40 yıllık tecrübesiyle seracılık eğitimi veriyor

Bayburt’un Aslandede Köyü’nde yaklaşık 40 yıldır sebze üreticiliği yapan İsmail Öksüz (66) ‘Dezavantajınız Bize Engel Olmasın’ projesi sayesinde Bayburt’ta yeni üreticiler yetiştiğini belirtti.

40 yıllık tecrübesiyle seracılık eğitimi veriyor
Bayburt Postası - Bayburt’un Aslandede Köyü’nde yaklaşık 40 yıldır sebze üreticiliği yapan İsmail Öksüz (66) ‘Dezavantajınız Bize Engel Olmasın’ projesi sayesinde Bayburt’ta yeni üreticiler yetiştiğini belirtti.

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından yürütülen proje sayesinde 44 kursiyere eğitim verdiğini söyleyen Öksüz, kursiyerlerin önümüzdeki yıl itibariyle Bayburt’ta üretime katkı sunacaklarını kaydetti.

Aslandede Köyü’ndeki seralarda eğitimlere devam eden Öksüz, kursiyerlerin eğitimlerde öğrenmeye yönelik istekli olduklarını ifade ederek, “Soru soruyorlar, bu işin her şeyini öğrenmek istiyorlar. Ben de tüm deneyimimi seve seve kendilerine aktarıyorum. Seracılık yapsınlar diye teşvik ediyorum. Uygulamalı olarak dikimini, tohumunun çekirdeğinin hangi şekilde ekileceğini, sulamasını, çapasını, sarılmasını, budamasını, ambalajını kendilerine bizzat uygulamalı olarak öğretiyoruz” dedi.

Ürünler tam organik mi?

Kendi ürettiği ürünlere hiç bir katkı maddesi kullanmamasına rağmen tam organik diyemeyeceğini ve organik üreticiliğin tam anlamıyla profesyonel bir şekilde sağlanabileceğini kaydeden Öksüz şunları söyledi:

“Burada üretilen sebzeye tam organik diyemeyiz. Kullandığımız ilaçlar zararsız ama organiği çok şeyler bozar. Misal yukarıdan gelen suyun bile tahlillerinin alınması lazım.  Yukarılarda fenni gübrelerden bu suya karışım var mı? Ayarlı su vermemek de organiği bozar. Tarım İl Müdürlüğü’nün tescilli organik sebzesi diyemem ürettiklerime ama hormonlu sebzelerden bin kat daha iyidir. Ürünün büyümesini hızlandıracak türden bir gübre kullanmam. Mesela potasyum gübresi kullanırım, büyümeyi yavaşlatır, tat verir.” 

Pazar kaygım olmadı...

Öksüz, ürettiği ürünler için bugüne kadar pazar kaygısı yaşamadığına da değinerek, “Başladığım ilk günden bu yana müşteriler ürünlerimi hep buradan gelip aldılar. Yani pazar arayışım olmadı hiç. Onun için seracılık yapacak arkadaşların da bu işi ciddi, düzgün, hilesiz yaptıkları taktirde pazar kaygısı taşımayacaklarının garantisini veririm. Dünya genelinde olduğu gibi, ülkemizde ve şehrimizde artık insanlar organik sebze, meyve yemek istiyor. Ne kadar üretirsen üret alıcısı mutlaka bulunur.”

Öksüz, Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından yürütülen Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında "Dezavantajımız Bize Engel Olmasın" projesiyle Bayburt'ta üretime önümüzdeki yıldan itibaren ciddi katkı sağlanacağını belirtti. 

Avrupa Birliği Mali Yardımlar Daire Başkanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından finanse edilen proje sonunda kursiyerlere MEB onaylı Seracı, KOSGEB onaylı Girişimcilik ve Girişimcilik Ruhu sertifikaları verileceğini de sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
AHMET 7 yıl önce

BU ÇALIŞMALAR BÜTÜN KÖYLERE VERİMLİ TOPRAKLARIMIZDA HER MEVSİM ÜRETİM YAPILA BİLİR ..EĞİTİMLERİ VERİLMELİ ÖRNEK SERALAR KURULMALI SAYGILARIMLA...