Batılılar, bu bölgede yaptıkları yanlışların, Irak’tan Suriye’ye, Afganistan’dan Filistin’e kadar bütün coğrafyayı nasıl şiddete, vahşete, kana buladığını, yaptıkları müdahalelerin, hangi sonuçları doğurduğunu doğru değerlendirip bu bölgedeki adımlarının nasıl felaketle sonuçlandığını görmeleri gerekir.

Bugün IŞİD’i dünyanın başına bela eden yanlışlar da, yine doğrudan doğruya Batı sisteminin patronları olan ABD’nin, Fransa’nın, Almanya’nın ve İngiltere’nin takip ettikleri politikaların sonucudur. Suriye’de bahar devrimi hareketi ortaya çıktığı günden bu tarafa, Özgür Suriye Ordusu’nu destekleyerek doğru yerde duran Türkiye’nin önerdiği, “uçuşa yasak bölge” ilanı ve “güvenli alan” oluşturma politikaları benimsenmiş olsaydı, bugün dünya hem Baas rejiminin vahşetine şahitlik etmeyecek, hem de Suriye’nin hava saldırıları sonucu ÖSO’nun boşalttığı yerleri, IŞİD ele geçirmemiş olacaktı.

Başarı ve özgüven 

Musul’un IŞİD’in eline geçmesiyle birlikte, Türk Konsolosluğu IŞİD’le karşı karşıya kalmış, Irak merkezi yönetiminin, IŞİD karşısında varlık gösterememesi, o ülkenin güvencesi altında olan Türk Konsolosluğu’nun bütün çalışanlarını rehine durumuna sokmuştu. Türk devletinin, rehine krizinin başladığı günden itibaren öncelikli hedefi tek bir Türk’ün kılına zarar gelmeden rehinelerin kurtarılmasıydı.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın öncülüğünde diğer güvenlik kuvvetleriyle birlikte sürdürülen operasyon nihayet konsolosluk çalışanlarını IŞİD’in elinden kurtarıp özgürleştirirken dünyaya da şu mesaj verilmiş oluyordu: Bu coğrafyada hiç kimsenin yapamadığı operasyonları ancak Türkiye yapabilir. Çünkü terör örgütleri hariç, bu coğrafyanın insanlarıyla Türkiye arasındaki dostluk ve birlik duygusu kadim bir kardeşlik hukukuna dayanmaktadır. Bu süreci yöneten, bu halklar arasındaki dayanışmayı ve ruhu harekete geçirecek bir “devlet aklı” bu tür operasyonları yaparken de geniş bir manevi desteği yanında bulmaktadır.

Şimdi şu itirazların yapıldığını görüyoruz: Aslında Türkiye’nin operasyonun bir nevi IŞİD’le “Danışıklı dövüş şeklinde yürüdüğünü” iddia eden, asgari mantık ve ahlak tutarlılığına sahip olmayanlar, Türkiye’nin IŞİD’i resmen terör örgütü olarak ilan ettiğini, Özgür Suriye Ordusu’nu; Irak’ta Türkmenler ve Kuzey Irak Kürtleri ve Arapları destekleyerek IŞİD’le büyük bir mücadele yaptığını nasıl inkâr ederler. 

Türkiye’nin gücü

Hele ABD’nin yardımıyla bu sorunun çözüldüğünü iddia edenler ise, ABD’li gazetecilerin başlarına gelenler ortadayken, nasıl böyle saçmalıkları ortaya atmaktadırlar? ABD’nin bölgemizde böyle operasyonları yapma yeteneğinin olmadığı defalarca görülmemiş midir? Zaten böyle bir kabiliyeti olsaydı, önce bizim değil, kendi vatandaşlarını kurtarmak için operasyon yapmaz mıydı? 

Bir başka iddiada ise, “IŞİD’e ne verilerek, vatandaşların kurtarıldığını” sorulmaktadır ki, bunların kendi ülkelerine güven duygusunu yitirmiş, aşağılık duygusu içinde olan “biz adam olamayız, biz hiçbir şey yapamayız” gibi ezik bir psikolojiyle hareket eden kimseler olduğunu, söylemeye bile gerek yoktur.

