“Gelin Bayburt’un ballarını yarıştıralım, hepsi kazansın”

Uzun yıllar Bayburt florasında üretilen kaliteli balların marka sahibi Ayhan Odabaşı, gazetemize yaptığı açıklamada sektörün geleceği ile ilgili bir çağrıda bulundu.

“Gelin Bayburt’un ballarını yarıştıralım, hepsi kazansın”
 Bayburt Postası - Bayburt Balı’nın kaliteli üretimi ve tanıtımı için önemli bir çağrı yapıldı. Uzun yıllar Bayburt florasında üretilen Balyurt ve Özis bal markalarının sahibi Ayhan Odabaşı, gazetemize yaptığı açıklamada sektörün geleceği ile ilgili bir çağrıda bulundu.

Son zamanlarda Bayburt balının tanıtımı ve markalaşmasını amaçlayan projelerin sektöre heyecan verdiğini anlatan Odabaşı, kalitesiyle ünlü yöresel gıdaların artık ününe yakışır festivallerle görücüye çıkması gerektiğini, bal için de bir organizasyon düzenlenmesini istedi.

Kaliteli üretimi olumlu anlamda etkileyecek olan bal festivali için yetkililere seslenen Odabaşı,  “Böyle bir organizasyonun amacı, kaliteli balı ortaya koyan üreticiyle, kaliteli balı arayan tüketici arasında köprüyü kurmaktır” dedi.

Odabaşı, şu açıklamayı yaptı:
 
“Paşa Balı dedikleri Bayburt Balı…”
 
“Dünyada fabrikasyon üretiminin talep gördüğü pazar noktalarıyla, doğal üretimlerin talep gördüğü pazar noktaları arasında bir uçurum var. Bunun en önemli sebebi elbette markalaşma ve tanıtım. Her ne kadar markalaşma konusunda beklendiği gibi son yıllarda bir takım güvensizlik belirtileri ortaya çıksa da, tanıtımı güçlü olan ürünler yine pazarın büyük bölümüne sahip. Bu ürünlerin içinde yerel gıdalar ve doğal üretimler belirli organizasyonlarla artık günümüzde daha çok ilgi görmeye başladı. Peki bugün çok iyi bir şöhrete sahip, Osmanlı döneminde ‘Paşa Balı’ dedikleri Bayburt Balı bu pazarın neresinde ne kadar var acaba? Bu soruya artık doğru bir şekilde cevap vermenin ve hakkını vermenin zamanı geldi”
 
 “Gelin Bayburt’un ballarını yarıştıralım, hepsi kazansın”

“Bayburt, az ama öz balın üretildiği muazzam bir doğa. Böyle bir doğaya ve öyle bir şöhrete sahibiz fakat nerede bunun karşılığı? Florası zengin dediğimiz böyle bir doğadan çıkan bal, piyasada değeri daha düşük ballarla rekabet halinde. Hatta sahte ballarla rekabet halinde! Bunun tartışılacak çok sebepleri var ve önüne geçilmesi için yapılması gereken çok şey de var elbet. Son zamanlarda Bayburt’ta ortaya koyulan projeler sektör için elbette çok önemli. Üretimin gücünü artırmaya yönelik adımlar kadar diğer yandan üretimin kalitesini de bir takım etkinliklerle görücüye çıkarmak gerekir. Kaliteli üretimlerin yarışacağı bal festivali bunlardan biri. Kendi içimizde böyle bir etkinlik gerçekleştirip her yıl belirli derecelerle üreticilerimizin ürünlerini eskilerin deyimiyle ‘paşa balı’ namına özgü bir şekilde değerlendirirsek, inanıyorum ki, bu festivalin en büyük kazananı Bayburt Balı olacaktır”

“Üretici ve tüketici arasında köprü”

“Balına ve kendine güvenip de fuarlara katılamayanları, yüksek bedellerin ödendiği yüksek tahlilleri yaptıramayanları anlıyorum ama böyle bir organizasyonun amacı zaten kaliteli balı ortaya koyan üreticiyle, kaliteli balı arayan tüketici arasında köprüyü kurmaktır. Çünkü zor şartlar altında ürünlerine talep oluşturmak için kendi imkanlarını kullanan üreticilerimiz de umuyorum ki böyle bir organizasyonla tüketicinin hem ilgisini hem de güvenini daha çok artıracaktır"

Öte yandan geçtiğimiz yıl Bayburt Postası tarafından gündeme getirilen ve Anzer balına eş değerdeki prolin oranıyla dikkat çeken balın marka sahibi olan Ayhan Odabaşı, yöredeki floranın kalitesini doğrudan ortaya koymuştu. İşte o haber: Anzer'de ne şifa varsa, Bayburt'ta da o var! 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.