğü Güven Hastanesi'nde vefat etti. Demirel'in ölümünün ardından 3 gün ulusal yas ilan edildi.

Süleyman Demirel hayatını kaybetti
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara'da tedavi gördüğü Güven Hastanesi'nde vefat etti. Demirel'in ölümünün ardından 3 gün ulusal yas ilan edildi.
Özel Ankara Güven Hastanesi, 9. Cumhurbaşkanı'nın böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve akut solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Özel Ankara Güven Hastanesi'nin yaptığı yazılı açıklama şu şekilde: "Sayın 9.Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, 13 Mayıs 2015 tarihinde böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve akut solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle hastanemize yatırılmıştır. Takip eden günlerde sağlık durumu giderek ağırlaşmış ve tedavileri devam etmekte iken, 16/06/2015 tarihinde solunum ve kalp fonksiyonlarında ileri derece kötüleşme olmuştur. Yapılan tüm girişimlere rağmen cevap alınamamış, 17/06/2015 saat 02.05 'de hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk Milletine baş sağlığı dileriz."

Eşi Nazmiye Demirel'i 27 Mayıs 2013'te kaybeden ve siyasette "Baba" lakabıyla anılan Demirel'in çocuğu yoktu.

12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerinde Başbakanlık'tan uzaklaştırılan Demirel, Türkiye siyasetinin merkez sağına Adnan Menderes sonrasında damga vuran isimdi.


DEMİREL'İN YAŞAMI

Demirel Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon'da bitirdi. Şubat 1949'da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi' nde göreve başladı. Önce 1949-1950, daha sonra 1954-1955 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'nde barajlar, sulama ve elektrifikasyon konularında ihtisas yaptı. 1954 yılında Barajlar Dairesi Başkanı, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürü oldu

30 YAŞINDA GENEL MÜDÜR, 40 YAŞINDA GENEL BAŞKAN, SONRA BAŞBAKAN

1962-1964 yılları arasında serbest müşavir-mühendis olarak çalıştı. Aynı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde su mühendisliği konusunda dersler verdi.

Siyasî yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. 28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 tarihleri arasında görev yapan koalisyon hükûmetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 10 Ekim 1965'de yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 53 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bu seçimlerde Isparta Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi ve Türkiye'nin 12. Başbakanı olarak hükûmeti kurdu.

Bu hükûmet 4 yıl sürdü. 10 Ekim 1969 tarihindeki genel seçimlerde de Adalet Partisi yine tek başına iktidar oldu. Böylece, 31. T.C. Hükûmeti'ni kurdu. Daha sonra, parti içi bir kriz dolayısı ile, 32. T.C. Hükûmeti'ni kurmak durumunda kaldı. 12 Mart 1971 muhtırası üzerine, başbakanlık görevini bıraktı. 1971 ile 1980 arasında, 1975, 1977 ve 1979'da 3 defa daha hükûmet kurdu. 12 Eylül 1980 müdahalesi üzerine görevi bıraktı ve 7 sene yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987'de yapılan halk oylaması ile yasaklar kaldırıldı ve 24 Eylül 1987 tarihinde, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi.

TÜRKİYE'NİN EN KARIŞIK DÖNEMLERİNDE BAŞBAKANLIK YAPTI

29 Kasım 1987'de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak tekrar TBMM'ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında, DYP ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin biraraya gelerek kurduğu 49. T.C. Hükûmeti'nde Başbakan olarak görev aldı. 30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 seneye yaklaşan başbakanlık görevinde, Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesine büyük hizmetlerde bulunmuştur. Türkiye'nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı ve İsmet İnönü'den sonra en uzun başbakanlık yapmış kişisidir. 6 dönem Isparta Milletvekilliği yapmış, 7 sene yasaklı kalmış, 6 defa hükûmetten gitmiş, 7 defa hükûmet kurmuştur. 16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Demirel bu görevi 16 Mayıs 2000 tarihine kadar sürdürdü.



DEMİREL'İN TARİHE GEÇEN SÖZLERİ

Demirel, 1978 ve 1980 döneminde yaşanan Maraş ve Çorum katliamları sırasında söylediği sözlerle akıllara kazınmıştı.

İşte Demirel'in o dönemde söylediği sözler:

- Bana "Milliyetçiler adam öldürüyor" dedirtemezsiniz.

- Bugün sağ tedhişçi diye bir şey yoktur. Türkiye'de sol tedhişçi vardır, sağ tedhişçi diye bir şey yoktur. Adam öldüren yok yani.

