Bayburt, en az bal üretiminin yapıldığı 26 ilden biri

Bin ton bal hedefinin koyulduğu Bayburt arıcılık sektöründe hedeflenen üretim gerçekleşmedi.

Bayburt, en az bal üretiminin yapıldığı 26 ilden biri
Bayburt Postası - Bayburt'ta bal üretimi arttırılamıyor. Bin ton bal hedefinin koyulduğu Bayburt arıcılık sektöründe hedeflenen üretim gerçekleşmedi.

Zengin florası ve kaliteli üretimi ile dikkat çeken Bayburt Balı ülke genelinde diğer illere göre oldukça az üretiliyor. Türkiye’de en az bal üretiminin yapıldığı 26 ilden biri olan Bayburt’ta Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2013’te 324 ton bal hasadı yapıldı. Giresun ve Trabzon'un en fazla bal ürettiği Doğu Karadeniz bölgesinde de en az bal hasadının yapıldığı Bayburt, ülke geneli iller sıralamasında 55’inci sırada.

Dünyada en çok bal üretilen ikinci ülke konumundaki Türkiye’de ise en fazla bal hasadı Muğla’da yapılıyor.

Öte yandan Bayburt’ta arıcılık sektörünün yaşadığı sorunlar ve aşılması gereken sıkıntılar hakkında ipuçlarını Bayburt Arıcılar Birliği Başkanı Yaşar Mutlu vermişti. 2002 yılında kurulan Bayburt Arıcılar Birliği’nin 11 yıldır başkanlığını yürüten ve aynı zamanda Türkiye Arıcılar Birliği Merkez Birliği kurucu üyesi de olan Yaşar Mutlu, arıcılığın sorunları ve geleceği ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Bayburt Arıcılar Birliği olarak 4 personelle hizmet verdiklerini ve 330 üyeye sahip olduklarını anlatan Mutlu, Bayburt Balı patentini aldıklarını, üretim ve pazarlama sıkıntılarının aşıldığı taktirde balın Bayburt ekonomisinin parlayan yıldızı olacağını dile getirmişti. Hobi için yapılan ve ikinci iş olarak görülen arıcılık yerine profesyonel arıcılığı tercih ettiklerini ve Bayburt Üniversitesi bünyesinde Arıcılık Meslek Yüksek Okulu kurulması için gerekli çalışmaların sürdüğünü belirten Mutlu, şöyle konuşmuştu: 

“Çevre illerin kovan ihtiyaçlarını karşılıyoruz”


“Bayburt Balı olarak patentimizi almış durumdayız. Bal dolum tesisimizin kurulması için tüm altyapı çalışmalarımız tamamlanmış durumda. Arıcılıkla ilgili seminer ve kurslar düzenlemekteyiz. 2012 yılında Arıcılar Birliği Başkanımızı getirtmiştik. Marangoz atölyemiz var burada Arıcılarımızın hatta çevre illerdeki arıcıların kovan ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Bal dolum tesisimiz bulunmakta ayrıca Bayburt Balının Polen Kalitesini ölçtürdük Bayburt Balı ile ilgili Bayburt Üniversitesi ile birlikte bir çalışmamız bulunmaktadır. Arıcılarımıza daha iyi bir hizmet vermek için bir Danışman aldık ve göreve başladı. Arıcılıkta doğaya bir şey vermeden hep alınmakta. Bal kıymetli bir gıda olduğu için pazarının olması durumunda Bayburt’un parlayan yıldızı olacaktır kanaatindeyim.”

“Pazarlama konusunda sıkıntılarımız var”

“Tabi sorunlarda yaşıyoruz. Biricisi ulusal sorunlar ikicisi mahalli sorunlar. Ulusal sorunları Ankara’da uğraşarak halletmeye çalışıyoruz. Mahalli sorunlara gelince yerleştirmeden dolayı sorunlar yaşanmaktadır. Arı kapasitesi köylerde fazla tespit edildiğinden üst üste yığılma olmaktadır. Pazarlama konusunda sıkıntılarımız var ancak bu sene inşallah reklam yoluyla bu sorunu aşacağımız kanaatindeyim.”

“Hedefimiz bin ton bal”

“Genelleme yaptığımız zaman sorun olarak arı sayımızın az olması nedeniyle balımız fazla olmamaktadır. Piyasaya birlik olarak çıkamıyoruz. 50 ton bal ile piyasaya çıktığımızda insanlara bunu anlatamayız. Bizim hedefimiz bin ton bal. Bin ton bala ulaştığımız zaman hem Bayburt ekonomisine ciddi katkılara sağlayacak hem de çiftçilerimiz geçimlerini arıcıkla sağlayabilecektir.”

“Profesyonel arıcılık yapılmasını istiyoruz”

“Biz arıcılığı ikiye ayırıyoruz birincisi profesyonel arıcılık, ikincisi ise amatör hobi olarak yapılan arıcılık. Amatör olarak uğraşanların başka meslekleri var, başka gelirleri var yapmış oldukları arıcılık bizce yanlış. Biz arıcılığın meslek olarak yapılması taraftarıyız. Tamamen geçimini bu meslek üzerinden sağlayan profesyonel arıcılık yapılmasını istiyoruz. Gençlere de bu konuyu sevdirmeye çalışıyoruz. Bunun için kurslarımız seminerlerimiz planımızda mevcut 2013 yılında bunları gerçekleştirmek istiyoruz.”

“Arıcılık Meslek Yüksek Okulu çalışmalarımız devam etmektedir”

“Bayburt Balını bir dünya markası haline getirmek istiyoruz. Bayburt’u bir bal merkezi olarak düşünerek desteklemelerle köylerimizde çalışmalarımız bulunmaktadır. Ayrıca Japonların bir projesi var. Belli kaynaklardan arı dağıtımı yapılacak ve arı sayımızı belli seviyeye getireceğiz. Hiç olmazsa 50 - 60 bin civarına çıkarmak istiyoruz. Bütün tahlilleri yapılmış tertemiz bir ürün olarak balımızı pazara sunmak istiyoruz. Üniversitemiz bünyesinde bir Arıcılık Meslek Yüksek Okulu olması için çalışmalarımız devam etmektedir.”

“Tanıtım konusunda yardım bekliyoruz”

“Bizim kimselerden maddi bir beklentimiz bulunmamaktadır. Biz sadece manevi destek bekliyoruz. Pazarlama sorununu çözdüğümüz zaman biz kendi ayaklarımız üzerinde durabileceğiz. Önemli olan Bayburt’un yöneticileri, siyasileri, Üniversitesi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Bayburt Balı’nın tanıtım konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz”


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.