Darıca’da ‘Goji Berry’ üretilecek

Bayburt Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün teknik desteği ile Bayburt’un Darıca köyünde ‘Goji Berry’ üretilecek.

Darıca’da ‘Goji Berry’ üretilecek
Bayburt Postası - Alternatif Gelir Getirici Ürün Yetiştiriciliği kapsamında Bayburt’ta ilk defa yetiştiriciliği yapılacak olan Goji Berry (Kurt Üzümü) bitkisinin üretim alan tesisi Darıca köyünde yapıldı.

Girişimci Hasan Aydın’ın 10 dekar alana tesis ettiği bahçenin bölge çiftçisine örnek teşkil edeceği öngörülüyor. Yapılan denemelerde Bayburt’un  iklim koşullarına adapte olduğu belirlenen Goji Berry bitkisinin halk arasında bilinen ismi Kurt Üzümü.

Bayburt Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde konuyla ilgili yapılan açıklamada, Goji Berry meyvesinin soğuk hava sevmesi dolayısıyla Bayburt’ta rahatlıkla üretiminin yapılacağı kaydedildi.

Ürünün yetiştirilmesi açısından teknik bilgilere de yer verilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Üzümü meyvesi için soğuk havaların üretime katkıda bulunması, doğa açısından gerekli koşulların birçoğunu karşıladığını göstermiştir. Kurt Üzümü bitkisin hiç su istememesi kurak ve verimsiz topraklarda yetiştiriciliğinin yapılabilir olması İlimiz için alternatif gelir getirici ürün statüsünde değerlendirilmesine olanak sağlamıştır.

Anavatanı Tibet, Moğolistan bölgesi olduğu için çok düşük sıcaklıklara bile dayanıklıdır. Kışın  yapraklarını döken, çalı formunda uzun ömürlü bir ağaçtır. Tohumdan ve çelikten üretilebilir. Toprak konusunda çok seçici olmamakla birlikte hafif killi, milli, drenajlı toprakları sevmektedir.

İnsanlar özellikle son zamanlarda yediklerine daha fazla dikkat etmeye başlamıştır. Kurt üzümü besleyici ve iyileştirici özelliği sayesinde oldukça değerli hale gelmiştir. Kurt üzümü dünyadaki en yüksek antioksidanlı gıdalardan biridir. Kurt üzümü farklı toprak türlerine ve çeşitli sıcaklıklara kolay adapte olabilen dirençli bir bitkidir. Kısa ve uzun çeşitleri olan bu bitki üç metreye kadar büyüyebilir. Kurt üzümü asmadan çok çalı formundadır. Budanabilir, kısaltılabilir ve süs bitkisi olarak kullanılabilir. Tam bir şifa kaynağı olan goji berry meyvesi doğru iklim bölgesinde yetiştirildiğinde çok karlı bir yatırım olacaktır. Özellikle soğuk iklimi seven meyve İlimizin çoğu bölgesinde rahatlıkla kendine yetişme alanı bulmaktadır. Aktarlarda en çok satılan ürünlerden ilk 5'te olmasını ve kilosunun ortalama 50 TL'ye satıldığını düşünürsek "ne yetiştiriciliği yapsam" diyenler için goji berry, kazançlı ve gözardı edilmemesi gereken bir tarım ürünüdür.



Goji Berry Yetiştiriciliği

Rakım: Ülkemizin her bölgesinde, 200-2000 m rakım arasında yetişen bir bitkidir. Nemli sahil iklimlerine mantari hastalık ve/veya  meyve aşırı sulu olduğu için  uygun değildir.

Ömrü: Yaklaşık 100 yıldır. Kök ölmediği sürece sürgün vermeye hazırdır. Biyolojik yapısı gereği hızlı büyüyen ve fidan dikildiği yıl dahi  çabuk meyve veren bir çalı grubu bitkidir.

Erkek-Dişi fidan: Kendne dölleyendir.  1/50 oranında  tozlayıcı erkek fertler  dikildiğinde  ise  yabancı döllenme rezervini kullanarak,  % 20 oranında  verim artışı sağlanmaktadır.

Su İsteği: Bölgelere göre oranı değişmekle beraber, özellikle  İlk yıllarda yaz kuraklığını atlatabilmek ve arzulanan verim için  için mutlaka sulama gereklidir. İdeal sistem damla sulamadır. Yağışın yeterli olduğu bölgelerde  İleri yıllarda kademe kademe azaltılarak 3-4 yıl sonra sulamaya son verilebilir.

Fidan Üretimi: Goji berry iki türlü yetiştirilir: Birincisi tohumdan ikincisi çelikleme yöntemi ile yetiştirme de mümkündür. Tohum ekim ortamının ısısı 20-25 derece olduğunda  yedi ile on gün içinde çimlenme görülmesi gerekir. Bu süre ortam sıcaklığına ve ekilen tohumun cinsine bağlı olarak daha erken de görülebilir.

Goji Berry’nin Budanması

Fidan Dikildiğinde: Goji berry fidanları bahçeye dikilip, ortalama 1 m lik kamış/çıtalara bağlanıp,  30 cm den tepe kesimi yapılmalıdır. Böylece gövdenin güçlenip kalınlaşması sağlanır.

1.Yıl: İlkbaharda yaklaşık  60 cm den   tepe kesme işlemini tekrarlanmnalıdır. Çatal sayısı da en güçlülerinden 3 e indirilmelidir.  Amaç: Hem gövde kalınlaşması hem de taç yapması için. .Yoksa tek dal olarak yukarı uzayıp gider. Kendini taşıyamayan  bir  gövde  ortaya çıkar.

2. Yıl ve Sonraki Yıllar: İlerleyen zamanlarda ağacımıza, 1.30 cm den budanır.Ters armut  gibi bir  şekil verebilmek için  her ilkbaharda budamayı tekrarlamalıyız. (Max. hasat boyu 1.75 cm)

BUDAMA ZAMANI 

Fidanlar uyanmadan hemen önce (Mart ayı başlarında)  yapılmalıdır.  Yaz ortasında budama yapılması  meyve verimini düşürecektir.

Toprak İsteği:Derinliği: Goji berry bitkisinin fazla  toprak seçiciliği fazla  yoktur. Köklerin gidebileceği toprak derinliği en az 70 cm olmalıdır. Fidan dikilecek sıralar üzerinde mümkün olduğunca  derin bir toprak işlemesi önerilir.

Toprak Cinsi: Balçık topraklar idealdir. Killi balçık ve  kumlu balçık topraklar da uygundur. Toprak tahlilne göre organik madde ve gübre takviyesi yapılmalıdır.

Işık İsteği: Doğrudan güneş ışığı ister. Gölgeye  uygun değildir.

Hasat Zamanı: Haziran ayında başlayıp, Ekim ayına kadar yaklaşık 5 ay sürer. Aynı dalda hem çiçek, hem ham meyve hem de olgun meyve vardır.”

Anahtar Kelimeler:
‘Goji Berry’
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kadir 5 yıl önce

ben geçen yıl köyüme 3 adet diktim ticari amaçlı değil eşit olsun diye diktim bu arkadaş inşAllah verim alır. bayburtta dağlara çam dikmek yerine goji bery yaban mersini gibi bölgeye katkısı olacak agaçlar dikilse daha iyi olur