Herkesin artık şunu görmesi gerekir: Türkiye büyük bir ülkenin adıdır. Birinci Dünya Savaş’nın yol açtığı çöküntü, soğuk savaşın karanlık yılları, bu toprakların tarihinde kısa bir dönemdir. Artık yeniden “Büyük Türkiye’ye uygun davranan bir siyaset aklının, bir devlet bilincinin”, milletimizin bin yıllık geleneğinde yaşayan ruhunun, yeniden tarih sahnesine çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin “bölgesel bir güç ve küresel bir aktör” olma yolunda ilerleyişini anlamadan, hiç kimsenin bu coğrafyada bir hesap yapmaması lazımdır, aksi takdirde yapılan bütün hesaplar yanlış çıkar.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cengaver 10 yıl önce

Vedat Bey fazla kaptırmış kendini iktidar partisinin rüyalarına. Aksine ben de diyorum ki Türkiye küçülmekte olan bir devin adıdır. Sormak lazım, büyük Türkiye bölgede hangi konuda insiyatif alıp başarıya ulaşabildi? Mısır konusunda mı, ya da yangına körükle gidip halkının perişan olmasına vesile olduğumuz Suriye konusunda mı? Doğru ülkemiz öyle büyük bir ülke ve de şanına yakışır bir lidere sahip ki, dünyanın dört bir tarafında yüz akımız ve gururumuz olan okulları kapatmaya çalıştı ama bun da bile ancak bir buçuk ülkede mete zoruyla başarılı olabildi. Bu mu büyük Türkiye?

Avatar
cahit altay 10 yıl önce

Vedat hocam, fethi bey gözü olana gün ışımıştırdiyordu evet gözü olana gün ışıdı, sezai beyin diriliş dediği, dündar ağanın büyük türkiye rüyası, topçunun yarınki türkiye büyük türkiye artık hayal olmaktan çıkıyor. Haklısın vedat hoca türkiye büyük bir coğrafyanın büyük bir tarihin ve insanlığın adı.

Avatar
Beşiroğlu 10 yıl önce

Vedat beyin gidişatı hiçte geçmişine yakışır bir gidişat değil. Evet kendisini bu sütunlarda ibretle takip ediyorum. Şaşırmaktayım, hayretler içindeyim.. Meğer bizim Vedat ağabeyimiz "toplum mühendisliğini" de ikmal etmiş.
Makale içeriği hakkında aklıma gelen ve eskilerin deyimiyle bir yorum yapmakla yetineceğim: "zırva tevil götürmez"... Fazla söze gerek yok, o zaten söylediklerini söylüyor, şaşırtmaya devam ediyor kadim dostlarını.
Ayrıca, süfli ve kirli bir söylem ve eylem bakiyesi olan IŞİT'le, Dündar Ağa'mın BÜYÜK TÜRKİYESİ arasında hangi illiyedi kurabildin sana da teessüflerimi gönderdim Hacı Cahit'im, hiç kusura bakma.. Saygımla...

Avatar
fazıl kurşun-trabzon 10 yıl önce

vedat ve yorumcu beyler,hocanın yazıları,ulusal.güzelde .,tarihi Bayburt için ne gibibir
özveride bulunuldu,!,ak.parti merkez ve yerel yönetimine ne gibi,(bayburt için)"ulusal
projeler üretildi.!!!,ve Bayburta sahip çıkıldımı.pratik bir örnek komşumuz gümüşhane
7 milyar dolarlık*demiryolu projesini hayata geçirmek üzere.d.l.h..ve çed toplantıları yapıldı.bayburtta yapılmadı,,,,,,,,,,,utanç verici.!!,yazıklar olsun..kınıyoruz.

Avatar
cahit altay 10 yıl önce

hacı faruk sevgili dostum gözü olana ışıdı dedik. sevgi ve saygılarımla.

Avatar
yılmaz kurt @fazıl kurşun-trabzon 10 yıl önce

bayburt milletvekili bünyamin özbek okur inşallah,fazlı bey yazınız güzel,tşk,ler