Bayburt'ta kasımda çilek hasadı

Doğu Karadeniz'de deniz seviyesinde bin 550 metre yükseklikte yer alan ve kış mevsiminin en uzun sürdüğü illerden biri olan Bayburt'ta, kasım ayında da çilek hasadı yapılıyor.

Bayburt'ta kasımda çilek hasadı
Bayburt Postası - Bayburt Doğu Karadeniz'de deniz seviyesinden bin 550 metre yükseklikte yer alan ve kış mevsiminin en uzun sürdüğü illerden biri olan Bayburt'ta, organik tarımda kullanılan mikrobiyal gübrelerin yerli üretimine katkıda bulunmak amacıyla başlatılan çalışma kapsamında ekimi yapılan çilekte, kentin yüksek rakımına karşın kasım ayında da hasat yapılıyor.

Tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı kentte meyve ve sebzeciliğin henüz istenilen seviyelere çıkmamasına karşın, Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesince son yıllarda bu alanda öncü girişimler yürütülmeye başlandı. 

Bu alandaki çalışmalara öncülük yapan Gıda, Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'un deniz seviyesinden bin 550 metre yükseklikle adeta Türkiye'nin çatısı konumundaki iller arasında yer aldığını, çalışma kapsamında oluşturdukları seralarda her hangi bir ısıtma tedbiri olmadan üretimin kasım ayında da devam ettiğini söyledi.

Bayburt gibi soğuk iklimi ile bilinen kentte kasım ayı olmasına karşın çilek hasadına devam ettiklerini belirten Erdoğan, "Herhangi bir sorun olmazsa iklim şartlarında bir zorluk olmadığı müddetçe hasadımız kasım sonuna kadar devam edecek ama ek önlem alırsak aralık sonuna kadar da rahatlıkla ürün alınabilecek Bayburt'ta." dedi.

Erdoğan, Bayburt'un bulunduğu rakım nedeniyle meyvecilik alanında pek bilinmeyen bir il olduğuna dikkat çekerek, ildeki potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

"Sadece iki aylık kesintinin dışında ürün elde edebiliriz"

Bayburt'un meyve ve sebze anlamında pazarlara uzak olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bayburt'ta üretim devam ederse arazimiz geniş, bol, toprağımız çok güzel verimli. Üretimimiz olursa nakliye problemi aşılır. Tüketici daha taze ürüne çok kısa zamanda ulaşabilir. Hatta düzenlenecek faaliyetlerle bireyler gelip kendi ürünlerini hasat edip toplayabilirler. Bayburt'ta yaşayan tüketici için oldukça avantajlı bir durum. Taze ürüne çok kısa zamanda kavuşmak. Yine nakliye maliyeti azalacak. Roka, maydanoz, dereotu gibi sebze türlerinde bu tip seralarda çok rahatlıkla üretime devam edilebilir. Sadece iki aylık kesintinin dışında ürün elde edebiliriz."

Erdoğan, çilek üretiminde nötr gün çeşitleri olduğu ve bunlar arasında da özellikle yayla için uygun gün çeşitleri bulunduğunu vurguladı.

Erdoğan, "Bunlar yıl boyunca ürün veren çeşitler. Don olmadığı sürece bütün sezon boyunca ürün alınabilir. Bayburt'taki yetiştiricilere bu nötr gün çeşitlerine ve yayla çeşitlerine yönlendirmek gerekiyor. Aynı zamanda bu tip iklimi, arazisi uygun olan yerlerde de seracılıkta örtü altına, alçak tünellere geçilirse üretim oldukça uzun süre devam eder." ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.