Seçmen bilgileri Rus hackerların elinde!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından dağıtılan seçmen listelerinin, hackerların eline geçtiği iddia edildi.

Seçmen bilgileri Rus hackerların elinde!

Bayburt Postası - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından dağıtılan seçmen listelerinin, hackerların eline geçtiği iddia edildi. Türkiye'deki 54 milyon vatandaşa ait kimlik bilgilerinin Rusya’daki hackerlar tarafından ele geçirildiğini açıklayan KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır, " Rusya'da bilgisayar hackerlarının elinde Türkiye'deki 54 milyon vatandaşın kimlik numarası, adresi, adı, soyadı, baba adı bilgisi vardır. Yani hepimiz adına kredi kartı üretebilir Rusya'daki hackerlar. Nitekim de yapıyorlar" dedi.

Bilgilerin hackerlar tarafından nasıl elde edildiğini de açıklayan Ağırdır, "2011'de ilk bu yasada düzeltme yaptılar. YSK, partilere CD'de o zamanki 52 milyon listeyi verdi. Bazı partilerimiz 'hileli oluyor aman hangi sandıkta oy kullanacağınızı bilin, benim internet sitemden bakın sandığınıza' yaptı. Ve o partinin bilgisayar sisteminde antivirüs yazılımları yoktu. Hackerlar daha iki saatte bütün 54 milyonluk listeyi indirdi. Şu anda Türkiye'nin 52 milyon seçmeninin listeleri Rusya'da hackerların elinde" şeklinde konuştu.

Seçmen listelerindeki sorunun teknik mesele açısından güvenlikten kaynaklandığını ve şeffaflığın sağlıklı bir yol olmadığını ifade eden Ağırdır, tüm partilerin YSK'dan seçmen listelerini kimlik bilgileriyle birlikte alabildiklerinin altını çizerek, "Bana soruyorsanız bu şeffaflık falan diyoruz ya, bu sağlıklı bir yol değildir" dedi.

Bunun bir teknolojik sorun olduğunu ve sorunu çözmek için siyasi yollarının üretilmesi gerektiğini belirten Ağırdır, şu açıklamayı yaptı:

"Teknik sorunları siyasi probleme eşlememiz lazım. Bunu partilere vermenin yolu ancak ilçe ilçe olabilirdi. Evet bir parti uğraşırsa birleştirir hepsini ama yine de pratik olarak ilçe ilçe verilebilirdi. Halbuki ne oldu, bu bir somut bilgidir. 2011'de ilk bu yasada düzeltme yaptılar. YSK partilere CD'de o zamanki 52 milyon listeyi verdi. Bazı partilerimiz 'hileli oluyor aman hangi sandıkta oy kullanacağınızı bilin benim internet sitemden bakın sandığınıza' yaptı. Ve o partinin bilgisayar sisteminde antivirüs yazılımları yoktu. Hackerlar daha iki saatte bütün 54 milyonluk listeyi indirdi. Şu anda Türkiye'nin 52 milyon seçmeninin listeleri Rusya'da hackerların elinde. Şimdi şeffaflık diye, uzay boşluğunda tekniğini bilmeden güvenlik meselesini düşünmeden yapılan bazı işler de amaçlananın tersine sonuçlanıyor. STK'lar da hatta partilerin kendileri de bu konuda ciddi bir bilgisizlik içindeler. Hem teknolojiler konusunda hem bu teknolojilerin ürettiği problemler ve imkanlar konusunda. Siyasi bir itiraz aslında belki de teknik bir çözümle halledilecek. Ama biz teknik sorunlarla siyasi sorunları aynı anda tartıştığımız için de teknik olanları bile çözemiyoruz"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.