'Anıza Ekim' çiftçiden geçer not aldı

Bayburt’ta 2014 yılı güz sezonunda yaklaşık 5 bin dekar alanda deneme amaçlı olarak anıza ekim yapılmış olan tarlaların hasadına başlandı.

'Anıza Ekim' çiftçiden geçer not aldı
Bayburt Postası - Bayburt’ta 2014 yılı güz sezonunda yaklaşık 5 bin dekar alanda deneme amaçlı olarak anıza ekim yapılmış olan tarlaların hasadına başlandı. Danişment Köyü’nde gerçekleştirilen hasat çalışmalarına İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Vekili Vedat Aydoğan, Şube Müdürü Ömer Uysal ve Ziraat Mühendisi Muammer Araz katıldı.

Arazi sahibi Ömer Yağmur’un da hazır bulunduğu çalışmalarda, anıza ekim yapılan tarlaların verim düzeyinin oldukça iyi olduğu, geleneksel yöntemlerle ekilmiş olan tarlalarla verim açısından her hangi bir farkının bulunmadığı ve hatta bazı bölümlerde daha yüksek verim elde edildiği tespit edildi. Verimin aynı olması durumunda dahi, anıza doğrudan ekim yönteminin sağlamış olduğu yakıttan, işçilikten ve zamandan tasarruf edilmesinin yanı sıra toprak yüzeyinde yaşanan yoğun erozyonunda önüne geçilmesi, topraktaki organik maddenin korunması ve toprağın su tutma kapasitesini artırması gibi avantajların özellikle kıraç arazilerde nadasa bırakılmadan ürün yetiştirilmesine imkân sağlayacaktır. Anıza doğrudan ekim, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, tarlanın ilk ve tek sürümde tohum ekim işleminin gerçekleştirilmesi esasına dayanmaktadır.

Bayburt İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Vekili Vedat Aydoğan yaptığı açıklamada, anıza ekimin yeni bir uygulama olduğunu, yaklaşık 50 bin TL’ye alınan 2 adet anıza ekim makinesi ile bu yöntemi çiftçiye benimsetmeye çalıştıklarını söyledi.

Bayburt’ta yaklaşık 30 bin hektar arazinin gereksiz yere nadasa bırakıldığını, özellikle kıraç ve nadasa bırakılan yerlerde boş bırakmak yerine anıza ekim yapmanın doğru olacağını söyleyen Aydoğan, Bayburt'un iklim ve toprak özelliklerinin anıza ekime çok uygun olduğunu, tarlaların ekimden itibaren sürekli kontrol edildiğini, hasatta yakıt maliyetinin yüzde 70 oranında düştüğünü kaydetti.

Tarlasında ilk kez anıza ekim yöntemi ile buğday yetiştiren Çiftçi Ömer Yağmur ise, "Başta tereddüt ettik ama sonuç çok iyi oldu. Araziyi sadece bir kez sürerek tohum ektik. Kıyaslama yapmak için tarlayı 3 kısma bölerek farklı ekimler yaptık ve en iyi verim anıza doğrudan ekim yaptığımız bölümden çıktı. Yakıttan ve işçilikten ciddi kazançlarımız oldu. Önümüzdeki sene yaklaşık 600 dekar alanda anıza doğrudan ekim yapacağım" dedi. 

Ayrıca, Bayburt İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar neticesinde, Bayburt 2016 yılı üretim sezonu için ÇATAK (Çevresel Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi kapsamına alınmış olup, gerekli şartları sağlayanlar ile 3 yıl boyunca anıza ekim yapılması halinde çiftçilerimize MGD desteğine ilave dekara 30 TL ek destekleme verilecektir. Detaylı bilgi almak için Bayburt İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.