"Bayburt Balı'nın kalitesini bilen yok"

Bayburt’ta organik bal üretiminin öncüsü İsmail Yıldız, aynı zamanda Bayburt’un en dertli arıcılarından biri.

"Bayburt Balı'nın kalitesini bilen yok"
Bayburt Postası - Bayburt’ta organik bal üretiminin öncüsü İsmail Yıldız, aynı zamanda Bayburt’un en dertli arıcılarından biri. Bayburt Balı ve Anzer balı arasındaki kalite farkı ile ilgili açıklamada bulunan Yıldız, "Yüksek tepelerde doğru balın kalitesi daha iyi olur. Çiçeğin kalitesi rakımdan gelir. Anzer Balı'nın özelliği de bu” dedi.

Tanıtım olmadığı için Bayburt’ta üretilen balın bilinmediğine dikkat çeken Yıldız, rakımı yüksek yerlerdeki bal miktarının düşük olduğu için ekonomik anlamda Anzer Balı kadar karşılık bulmadığı bilgisini verdi. Yıldız, "Farzet ki, Anzer gibi bir yerdeyim. Alacağım kilo en kabadayı 50 kilo. İyi demişsiniz tanıtım yok, balın kalitesini bizden başka bilen yok” dedi.

Piyasadaki sahte bal üreticilerinden dolayı vatandaşın bal rengine dikkat ettiğini de söyleyen Yıldız, şöyle konuştu:

"Tanıtım yok"


"Çiçeğin kalitesi rakımdan gelir fakat şu var. Arı soğuk havada dışarı çıkmaz, çalışmaz. Sürekli duman ve sis olduğu için arı az çalışır. Havayla endeksli bir iş. Sıcak olur, misal kıble estiğinde eser çiçek kurur. Aşırı balkar estiğinde yine soğuk etkisi yaratıp yine arının çalışmasına engel olur. Bu yüzden bal az olur. Aşırı bir yağmur yağarsa da çiçekteki malzemeyi siler, yani balı. Bu yüzden arının çalışabildiği süre çok azdır. Ona göre de bal üretir. Misal Anzer'de yılda ortalama toplam 1 ile 1.5 ton arası bir bal çıkar. Piyasaya sahte ürün sürenlerde var Anzer Balı diye ama gerçek rakam yani tamamı 1 ve 1.5 ton arası. Oysaki sadece kendim Bayburt merkezde bu yıl 600 kilo bal aldım. Farzet ki, bu arıyla Anzer gibi bir yerdeyim. Alacağım kilo en kabadayı 50 kilo. Sat bakalım ne kazanacaksın? Onun için iyi demişsiniz tanıtım yok, balın kalitesini bizden başka bilen yok"

“Kop’un dibi…”

“Bir senesi Çımağıl'a götürdüm arıyı. Flora olarak mükemmel Kop'un dibi. İyi de bal aldım. Belki Bayburt'ta ürettiğim baldan kaliteydi ama renginden dolayı daha da gitmedim. Şuan ki balın rengini alamadım, çok açık bir rengi oldu. Şu da bir gerçek vatandaş balın koyuluğuna, açıklığına bakıyor, piyasadaki sahte üreticilerden dolayı. İddia ediyorum, Bayburt merkezde üretilen balın rengi oralarda tutmaz. Buradaki daha koyu oluyor”

“Etiketli ürünü satamıyoruz!”


Öte yandan, Bayburt’un özel florasından derleyip tüketiciye sunduğu ve tescilini yaptırdığı Binbirşifa’ bal markasının sahibi olan Yıldız, organik üretimde Bayburt’ta bir ilki başlatmıştı.

Aynı zamanda bu alanda Türkiye’de ilklerden biri olan ve 30 yıla yakın bir zamandır aralıksız bu mesleğe devam eden Yıldız, yaşadığı sıkıntıları ve arıcılığın sorunlarını daha önce de Bayburt Postası’na anlatmıştı.

Bayburt’un markalaşmaya henüz hazır olmadığını dile getirdiği açıklamasında, “Piyasadaki toplama ballar etiketli olarak satıldığı için bizim ürettiğimiz yöreye has ürünler vatandaş tarafından toplama bal olarak sanılıyor” diyerek etiketsiz ürünleri daha rahat sattıklarını belirten Yıldız, “Biz markayı yaptırdık ama Bayburt buna hazır değil. Bu markalı ürünü Bayburt’a biz kabul ettiremedik. Etiketsiz ürün satıyoruz, etiketlileri satmakta güçlük çekiyoruz” şeklinde dikkat çeken ifadelerle Bayburt arıcılığının sektörde ve markalaşma noktasında durumunu özetlemişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
a.kadir temur 8 yıl önce

anzer balının sadece bir bitkiden meydana geldiği,bayburt balının ise binbir çeşit çiçekten meydana geldiği aşikardır,dolayısıyla bayburt balının"değerli bir şekilde
sempozyum yapılarak tanıtılması.bu itibarla bayburt üniversitesi"gıda fakültesinin
tanıtım yapmasını saygı ile arz ederiz.herbalist:a.kadir temur-Bayburt