Cep telefonu olan mutlaka okusun

Bu haberi mutlaka  okumanız gerekir çünkü büyük ihtimalle siz de cep telefonu kullanıcısısınız. Dolayısıyla da bu haber sizi de ilgilendiriyor...

Cep telefonu olan mutlaka okusun

Bu haberi mutlaka  okumanız gerekir çünkü büyük ihtimalle siz de cep telefonu kullanıcısısınız. Dolayısıyla da bu haber sizi de ilgilendiriyor.

Türkiye'de 117 milyon cep telefonu bulunuyor ve bunların 50 milyonu da aktif olarak kullanılıyor. Cep telefonunuz kaybolursa ya da çalınırsa ne yapacağınızı biliyor musunuz? "Canım sağolsun, yenisini alırım" demeyin. Olayın ciddi riskleri var. Cep telefonunuzun kaybolması ya da çalınması halinde, sevimsiz bir suçlama veya tutuklama ile karşılaşmak istemiyorsanız; işte sonrasında çok faydasını göreceğiniz önemli bilgiler. 

Cep telefonu olan mutlaka okusunKAYBOLMA VEYA ÇALINMA

Cep telefonunuz kaybolursa ya da çalınırsa ne yapacağınızı biliyor musunuz? "Canım sağolsun, yenisini alırım" demeyin. Olayın ciddi riskleri var. Örneğin bulan ya da çalan kişi kendi kullanabileceği gibi, başka birine de verebilir. Telefonunuzu kullanacak olan kişi, 2 bin 500 civarındaki abone merkezlerinden birine gider ve (sahte bir kimlikle) "sim kart" almak suretiyle, telefonunuzu kullanmaya başlar.

Telefonunuz; hırsızlık, tehdit, şantaj, terörizm veya yasa dışı başka bir olayda ya da eylemde kullanılırsa, IMEI denilen elektronik kimlik bilgisinden hareketle size ulaşılabilir... Hemen ardından da haksız bir suçlama veya tutuklama ile karşılaşabilirsiniz.

NE YAPMAK GEREKİYOR?

Cep telefonunuzun kaybolması ya da çalınması halinde, sevimsiz bir suçlama veya tutuklama ile karşılaşmak istemiyorsanız;

1- Cep telefonunuzun IMEI numarasını, uygun bir yere kaydedin.

2- Cep telefonunuz kaybolduğunda veya çalındığında, Telekomünikasyon
Kurumu Bilgi İhbar Merkezi'ni 444 97 77 veya 0312 232 23 23 numaralardan arayarak, kimlik bilgilerinizi doğrulatmak suretiyle, cep telefonunuzu geçici olarak kullanıma kapattırabilirsiniz.

3- Cep telefonunuzun IMEI numarasını bilmiyorsanız "* # 06 #" tuşlarına basın. Elektronik kimlik belgenizi ekranda göreceksiniz. O numarayı uygun bir yere kaydedin. Çalınınca ya da kaybolunca Bilgi İhbar Merkezi'ne bildirip, olası tehlikelerden kurtulabileceksiniz.

4- Biraz daha zamanınız varsa, cep telefonunuzun arka kasasındaki IMEI numarasını bulun. İkisinin de aynı olması gerekir. Aksi halde, elinizdeki telefonun IMEI numarası klonlanmış (elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş) olabilir.

SATARKEN DİKKAT

Türkiye'de 50 milyon civarında daha önce kullanılmış, şu anda yenisi alındığı için kullanılmayan, cep telefonu var.

Bunların, elden üçüncü kişilere belgesiz satışı, son derece riskli. Telefonunuzu alan kişi veya onun sattığı kişi, yasa dışı bir olayda kullandığında, sizin başınız ağrır.

İkinci el telefonların, bunu alan firmaya "gider pusulası" karşılığı satılması gerekiyor.

Gider pusulasına, sattığınız cep telefonunun IMEI numarası da yazılacak bu da sizi satışı yönünden rahatlatacaktır.

İKİ ÖNERİ

Yukarıdaki sorunları çözmek için iki somut önerimiz var.

1. Kullanılmış cep telefonunun satışında KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 1 olsun. Böylelikle, kullanılabilir olanlar kayıt altında ekonomiye kazandırılsın.

2. Cep telefonu satılırken, alıcıya telefonla birlikte cihazın marka, model ve IMEI numarasını belirten "mobil cihaz kimlik kartı" verilmesi zorunlu kılınsın.
Çalındığında ya da kaybolduğunda, cep telefonunun sahibi, bu numaraya göre bildirimde bulunsun.

Bakın işte, ne kadar pratik bir çözüm.
Bunun için bir genelge ve bir de kararname yeterli... (Şükrü Kızılot - Hürriyet)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.