Yıldırımtepe: "Çiftçilik yapmayanlar destek alıyor!"

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın da katıldığı video konferans ile yapılan toplantıda, Bayburtlu çiftçilerin sorun ve beklentilerini anlattı.

Yıldırımtepe: "Çiftçilik yapmayanlar destek alıyor!"
Bayburt Postası - Yıldırımtepe, Bayraktar ile görüşmesinde salgın döneminde çiftçiyi tarlada tuttukları için başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi.

Bayburt’ta üretim sezonundan memnun olduklarını kaydeden Yıldırımtepe, “Korunga, fiğ, yonca gibi ürünlere talep fazlaydı. Çiftçi satıp, hemen parasını aldı. Dövizdeki artış bu dönem bizim maliyetlere yansımadı fakat önümüzdeki sene gübre ve mazotta fiyatların artacağını tahmin ediyorum. Temennimiz çiftçinin bu sorunları yaşamaması. Örneğin gübre geçen yıl 130 TL idi. Bu yıl 150 TL gübrede de hiç artış olmadı. Maliyetler fazla artmadı” dedi.

"ÇKS sistemine kayıtlı ama çiftçilik yapmayanlar destekleme alıyor!"

İldeki problemlerden birinin, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan ancak çiftçilikle uğraşmayan kişilerin desteklerden yararlanması olduğunu kaydeden Yıldırımtepe, “Şehirlerde oturan çiftçilik yapmayan tarla sahipleri ve destekleri de onlar alıyor ve destekler de tabana yayılmıyor. Asıl çiftçi destekleri alamıyor” dedi.



"Şeker Pancarı konusunda yardım bekliyoruz..."

Şeker pancarı konusunda da Başkan Bayraktar'ı bilgilendiren Yıldırımtepe, “Bölgede şeker pancarı ekimi de var. Erzurum’da fabrikaya bağlıydı bu fabrika sonradan özelleşti. Bu fabrikayı yönetenler sökün pancarları dediler. Fakat çiftçinin pancarları tarlada bekliyor. Yükleme aracında sıkıntı olduğunu söylediler. Pancarda tarlada durdukça fire veriyor sizden yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hayvancılık

Hayvancılık konusundaki sıkıntılarada değinen Yıldırımtepe, “Et fiyatları kısmen düşüyor. Ana nedeni sağmal ineklerin kesime gitmesi. Et süt kurumu fiyatı yükseltmiyor ama kesimi durduramıyor. Yem fiyatları arttı kesim durmadığından da besiciler zarar ediyor. Sağmal süt inekçiliğin desteğinin artırılması gerekiyor. Hayvanlara küpe affı istiyoruz. Küpesi olmayan hayvanlara aşı girilemiyor aşı girilmediğinde de diğer illere sevk yapılamıyor, Tarım İl Müdürü raporları ile değil de  hayvan pasaportu ile yapılması lazım.Hayvanların 2. 3. Sahipleri hayvan pasaportu alamıyor ve hayvanları devri olmuyor.”

"Borçların ertelenmesini bekliyoruz..."

“Çiftçi borçlarının faizsiz şekilde 5 yıl ertelenmesi veya yapılandırılması gerekli. Bölgemizde kış soğuk geçiyor, diğer bölgelere göre 6 ay hayvanları içerde bakmak durumunda kalıyoruz. Bölgemiz için yem desteği bekliyoruz." 

"Hibe destekli tohumda Bayburt es geçildi!"

"Yazlık tohumlar bazı illere yüzde 75 hibe destekli tohum verildi. Bayburt es geçildi. Bayburt’ta da güzlük tohum desteği bekliyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
sadettin 3 yıl önce

şimdi feryat edenler şapkalarını önüne koyup düşünmeleri lazım

Avatar
Vatandas 3 yıl önce

Başkan ağzına sağlık ta sen yürek mi yedin keske bu sorunları birazda gelen giden siyasilere el pence durmayip ta söyleyebilsen .

Avatar
Ülkü 3 yıl önce

Yav bayburdda tarımmı var devlet ne destek verecek 5 ay kar kalkmaz etmes sırf eleştirmek için eleştiriyorlar yapılan hizmetleri tren yolunu tüneli havaalanını görmüyorlar

Avatar
Vatandas 3 yıl önce

Ülkü adlı yorumcu anlaşılan sizin tuzunuz kuru aç karnına trene binilmiyor. 18 yıldır aynı hikayeleri söylüyorsunuz.

Avatar
Fatih 3 yıl önce

Ülkü kardeşim boş muhabbet yapma pancar tarlada bekliyor tutturmuşsunuz tren havalimanı fabrika yok üretim yok istihdam yok köylerde gençler işsiz sahipsiz memleket vesselam