- Ben altı kere gittiysem yedi kere geldim. (Sizi o bulunduğunuz yerden altı defa indirdiler, hala orada oturmaya utanmıyor musunuz? diye soran gazeteciye.)

- Bunların sonu da Allende gibi olacak. (1979 yılında Başbakan Bülent Ecevit'i öldürülen Şili Devlet Başkanı Salvador Allende'ye benzetir.)

- Çorum'u bırak, Fatsa'ya bak (Çorum katliamı hakkında düşüncülerini soran gazeteciye cevabı)

- Kırk günde kabak yetişmez. (1978'de CHP'nin 40 günde Türkçe bilmeyen öğretmenleri alıp öğretmen yapması için demiştir.)

- Ne veriyorlarsa benden beş fazlası (seçim vaatlerinden)

- Parazit yapıyor! (Zam isteyen sendika liderlerine)

- Yollar yürümekle aşınmaz. (12 Mart 1971 öncesi sol örgütlerin yürüyüşleri ile ilgili söyledi)

NEREYE DEFNEDİLECEK

Demirel'in vefat haberi memleketi Isparta'da ve doğduğu Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de büyük üzüntü yarattı.

Demirel için anıt mezar yapılacak Çalca Tepe'deki alan, uzun süre önce hazırlanmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefat haberi memleketi Isparta ve doğum yeri olan Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de büyük üzüntüyle karşılandı. Demirel'in ölüm haberini sabah namazı öncesinde alan köylüler 'Allah rahmet eylesin' dileğinde bulundu.

Isparta'da börekçi Hakan Erdoğan, gece yarısı televizyon haberlerinden Demirel'in ölüm haberini duyduğunu belirterek, "Memleketimizin yetiştirdiği büyük bir devlet adamını kaybettik. Acımız büyük" dedi.

Demirel'in köylüleri ise ölüm haberini büyük üzüntüyle karşıladı. İslamköy Muhtarı Hakkı Gökçınar, "Köyümüzün yetiştirdiği, okuyan ve büyük devlet adamı olan değerli büyüğümüzü kaybettik. Köyümüzün, tüm Türkiye'nin, dünyanın başı sağ olsun. Değerli büyüğümüz Türkiye'yi tüm dünyaya tanıttı, tüm dünyanın tanıdığı bir devlet adamıydı. Çok üzgünüz. Türkiye'ye yollar, barajlar, büyük hizmetler kazandırmıştı" dedi.

Köylülerden Musa Çelik ise "Büyük devlet adamıydı. Yolumuzu yaptı, suyumuzu getirdi. Köylümüzdü, Allah rahmet eylesin" dedi. Köy imamı Şenol Arıbaş da, "Duyduk çok üzüldük. Büyük devlet adamıydı. Türkiye'nin başı sağ olsun. Memleketimize büyük hizmetleri oldu" diye konuştu.

Demirel'in köyden yetişen büyük devlet adamı olduğunu söyleyen köylülerden Hulusi Erdoğan, "Kendisinden küçüğüm ama tanışıyorduk. Allah rahmet eylesin" dedi. Zeki Eker ise "Demirel'in vefat haberiyle üzüldük. Hepimizin başı sağ olsun. Isparta'nın yetiştirdiği büyük devlet adamına rahmet dilerim" diye konuştu.

ANKARA'YA İSLAMKÖY EKMEĞİ GİDİYORDU

Demirel için Ankara'ya İslamköy ekmeği gönderen fırıncı Hasan Taşıyan, "4 yıl öncesine kadar haftanın belirli günlerinde Ankara'ya ekmek gönderiyorduk. Doktor sağlık sorunları nedeniyle yasaklayınca yine göndermeye devam ettik. Kendisi yemiyor fakat çalışanları yiyordu. Vefatını büyük üzüntüyle karşılıyoruz. O bizim babamızdı" diye konuştu.

DEMİREL'İN MEZAR YERİ HAZIR

Süleyman Demirel'in İslamköy'de defnedileceği alan önceden belirlenmişti. Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin de bulunduğu İslamköy'ü yukarıdan gören Çalca Tepe'de, Demirel için yaklaşık 10 metrekarelik ve 3 metre derinlikte anıt mezar yeri geçen yıllarda hazırlanmıştı. Anıt mezarın yanında Demirel'in elinde fötr şapkasının olduğu heykeli de bulunuyor.

