Ahır yapımı projesine 280 başvuru

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen ahır yapımı hibe programına Bayburt'tan 280 başvuru yapıldı.

Ahır yapımı projesine 280 başvuru
Bayburt Postası - Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen ahır yapımı hibe programına Bayburt'tan 280 başvuru yapıldı.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DOKAP'ın ahır yapımı hibe programı için ilk müracaatları 2015 yılında almaya başladığını belirtti.

Bayburt'tan 10 başvuru yapıldığını, bunlardan ancak birinin hibe alabildiğini ifade eden Yıldırımtepe, "Diğer 9 kişi, köydeki ruhsat işlemlerini tamamlayamadığı için hibeden yararlanamadı. Bu sorunu gördüğümüz için bu sene, başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve Ziraat Odası olarak bu programı köylerdeki çiftçilerimize çok iyi anlattık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz köylere bizzat kendisi giderek köylülerimize bu projeyi çok iyi anlattı." dedi.

Yıldırımtepe, DOKAP projeleri kapsamında 10-50 baş hayvan için ahır ve 100-200 baş hayvan için ağıl yapımına yüzde 50 hibe desteği sağlandığına dikkati çekerek, "Çiftçilerimizin kendi işçilikleri de dikkate alındığında bayındırlık keşif rakamları üzerinden verilen yüzde 50 hibe desteği, yatırımın büyük kısmının maliyetini karşılamaktadır. Dolayısıyla tarım ve hayvancılık şehri olan ilimizde bunun çok büyük öneminin olduğunu analizini yaptık ve köylerimizde 2 aylık sürede çok yoğun bilgilendirme çalışması yürüttük" diye konuştu.

Gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarıyla projeye köylerden çok yoğun ilgi olduğunu dile getiren Yıldırımtepe, şunları söyledi:

"Çiftçilerimizin projeden yararlanmasında en büyük engel, önceki yıl olduğu gibi mülkiyeti kendilerine ait olmayan tapu sorunuydu. Bu sorunun çözümü için Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'dan destek isteyerek özellikle tapulu arazisi olmayan çiftçilere hazine arazilerinin satışı konusunda talepte bulunduk. Sayın Bakanımız talimat vererek hazine arazilerinin satışının hızlandırılmasını sağladı. Bu çalışma kapsamında yaklaşık 115 parsel satıldı, 150 civarında parsel ise satışa hazır hale getirildi."

"Bu çalışma Bayburt kalkınma modelinin şifresidir"

Yıldırımtepe, tüm bu yoğun çalışmalar ve köylerdeki bilgilendirmeler neticesinde Bayburt'ta tarihi nitelikte başvuru sayısına ulaşıldığını ve bu başvuruların da sorunsuz olduğunu kaydederek, "Bu kapsamda ilimizde toplam başvuru sayısı 280 olmuştur. Bu rakam Bayburt'ta tarım sektöründe proje sayısı, destek rakamları gibi hangi açıdan değerlendirirseniz bir rekordur. Bayburt'ta her fırsatta kalkınma için sektör ve yatırımcı tartışmaları yapılmaktadır. Bizim için bu çalışma Bayburt kalkınma modelinin şifresidir. Bayburt başka arayışlarla enerjisini tüketmeden kendi potansiyeli olan tarım ve hayvancılık üzerine yoğunlaşmalı ve bu konuda gereken çalışmaları yapmalıdır" ifadesini kullandı.

Başvuruların tamamının hayata geçmesi durumunda 2016 yılı içerisinde toplam 12 bin başlık yeni ahır yapılmış olacağını vurgulayan Yıldırımtepe, "Bu yatırımların toplam bedeli ise yaklaşık 55 milyon liradır. Bu çalışmalarla ilgili başta Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal, AK Parti Milletvekilimiz Sayın Şahap Kavcıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Anahtar Kelimeler:
Abuzer Yıldırımtepe
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali Alp 8 yıl önce

Bir bayburtlu olarak şunu söylemek isterim ki doğrudan üreticiye girdiler noktasında yardımcı olunsa daha iyi olur.buna başvuranların büyük kısmı hibe olduğu için başvuruyor.yem neden hala 45 tl mazot neden hala 3,5 tl destekse eğer bunlara verilsin.dogrudan yetistiriciye yani üreticiye yapılsın.bu hibe hayvancılığın derdine derman olmayacak bekleyip görelim doğru mu bu tesbitim.

Misafir Avatar
Bamsı 8 yıl önce @Ali Alp

Mazot gübre desteği var, yem bitkisi desteği var. doğrudan da var dolaylı da var. önemli olan yapılanı takdir edebilmek. Bayburtta ahır ihtiyacı yok mu da bu kadar başvuru oldu. kaç tane ahıra girdin, kaç tanesi yıkılacak durumda, nefes alınmıyor. Her aklına gelni buradan paylaşmak senin için yorum olabilir ama DÜŞÜNEREK yapmak lazım

Beğenmedim! (0)
Avatar
Mühendis 8 yıl önce

Yııdırımtepe Bakanlığın projelerinin fotoğraflarında yer almakla, medyaya demeç vermekle tarıma hizmet edilmiş olunmuyor. O 280 projeden aldığın hizmet bedelleri var ya hani 2 kağıt için çiftçiden aldığın 30 lira sana faydası öyle olmuştur. Notere bağlamışsın ziraat odasını ama hizmet yok ortada.