OHAL dün gece ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklama 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini açıkladı.

OHAL dün gece ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklama 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada "Ülkemizde anayasamızın 120’inci maddesi uyarınca OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar kurulumuzda bu tavsiye doğrultusunda Türkiye’de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık" dedi. Erdoğan’ın açıkladığı 3 aylık OHAL kararı 02:00 sularında Resmi Gazete'de yayınlandı.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Milli Güvenlik Kurulu ve ardından yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. 

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu 246 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1536 kişinin de yaralandığını söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşların canı pahasına ispat etmiştir. Darbe girişimde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlarımızdan polislerimizden ve askerlerimizden şu an itibariyle 246 masum insan hayatını kaybetmiş, 1536 masum vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına ve milletimize başsağlıığı diliyorum."

Darbe girişiminin ardından vatandaşlarla birlikte dik duruş sergilediğini aktaran Erdoğan milletin kararlılığı karşısında girişimin başarısız olduğunu söyledi. Erdoğan, "Darbe girişiminin haber alındığı andan itibaren Cumhurbaşkanı olarak başbakanımızla, bakanlarımızla, emniyet teşkilatımızla, silahlı kuvvetlerimizin darbecilere karşı duran komutanlarıyla çok yakın bir çalışma içinde olduk. Tüm tehlikeye ve tehditlere rağmen derhal İstanbul’a giderek milletimle birlikte darbecilerin karşısında dimdik bir duruş sergiledik. Milletimizin dirayeti ve kararlılığı karşısında darbe girişimi ertesi gün akşam olmadan tamamen bertaraf edilmiştir" dedi. 

"3 AY SÜREYLE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ"

Milli Güvenlik Kurulu’nda kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Bugün önce Milli Güvenlik Kurulumuzu topladık ardından da Bakanlar Kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Milli Güvenlik Kurulu üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için ülkemizde anayasamızın 120’inci maddesi uyarınca olağan üstü hal ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar kurulumuzda bu tavsiye doğrultusunda Türkiye’de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık."

120. MADDE UYARINCA

MGK üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla süratle bertaraf edilebilmesi için ülkemizde anayasamızın 120. maddesi uyarınca Olağanüstü Hal ilan edilmesini, hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda Türkiye’de 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesini kararlaştırdı.

OHAL, DEMOKRASİ İÇİN

OHAL ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine vatandaşlarımızın hak özgürlüklerine yönelik tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları etkin ve hızlı şekilde atabilmektir. Bu kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Hükümetimiz, siyasi partilerimiz STK’larımız, TSK komuta kademesi ve milletimiz tercihinin daima demokrasinin yana olduğunu göstermiştir.

Ekonominin yurtiçi ve yurtdışı unsurlarının OHAL konusundaki en ufak çekinceleri tereddütleri olmamalıdır.

VALİLERİN YETKİLERİ ARTACAK

Milletime şunu söylüyorum; ‘eyvah şimdi OHAL ilan edildi yoksa bu süreçte artık valiler devreden çıkıp silahlı kuvvetler mi yönetime ey koyacak?’ Asla böyle bir şey söz konusu değil. Tam aksine valilerimizin yetkileri, iradeleri bu süreç içinde daha da artacak. Ve Silahlı Kuvvetlerimiz valilerimizin emrinde onların yönetiminde bu süreci sürdüreceklerdir.”

OHAL ilanı gece yarısı 02:00 sularında resmi gazete yayınlandı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.