Anıt mezarın bulunduğu 650 dekar alanda çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı 9 gölet bulunuyor. Anıt mezarın bulunduğu alanın bekçiliğini yapan Sait Fidan, 9'uncu Cumhurbaşkanı'nın defnedileceği alanın 2003 yılında belirlendiğini ve 2004 yılında hazırlandığını; Demirel'in, defnedileceği alanı kendisinin belirlediğini söyledi. Süleyman Demirel ile kardeşi Şevket Demirel'in Çalca Tepe'ye gelerek anıt mezar yeri için inceleme yaptıklarını belirten Fidan, Süleyman Demirel'in ikinci gelişinde kazılan mezar yerini görüp onayladığını, ardından da toprakla kapatılmasını istediğini söyledi. O tarihlerde çevresi taşla örülü mezarın içerisine toprak doldurduklarını anlatan Sait Fidan, ölüm haberiyle yıkıldığını söyledi.

Demirel'in önce İslamköy Mezarlığı'nda bulunan aile kabristanlığındaki eşi Nazmiye Demirel'in mezarının yanına, sonra anıt mezar yapılacak alana mı defnedileceği, yoksa doğrudan Çalca Tepe'de hazırlanan yere mi defnedileceği henüz netlik kazanmadı. Demirel'in cenazesi devlet töreninin ardından cuma günü İslamköy'de toprağa verilecek.

Süleyman Demirel, en son Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin 26 Ekim 2014 tarihindeki açılış töreni için doğum yeri İslamköy'e gelmişti.

Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nin Müdürü Osman Siviloğlu, Türkiye içinde ve dışında milyonlarca seveni olan Süleyman Demirel'in ölümünden büyük üzüntü duyduklarını ifade etti. Demirel'in bugün müze olarak kullanılan doğduğu evin 1920 yılında inşa edildiğini ve 1979'a kadar da aile tarafından kullanıldığını söyleyen Siviloğlu, Demirel çiftinin 1948'de İslamköy'deki bu evde üç gün süren bir düğünle evlendiklerini ve burada bir süre yaşadıklarını anlattı.

Demirel'in doğduğu büyüdüğü evi tanıtan Siviloğlu, Demirel'in doğduğunda kullanılan beşiği ve diğer eşyalarının da evde sergilendiğini dile getirdi.

ANITKABİR'DEN SONRAKİ EN BÜYÜK ALAN

Süleyman Demirel için doğduğu topraklar İslamköy'de yapılan anıt mezarın inşası devam ediyor. 2000 yılında kardeşi inşaat yüksek mühendisi Şevket Demirel tarafından Çalca Tepe'ye çam ağaçları dikilerek 58 bin metrekare alan üzerine yapılan, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin ikinci en büyük anıt mezarı.

DÜNYA ORMANI

Anıt mezarda bir de dünya ormanı oluşturuldu. Bir zamanlar kayalıklar ve kıraç topraktan ibaret olan Çalca Tepe'de şu an dünyanın dört bir yanında getirilen bölge iklimine uygun farklı türden ağaç ve fidanlar dikilerek orman oluşturuldu. 'Dünya Ormanı' adı verilen orman, Demirel'in yarım yüzyıldan fazla siyaset ve dünya liderliği iddiasını simgeliyor.

ISPARTA'YI KUŞBAKIŞI GÖRÜYOR

Çalca Tepe'de yapımı devam eden anıt mezar, Demirel Külliyesi'ni çaprazdan görüyor. Atabey ve İslamköy Ovası'na hakim mevkideki anıt mezar, Isparta'yı da kuş bakışı görüyor. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel'in ataları, eşi Nazmiye Demirel ve diğer hemşerilerinin bulunduğu mezarlığı da görüyor.

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin de görüş açısında yer alan anıt mezarın Isparta'yı kuş bakışı görmesi, Demirel'in Isparta özlemini simgeliyor.

ALANI BEĞENMİŞTİ

Isparta'ya daha önceki gelişinde anıt mezar alanını inceleyen Süleyman Demirel, şunları söyledi:

"Bu proje dünyada bir numunedir. Çalca Tepe geçmişte kayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alandı. Kardeşim önderliğinde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi. Buradaki çamlar dünyanın en şanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket Bey'in eseridir. Benim hemşerilerim de kendisine kucak açmıştır. Hep yardımcı olmuşlardır. Kıraç tepe, bugün Türkiye'nin yeşil envanterine girmiştir. Bu bir ülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kenan 9 yıl önce

mekanın cennet olsun baba