100. yılında Kut’ül Amare Zaferi

Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen anma programında verilen mesaj ve ortaya konulan oyun, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

100. yılında Kut’ül Amare Zaferi
Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen anma programında verilen mesaj ve ortaya konulan oyun, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, bazı bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, Irak'tan gelen bazı aşiret liderleri ve çok sayıda davetli katıldı.

"Unutulan Zafer Kut'ül Amare 100. Yıl 2014-2016" isimli anma programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile diğer devlet erkanının salona gelmesinden sonra şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

38 mehteran ve 72 oyuncunun sahne aldığı, “Kut’ül Amare Belgeli Dramatik Gösterimi” büyük beğeni gördü. Saat 20.00’de başlayan program, Kut’ül Amare Zaferi’ni anlatan oyunla devam etti. 38 mehteran ve 72 oyuncunun sahne aldığı, “Kut’ül Amare Belgeli Dramatik Gösterimi” katılımcılardan büyük beğeni gördü.

Gösterimde Kut'ül Amare'de sergilenen kahramanlıklar anlatılırken, İngilizlerin, esir alınan askerlerin serbest bırakılması için Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'e önerdiği rüşvet teklifi ve padişahın verdiği cevap büyük alkış aldı.

II. Abdülhamid'in temsil edildiği sahnede sultanın, "Verilecek tek karış toprağım yok. Toprak benim değil, milletimindir" sözü dakikalarca alkışlandı.

Dramatik gösterimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kut Valisi Malik Halef ve Kültür ve Turizm Bakanı Ünal oyuncularla birlikte sahneye çıktı.

Zaferi kazanan 6. Ordu'nun sancağı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edildi. Cumhurbaşkanı sancağı öpüp alnına koyduktan sonra "Çok başarılı bir gösterimdi" diyerek oyunculara teşekkür etti.

Daha sonra Kut Valisi Halef, Kut'ül Amare'ye ilişkin kısa değerlendirmede bulundu ve şehit kanıyla sulanmış Kut toprağını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu.

Sancak ve toprak seremonisinin ardından TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Akar da sahneye gelerek hep birlikte fotoğraf çekildi.

Programa katılan tüm davetlilere, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Kut'ül Amare Hücum ve Muhasarası" isimli kitapla savaşın yaşandığı yeri gösteren harita ve dergi armağan edildi.

Dedeleri Kut'ül Amare'de şehit düşmüş aşiret liderlerinin, üzerinde Türk bayrağını simgeleyen ay yıldızın olduğu sancağı Erdoğan'a sunmasıyla program sona erdi. AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Abdullah DEMİRER 8 yıl önce

İngilizlerin, esir alınan askerlerin serbest bırakılması için Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'e önerdiği rüşvet teklifi ve padişahın verdiği cevap bölümünde bahsedilen Osmanlı padişahı II. Abdülhamid değil V. Mehmed Reşad idi.(1916) Bilgi yanlışlığı zira II.Abdulhamit 1909 yılında tahttan indirilmişti.