Anzer'de ne şifa varsa, Bayburt'ta o var

Bayburt’ta, yüksek tepelerde üretilen ballar, dünyada meşhur Anzer Balı’nı aratmıyor.

Anzer'de ne şifa varsa, Bayburt'ta o var
Bayburt Postası - Türkiye’nin en az bal üretiminin yapıldığı illerden biri olan Bayburt, en kaliteli balın üretildiği illerden biri aynı zamanda. Bayburt’ta, yüksek tepelerde üretilen ballar, dünyada meşhur Anzer Balı’nı aratmıyor. Pek çok endemik bitki türünün bulunduğu yaylalarda elde edilen Bayburt Balı’nın üretildiği alanların rakımı yükseldikçe kalitesi de yükseliyor.

Tepe noktalardaki yaylaların, flora açısından zengin olmasıyla birlikte kaliteyi doğrudan etkileyen yüksek rakıma sahip olunması Bayburt Balı’nı Türkiye'nin ve dünyanın en iyi ballarından biri olan Anzer Balı kadar değerli kılıyor. Balın en önemli göstergelerinden biri olan prolin değeriyle Anzer Balı’na eş değerde bir kaliteye sahip olan Bayburt Balı’nın prolin değeri, yapılan tahlil sonuçlarına göre bin 350 seviyesinde çıkıyor. Sektörde dünyanın en meşhuru olan Anzer Balı’nın en yüksek değeri ise bin 400 seviyesinde!

Neredeyse Anzer Balı ile aynı kaliteye sahipken, ekonomik değer açısından kaderi daha farklı olan Bayburt Balı piyasada hak ettiği değeri bir türlü bulamıyor. Bayburt Balı ‘hediye noktasında’ kalitesiyle ünlü bir ürün haline geldi ama ülke sektöründe henüz bir endüstriye sahip değil. Bunun en önemli nedeni 'tanıtım' eksikliği.

Markalaşma noktasında zayıf bir imaja sahip olduğu için fiyat konusunda da adeta kalitesi düşük veya sahte ballarla rekabet halinde. Üretim zorluğunu karşılamayan bu ekonomik ve tanıtım gibi nedenlerin ortaya çıkardığı asıl sorun, Bayburt’taki üretim noktaları!

Hemen hemen aynı yöntemler uygulandığı halde rakımın yüksek olduğu yaylalarda üretilen bal ile rakımın düşük olduğu ovalarda üretilen bal arasında çok ciddi bir kalite farkı var. Yaylada üretilse bile bu farkı anlatamayan ve piyasaya standart rakamlarla çıkmak zorunda kalan Bayburt’taki üreticilerin önemli bir kısmı, üretimde zirai açıdan daha kolay imkanlara sahip ovaları tercih ediyor. 

Hem zamana, hem gezginlere karşı yarışıyorlar

Bayburtlu üreticiler için sorunlar burada bitmiyor. Organik bal üretiminde sayılı üretici sayısına sahip kentte iklim şartları da bazen el vermiyor. İklim değişikliklerinden dolayı rekolte düşüklüğü üretimi azalttığı gibi bozuyor da!

Tabiki iklim şartları, üretimin azalmasına yönelik doğal bir sebep ama üretimin bozulması söz konusu ise eğer bu aslında bazı arıcıları yanlış uygulamalara götüren kötü bir mazerete dönüşüyor!

Eğitimsiz arıcıların yanı sıra, kısa sürede daha fazla ürün almak için yanlış uygulamalara yönelen arıcılara karşı rekabet halinde olan hakiki bal üreticileri, imajı zedelenen Bayburt Balı’nı bütün bu olumsuzluklara rağmen korumaya çalışıyor!  

Öte yandan zengin florası ve kaliteli üretimi ile dikkat çeken Bayburt Balı'nın ülke genelinde diğer illere göre oldukça az üretilmesinin bir başka nedeni daha var. Türkiye istatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Bayburt arıcılık sektöründe bal üretimi artırılamıyor. Zaman zaman bin ton bal hedefinin koyulduğu Bayburt’ta hedeflenen üretim bir türlü gerçekleşmiyor. 

Türkiye’nin en az bal üretiminin yapıldığı Bayburt’ta bu oranı etkileyen faktör şüphesiz gezgin arıcılar. Karadeniz genelinde Bayburt'taki floradan daha çok gezgin arıcılar istifade ediyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
han li 8 yıl önce

orası anzer değil...

Misafir Avatar
kövli 8 yıl önce @han li

anzer olduğunu kim dedi

Beğenmedim! (0)
Avatar
kadir temur 8 yıl önce

gezgin marko polo ve evliya çelebi seyahatnamesinde,bayburt,la ilgili yazısında,
bayburtta 16 asırda 10 bine yakın bitki floryasından bahseder,ve bal mumu,nun
trabzon limanından"marsilyaya gittiği"bu itibarla değerli bayburtluların"bu doğal
yönteme önem vermeleri bayburt,a "büyük katma değer sağlıyacaktır.,saygı ile

Avatar
Kadir 8 yıl önce

Gecen yil anzere gitmistik birebir itiraflari su: yazyurdu ve karsigecitten ucuza aldiklari bali anzer bali diye fahis fiyatlardan (1000tl/kg) yazlikcilara iteliyormuslar. (Anzer sadece isimle reklam yapmis bu cevredeki butun yayla ballari ayni yalandan paranizi cope atmayin.)