Bayburtlu üretici 'pazar' desteği bekliyor

"Bayburt İli Sebze Tarımı ve Potansiyelinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında üreticiler ile pazarlamacılar bir araya geldi.

Bayburtlu üretici 'pazar' desteği bekliyor
Bayburt Postası - 4 yıl önce Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) önderliğinde geliştirilen ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından da destek gören "Bayburt İli Sebze Tarımı ve Potansiyelinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında üreticiler ile pazarlamacılar bir araya geldi.

BAYPROJE Başkanı Akın Bayrak ile Prof. Dr. Rıfat yıldız tarafından organize edilen toplantıda çiftçilerin konuyla ilgili soruları cevaplandırılırken karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Geçen sürede yapılan denemeler sonucunda Bayburt’ta Brokoli, Karnabahar ve Alabaş gibi ekonomik açıdan daha fazla getirisi olan kış sebzelerinin üretilme imkanının olduğunu gördüklerini belirten Bayrak, proje tam anlamıyla hayata geçtiğinde hem çiftçinin hem de pazarlamacının kâr edeceğini, bunun sonucunda da Bayburt ekonomisine büyük katkı sağlanacağını söyledi.

"Denizi geçtik derede boğuluyoruz"

Diğer illerde kış aylarında çıkan Brokoli, Karnabahar ve Alabaş gibi sebzelerin Bayburt’ta Ağustos-Eylül aylarında hasat edilebildiğini ve bunun Bayburt açısından bir avantaj olduğunun altını çizen Bayrak, "Üretim konusunu çözdük ve bu sebzelerin Bayburt'ta yetiştiğini gördük, ancak Bayburt 45 bin nüfuslu bir il, burada Brokoliye ne kadar talep olabilir? Bu açıdan bizim dış pazara açılmamız gerekir. Biz işin bu yönünü de organize ettiğimizi düşünüyorduk ama gördük ki bu konuyu tam olarak organize edememişiz. Yani denizi geçtik derede boğuluyoruz" dedi.

"Proje Bayburt'un ekonomisine uzun vadede büyük katkı sağlayacak"

Prof. Dr. Rıfat Yıldız ise, Bayburt’ta genellikle beyaz lahana üretildiğini ancak bu ürün yelpazesinin genişletilmesi durumunda çiftçilerin lahanadan kazandıklarının 2-3 katı daha fazlasını kazanabileceklerini vurgulayarak, "Bu proje Bayburt'un ekonomisine uzun vadede büyük katkı sağlayacak" dedi.

Üretici pazarlama noktasında destek bekliyor

Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı ve bir çok konuda görüş alışverişinde bulunulan toplantıda sorunlarını anlatan çiftçiler ise pazar ve pazarlama noktasında yaşadıkları sorunları anlatarak Belediye ve Tarım İl Müdürlüğü'nden destek taleplerini dile getirdiler.

Halk Pazarında yerleri olmadıkları için ürettikleri sebzeyi satamadıklarından dert yanan çiftçiler bu işin aracılarına gittiklerinde ise mahsüllerinin değerinin çok altında fiyata gittiğini bu yüzden de çoğu zaman mahsüllerini hayvanlarına yem olarak kullandıklarını anlattılar.

Yaklaşık 2 saat süren ve çiftçilerden birer dönümlük bir arazide bu yeni ürünleri üretmelerinin talep edildiği toplantı sonunda bazı çiftçiler düşünmek için süre isterken, pazarlamacı Fatih Baştürk ise üretilen ürünleri çevre illere ulaştırabileceğinin sözünü verdi.

Toplantıya Bayrak ve Yıldız’ın yanı sıra Tarım İl Müdürlüğünden Abdurrahman Müftüoğlu, Kürşat Yıldız, Ömer Şentürk ve Uğur Şener, Ziraat Odasından Murat Durmuş, üreticiler İsmail Öksüz, Ercan Karaca, Eyüp Uzunhan, Kemal Yücel, Azem Şahin, Vahap Variş, Abdullah Hökenek, Selahattin Uzunhan ve Gökhan Yücel katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.