Bayburt'ta bal hasadını ‘gezginler’ tamamlıyor!

Bayburt'ta bal üretimi artırılamıyor.

Bayburt'ta bal hasadını ‘gezginler’ tamamlıyor!
Bayburt Postası - Bayburt'ta bal üretimi artırılamıyor. Bin ton bal hedefinin koyulduğu Bayburt arıcılık sektöründe hedeflenen üretim bir türlü gerçekleşmedi. 

Zengin florası ve kaliteli üretimi ile dikkat çeken Bayburt Balı ülke genelinde diğer illere göre oldukça az üretiliyor. Türkiye istatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2014 verilerine göre Türkiye’de en az bal üretiminin yapıldığı 24 ilden biri olan Bayburt’ta 2014’te 319 ton bal hasadı yapıldı. Giresun ve Trabzon'un en fazla bal ürettiği Doğu Karadeniz bölgesinde de en az bal hasadının yapıldığı Bayburt, ülke geneli iller sıralamasında 58’inci sıraya geriledi. Bayburt'un 2013'te bal üretimi 324 ton olarak açıklanırken, ülke geneli iller sıralamasında ise 55’inci sıradaydı. 

Verilere göre dünyada en çok bal üretilen ikinci ülke konumundaki Türkiye’de en fazla bal hasadı ise Muğla’da yapılıyor.

Gezgin arıcıların tercihi, Bayburt

Öte yandan Bayburt'ta arıcılık sektörünün büyümesi için çalışmalar yapılırken, bölgedeki floradan daha çok gezgin arıcılar istifade ediyor.

Geçtiğimiz yıl Trabzon’da yapılan arıcılık ile ilgili bir açıklamada bulunan Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, arıcıların büyük bir çoğunluğunun çevre illere giderek gezginci arıcılık yaptığını doğrulamıştı. Gülbay, “İlimiz florasının yetersiz olduğu dönemlerde ve aynı zamanda ballı bitkilerin polen ’çiçek tozu’ ve bal özü ’nektar’ verme devrelerinin kısa olması ve ayrıca geniş bir alan kaplayan fındık bahçelerinde ilaçlamanın Mayıs’ta başlaması nedeniyle arıcılarımızın büyük birçoğu Mayıs sonu Haziran başlarından itibaren çevre illere giderek gezginci arıcılık yapmaktadır. Genellikle Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Kars ve Van illeri tercih edilmektedir” diyerek gezgin arıcıların Bayburt'u tercih ettiğini ortaya koymuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa kol 6 yıl önce

Trabzon Surmene ikamet etmekteyim arılarımi koymaya yer ariyorum